Att de större religionerna skulle fördömt alla profana ideologier och vetenskapliga filosofier stämmer inte. Visst har liberalism, nazism och kommunism etc. fördömts, men det har varit i samband med att de tyranniserat och mördat människor i stor skala. Vetenskapliga filosofier har genom historien varit viktiga verktyg för teologerna.
Vilka stora religioner har inte fördömt dom gentila, dvs. hedningar, barbarer och vildar?
Vilken monoteistisk religion har INTE förklarat krig mot någon av dom övriga religioner?
Har han inte hört buden som berättar att man får "gå ut, underlägg eder världen och gör alla folkslag till mina"...?
Vill man prata om gamla brott mot mänskligheten, där man trampar över etiska och geografiska gränser, för att plundra, mörda och tyrannisera i stor skala, kan man börja med krigerna i Mesopotamien, Mellan-Östern och Medelhavet, därefter det nordliga Europa. Först under kejsarna, därefter under påvarna. Demagogi och övertro växer fram i spåren av dessa krig.
I tyrannernas hov kan övertron och magin inarbetas i filosofin - och bli ett verktyg för att styra/geleda dom erövrade massorna. Ideologin funkade när Kejsardömet i Rom kapsejsade fick klerikatet ta över statsmakten - också. Redan på 500-talet var Roms välde igen på benen och planen att återerövra Roms gamla domener, ända norr till England, tog form. Skillnaderna på klerikat och kejsadöme, finns givetvis, men målsättningen och resultatet var den samma; erövring, makt och rikedom - på andras bekostnad.
Ser man på historien har teologernas främsta verktyg - för att sprida sin ideologi och implementera kyrkans dogm - varit propaganda och stigmatisering, jämte svärd, eld, förtryck och sensur. Tyvärr. Från Abrahams brända byar till Anund Jakobs Kolbränna.
Att förtiga eller ändra information påverkar människor.
Just det. Medelålderns massiva tystnad om hednatidens kultur är ett utmärkt exempel, som fortfarande får välbildade mänskor att tro att Europa och Skandinavien befolkades av en 'primitivare kultur'. Fortfarande undanhålls kyrkostatens och religionernas framväxt som resultat av ren krigsmakt, där spred skreck och förtryck genom folkmord, tortur och livslångt slaveri. I tråd med det sägrande Roms vitala interessen har den grymma del av kristendomens historia förtigats. Därmed glömmer man diskutera hur Augustins änglar ledde till Dantes inferno och Machiavellis diktatur. Parallellen till dagens fundamentalister törs vara öppenbar. Likväl blir inte historien om medelålderns krigståg mot norr förklarat som eklatanta brott på civiliserade traditioner och lagar. Derimot hör man fortfarande ekot av kyrkans historieskrivning, där det förklaras denna "kulturvåg" - efter stora offer och strapatser - lyckades "överbevisa" och lära dom "primitva" nordborna om den "nya tid", den "högre kultur" och höviska bord-manerer...
Teologi med ett mänskligt ansikte, en miskunnig gud och ett förlåtelsens bud kom ju först med protestantismen, då landets gamla adel och bönder lyckades hävda landets politiska självständighet och avverka påvekyrkans välde i Skandinavien. Under dom senare 500 år har det tillkommit en rad varianter av kristendomen som inte baseras på politisk makt - och som inte delar historie med de katolska och ortodoxa maktbaser. Oavsett hör 'kristendomen' som ämne givetvis hemma i en undervisning som bygger på realism - och inte behöver basera sina axiomer på mirakel, tvetydigheter och vägar som inte får rannsakas.
En grundskola som respekterar barnens formal-tänkande avstår givetvis från att ensidigt fördjupa sej i en specifik ideologi. Då hör givetvis kulturhistoriens filosofier och ideologier till i dom historiska ämnen. I den akademiska värld ligger religionerna redan i kategorin "humaniora". I en grundskola som önskar styrka elevernas filosofiska ballast kan man lungt införa detta ämnet vid sidan om språk och historia.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Humaniora