Övrigt > Kulturarvsfrågor

Svenskt metalldetektorförbud ratas av EU-kommissionen!!

<< < (2/6) > >>

Yngwe:
Hur kommer det sig att inte spadar är förbjudna, det är väl med dom man plundrar?  Detektorer i sig är ju helt harmlösa. och det är väl det EU reagerat på? Att EU gör det beror väl på att någon påpekat det tvivelaktiga i förbudet utan att få gehör för det inom landet, och därför inte sett annan utväg än att lyfta det en nivå.   Det är väl i det här fallet väl att det finns en möjlighet att göra detta, eller ska det vara så att myndighetsutövare inte behöver stå tills vars för de tokigheter de ställer till med?

Boreas:
Det finns nu ett antal norska länsmuseer som samarbetat med "Norsk Metalsøkerforbund" eller dets regionala medlemmar. Dom har också haft lyckade uppdrag för Riksantikvarsämbetet. Sommarens undersökningar ikring Ulstein kloster - en av Norges nationala fornminnen - blev även till en halvtimmes dokumentar. (Se NRK, "nett-TV").

Ett seriöst samarbete med seriösa detektorister är bästa garantin mot att teknologin missbrukas av dilletanter och skattjägare. I dom områden där organiserade medlemmar finns blir det nu oerhört svårt för andra att uppträda, eftersom alla "tjyvsök" kommer i direkt konflikt med ortens seriösa aktörer. Ett lämpligt och förnuftigt lagvärk er fortfarande bästa profylaxen mot lagbrott.

I områden där markägare inte har möjlighet att själva hålla koll på läget får man knappt  bättre tillsyn än lokala entusiaster med insikt i ortens registrerade fornminnen och landskapens "potensiella områden". Sen kan detektoristerna göra positiva innsatser för att rädda objekt som annars förvittrat - vid sidan om att konkretisera och spetsa intresset för lokalhistoria. Det har också visat sej funka mycket bra, - i Nörje.  



  

Ragnfast:
Man trodde ju att EU skulle vara en gigantisk byråkrati, som pådyvlade undersåtarna nya direktiv i parti och minut, men så får man se sånt här istället. Sverige har i mångt och mycket tyvärr blivit ett vuxendagis för trygghetsnarkomaner. Själv tycker jag förstås att det är bra att begära tillstånd när det är påkallat, men att söka på sin egen mark bör till att börja med vara tillåtet.

Mats Hansson:

--- Citat från: Yngwe skrivet oktober 21, 2010, 13:21 ---Detektorer i sig är ju helt harmlösa. och det är väl det EU reagerat på?

--- Slut citat ---

Nja, de har reagerat på att marknaden för de som tillverkar/säljer detektorer hämmas p.g.a. att man inte får använda dem hur och var som helst. Vilket alltså inte alls är samma argumentation som framförts från många håll här i Sverige mot den rådande lagstiftningen, och som framgått här på forumet i många (vettiga) inlägg. EU:s kritik kanske är nyttig, men på fel bevekelsegrunder anser jag. Marknadens aktörer och villkor ska inte vara det som i första rummet styr behandlingen av vårt kulturarv. Nästa gång EU slår ned på något i vår fornvård kan det bli hur dumt som helst så länge man inte har ett lite "högre" synsätt på detta än så här. Vad skulle t.ex. hända om de behandlade miljövårdsområdet enbart utifrån marknadernas rörlighet?

/Mats

Yngwe:

--- Citat från: Mats Hansson skrivet oktober 21, 2010, 15:26 ---Nja, de har reagerat på att marknaden för de som tillverkar/säljer detektorer hämmas p.g.a. att man inte får använda dem hur och var som helst. Vilket alltså inte alls är samma argumentation som framförts från många håll här i Sverige mot den rådande lagstiftningen, och som framgått här på forumet i många (vettiga) inlägg. EU:s kritik kanske är nyttig, men på fel bevekelsegrunder anser jag. Marknadens aktörer och villkor ska inte vara det som i första rummet styr behandlingen av vårt kulturarv. Nästa gång EU slår ned på något i vår fornvård kan det bli hur dumt som helst så länge man inte har ett lite "högre" synsätt på detta än så här. Vad skulle t.ex. hända om de behandlade miljövårdsområdet enbart utifrån marknadernas rörlighet?

/Mats

--- Slut citat ---

Men varors fria rörlighet handlar inte bara om marknadens möjligheter att tjäna pengar, utan syftar lika mycket mot godtyckliga förbud mot varor.  Ingen EU-stat skall tillåtas förbjuda varor eller produkter utan grundliga motiv, och detta av en uppsjö anledningar.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion