Författare Ämne: När blev Blekinge danskt?  (läst 241189 gånger)

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #220 skrivet: februari 25, 2014, 12:40 »
Citera
Tacitus är nog inte värre än wikipedia. Författaren tillhör definitivt Sveaskolan. För att testa vilken skola en person tillhör kan man titta på 2 företeelser. Knuts makt i Sverige och Eriks makt i Danmark.

Danska skolan (exempelvis Sawyer). VG är i princip ett lydrike till DK och blev det antagligen redan på 500-talet. Knut styrde över stora delar av Sverige, inte minst Mälardalen och Sigtuna. Inga bevis för att Erik S styrt i DK.

Sveaskolan (exempelvis Mats G Larsson och Tacitus). VG är i princip ett lydrike till Svearna och blev det antagligen redan på 500-talet. Knut styrde över en liten okänd del av Sverige under en kort tid. Erik S styrde en tid i DK precis som Adam skriver vilket verifieras bl a genom runsten i Hedeby .

Stackars Götarna..
Har varit på resa någon vecka. Konstaterar vad snabbt man halkar efter!

Det finns emellertid en stark indikator på att både "Sveaskola" och "Danska skolan" föregås av en "Götaskola". men ett Götaland som påvisas av varifrån alla krigare rekryteras, vilka deltog i anfallen mot Jylland och danska öarna. I så fall omfattar Götaland fram till ca 500 kusterna från Norges sydspets till Hallandsåsen och inlanden väster om Vättern. Här bör Alfheim (Göta Älvdalen) ha varit makternas centrum. Redan namnet på vattendraget är storslaget- "Älven". Det fanns helt enkelt ingen anna "Älv" av betydelse, så något särskilt namn hade "Älva" inte. Behövdes inte. Glåma älv var i ett tidigt skede beskedligare, då dess övre vattenflöden (från Kongsvinger) då flödade genom Vänern. F ö är Glåma övre på väg tillbaks mot Vänern igen, om naturen tillåts ha sin gång. Vid högvatten rinner vattnet över i den gamla flodfåran igen. Landtippning retarderar.

Under 500-talet attackeras uppenbarligen det blivande Västergötland, som en del i Götalandets upplösning. Om de anfallande var rekryterade från en region inom "Västergötland" mot övriga eller kom helt externt ifrån är en fråga? Offerfynden visar att förlorarna har starka kontakter med "hunniska" regioner.
Kanske påverkades utvecklingen av germanska återvändare efter Romerska Rikets fall. Här har en del spår runt Blekinge/Ö Skåne (landskapet) en del att antyda. Nordens äldre runskrifter i Blekinge via återvändare? De många fynden med "Hunnisk" anknytning i bägge nämnda regioner.  Anmärkningsvärt är att en liknande etablering sker längst i norr, Helsingländerna (Högom, Nolby, Frösö, Frånö, Holm m fl). Faktiskt etableras alla de blivande federationsrikena inom Helsinglanden via lokala maktcentran kort före 500-talet. På andra sidan Kölen, i Tröndelags Fylke, sker något liknande, om än inte tydligt "Hunniskt".
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #221 skrivet: februari 25, 2014, 20:28 »
Anganatyr,
det blir väldigt mycket av cherrypicking. Adam skriver

Antingen hade Adam dålig kunskap om gränsen mellan svear och danskar, eller så fanns det en landarm i öster. Han skriver också om Egino som missionerar för Blekingarna.

Att tyska mynt cirkulerar i Blekinge säger väl bara att Danmark inte tagit politisk kontroll över Blekinge. Man kan hitta arkeologiskt material som visar på påde svenskt och danskt inflytande i Blekinge, enligt artikeln av Anna Lihammar som jag refererade till tidigare.
För mig är det i alla fall glasklart att det är Skånska halvön. Det är omgivet av hav på alla håll utom ett, det är en halvö. Detta har jag svarat på tidigare i tråden med flera citat från Adam.

Att Egino kristnade Blekinge har att göra med om Blekinge var danskt eller inte förstår jag inte. Detta har jag också svarat dig på innan. Hela Norden låg under ärkebiskopen i Hamburg-Bremen och samarbetade över gränserna. Läs tex tredje boken, kapitel 53 om biskop Egino:
Citera
Endast biskopen i Skåne hade hand om götarnas kyrkor,
Eller läs fjärde boken, kapitel 30 där bla biskop Egino vill riva templet i Uppsala och slog sönder avgudabilder i götarnas samhällen. Du kanske skulle prova att läsa alla Adams fyra böcker.

Om Danmark inte har politisk kontroll över Blekinge så är det väl heller inte danskt. Så här skriver Cecilia von Heijne i "SÄRPRÄGLAT - Vikingatida och tidigmedeltida myntfynd i Danmark, Skåne, Blekinge och Halland (ca 800-1130)" (Stockholm Studies in Archaeology 31) på sidan 157:
Citera
Att Blekinge skulle vara en del av Danmark under 1000-talet och början av 1100-talet är inte synligt i myntmaterialet. När en reglerad myntcirkulation införs i de centrala delarna av Sydskandinavien, omfattas uppenbarligen inte Blekinge av denna.

Anna Lihammer förkastar ju också Landamäri I som trovärdigt dokument. Så om vi då vänder på det hela, vad finns det för belägg för att Blekinge var danskt?

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #222 skrivet: februari 25, 2014, 20:36 »

Här är ett av de inlägg jag skrev för att svara på din fråga tidigare i tråden.
Skånska halvön är omgiven av hav på alla håll utom en landarm i öster. Adam skriver följande i fjärde boken, kapitel 14:
Citera
Men om vi vänder tillbaka till det baltiska havets mynning i norr, möter vi först nordmännen, därefter skjuter det danska landskapet Skåne fram, och öster därom bebor götarna ett vidsträckt område upp till Birka
I fjärde boken, kapitel 16 skriver han följande om Bornholm:
Citera
Den åttonde, som ligger nära Skåne och Götaland, heter Holm, en mycket känd dansk hamn och en säker ankarplats för de skepp som brukar fara till de vilda folkslagen och till de grekisk-katolska områdena
Ta fram en karta med Blekinge, Skåne och Bornholm och förklara sedan hur Bornholm kan ligga nära både Skåne och Götaland om Blekinge ingår i Begreppet Skåne eller är danskt. Dessutom består myntfynden från ca 1075 (Adam skrev ca 1075) av 100% danska mynt i nuvarande Skåne (Villand, Gärd och Göinge är nu också med medan tidigare var det bara övriga Skåne som var med i myntcirkulationen). I Blekinge dominerar tyska mynt i myntfynden in under 1100-talet.
Lägg där till att biskop Egino hade hand om götarnas kyrkor i tredje boken, kapitel 53:
Citera
Endast biskopen i Skåne hade hand om götarnas kyrkor,

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #223 skrivet: februari 25, 2014, 20:41 »
Här är ett annat inlägg jag gjorde för att svara på tre frågor från dig. Förklara för mig hur biskop Eginos missionerande i Blekinge har något att göra med om Blekinge var danskt eller svenskt? Om Blekinge skulle vara danskt för att Egino kristnade Blekinge så måste ju Västergötland också vara danskt eftersom Egino hade hand om kyrkorna där. Är kanske Uppsala också danskt eftersom Egino även verkade där?

1. För det första så är Skåneland ett begrepp som uppfanns av någon av Weibull-bröderna (kommer på rak arm inte ihåg vem av dem), och då är vi inne på slutet av 1800-talet. I de medeltida skrifterna är man väldigt noga med att skilja på Skåne, Halland, Blekinge. Kort sagt, står det Skåne så menar man Skåne. Vad det gäller Adam av Bremens Skåne så skriver han själv att det är en halvö. Egino var även uppe i Skara enligt Adam av Bremen. Betyder det då att Västergötland är danskt? Man måste komma ihåg att hela Norden låg under ärkebiskopen i Hamburg-Bremen och att kyrkan samarbetade över gränserna. År 1103/1104 får Norden en egen ärkebiskop i Lund. Ärkebiskopen i Lund är alltså ärkebiskop för hela Norden! Kyrkan samarbetar fortfarande över gränserna. År 1164 Blir Sverige en egen kyrkoprovins med ärkebiskop i Gamla Uppsala, men ärkebiskopen i Lund är fortfarande "primas" över den svenska ärkebiskopen.
2. frågan är om man resonerade svenskt eller danskt på den tiden. Tror snarare att det gynnade den egna ätten som kanske var ingift i den danska kungaätten eller liknande. Frågan är här om man skall leta under 1220-talet eller 1280-talet? Frågan är näst intill omöjlig att svara på med de få pusselbitar vi har idag. Vad man däremot kan säga är att Landamäri I inte stämmer med de källor vi har om Blekinges tillhörighet från 800-talet, 1000-, 1100- och början av 1200-talet.
3. Vilket stift Blekinge tillhörde eller om Hjortsberg kyrka var en lokal gårdskyrka från början kan jag inte svara på med de källor vi har tillgång till idag. Men det som finns skrivet om lunds stift under 1000-, 1100- och början av 1200-talet (varav en del av dessa källor är skrivna av kyrkan i Lund) så verkar definitivt inte Blekinge vara en del av Lunds stift. Ta tex det Skånsk-halländska upproret 1180-1182 som beskrivs mycket ingående av Saxo (Saxo levde själv under denna tid). Bönder och stormän gillande inte att kyrkan ca 1180 införde biskoptionde i Skåne och Halland (varför införs det inte även i Blekinge om landskapet var en del av Lunds stift?). Saxo beskriver (med bla orter) hur olika delar av Skåne och Halland reser sig mot ärkebiskop Absalon, men ingen från Blekinge deltar. Upproret finns i saxos femtonde bok, kapitel: 4 samt sextonde boken, kapitel: 1.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #224 skrivet: februari 25, 2014, 23:01 »
Inga Thengstenar i Blekinge (om man tror på idén om Knut som liggandes bakom dessa).

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Runestones_theghnnames.jpg

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #225 skrivet: februari 26, 2014, 20:00 »
Det finns inga danska lev orter heller. Det finns fler danska lev orter i Värend än i Blekinge.

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #226 skrivet: februari 27, 2014, 02:27 »
När man studerar den kyrkliga planerade organiseringen, så måste man ta hänsyn till det stift, som Romersk katolikerna avsatte för "öarna" (bl a Adams Gesta....), d v s "birca" stift. Detta lades ned någon gång första fjärdedelen av 1100-talet. Kanske direkt efter att Calmare Ledung utförts. Det Rike, som svarade mot stiftet upplöstes för gott redan ca 1066, då den gamla kungaätten dog ut på manslinjen. Stiftet fick därmed ingen politisk motpart för att "kristna" befolkningarna. Makterna flyttade bl a till Ögl Västanstång, vilket istället motiverade att Liunga stift organiserades, vilket dock inte accepterades av inre Småländerna (Värend/Finnveden/Njudung). Kanske var de ett prosteri i det gamla stiftet, vilket med stöd av landstingen övergick till att fungera som ett självständigt stift.

Detta stift kan i sina södra delar mycket väl omfattat bl a Blekinge, Värend, Finnveden, Njudung, Möre, Öland, Gotland. Men även Åland/Roden, SV Finland mellan Åbo och Helsingfors, NV Estland, Ösel/Dagö. Möjligen även Bornholm och Ö landskapet Skåne. Havet var samanbindande vid den tiden. Man kan se hur de olika regionerna successivt underkastar sig Romersk katolska kyrkan (antar kristendomen).
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Bäckahästen

  • Medlem
  • Antal inlägg: 64
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #227 skrivet: februari 27, 2014, 18:24 »
Anganatyr,
det blir väldigt mycket av cherrypicking. Adam skriver

Antingen hade Adam dålig kunskap om gränsen mellan svear och danskar, eller så fanns det en landarm i öster. Han skriver också om Egino som missionerar för Blekingarna.

Att tyska mynt cirkulerar i Blekinge säger väl bara att Danmark inte tagit politisk kontroll över Blekinge. Man kan hitta arkeologiskt material som visar på påde svenskt och danskt inflytande i Blekinge, enligt artikeln av Anna Lihammar som jag refererade till tidigare.
Jag ser landarmen som den landarm där halvön Skåne hänger ihop med övriga Skandinaviska halvön. Oavsett vad så nämner inte Adam Halland som danskt här, vilket stämmer dåligt med vad som står i Landamäri 1. Där står de flesta gränsstenarna på gränsen mellan Halland och Sverige. Något som tyder på att det är ett dokument från 1200-talet.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #228 skrivet: mars 01, 2014, 00:53 »
Bi Ulf/Björn är nog säkrare och stämmer ju bra in både på Bödvar Bjarkes bror som var Götarnas kung och Ulf som var kung i Alvhem.

Varför använder då dom isländska källorna konsekvent varianten Bjov-ulv?!

Sorry gick lite fort där:

Bödvar Bjarke betyder, Strids Björn
Beowulf betyder, Bi Ulv = Björn


Beo finns också i Beorn/Bern - som i den engelska varianten av mansnamnet Björn. Beo-wulf kan altså översättas med det skandianviska mansnamnet Björnulf/Bjørnulv.

I så fall kan det svara till 'lilla Björn' - den bland rovdjuren oövervinnliga björnhunden, i engelska kallad "wolverine".   
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #229 skrivet: mars 01, 2014, 01:37 »
Detta har diskuterats flera gånger tidigare i tråden varför traktaten inte har tillkommit vid denna tidpunkt. Adam av Bremen skrev sina fyra böcker ca 1075 (alltså 15-25 år efter denna årsperiod) och skall personligen ha träffat Sven Estridsen (eller Svein Ulfsson som du kallar honom). Adam skriver inte om någon gränsläggning mellan svearna och danerna.

Adam skriver minst möjligt positivt om Emund Gamle. Att han inte nämner en (eventuell) gränsdragning bevisar givetvis ingenting, hursomhelst.

Dom tre händelser som kan förklara gränsdragningen i fråga - där Möre/Blekinge övergår till danskt välde - är slaget vid Svolder, slaget vid Helgeå och slaget mot den sista hedniska kungadömen vid Finska viken. Som du ser håller jag den senaste som den mest sannolika.

Efter att Sven Ulfsson fått sitt ärkestift i Lund lär gränserna mellan Sveariket och Danaväldet ha legat relativt stabila intill Wasa-dynastins dagar.

Citat från: Angantyr

Dessutom införs en dansk myntcirkulation i hela nuvarande Skåne från ca 1075, men i Blekinge är det tyska mynt som dominerar, inte danska som i Skåne.

Kan vi anse det som säkerställt att det inte finns dansk mynt i Skåne innan 1075? Inte ens under Knut d Stores tid?

Mynt från tyska kejsaren (Konrad II/Henrik III) kom under denna erövringstid till katolikernas första allierade bland aristokratin i Skandinavien, främst genom renegaterna Knut den Store och Svein Ulfsson. 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #230 skrivet: mars 01, 2014, 09:33 »
Adam skriver minst möjligt positivt om Emund Gamle. Att han inte nämner en (eventuell) gränsdragning bevisar givetvis ingenting, hursomhelst.

Dom tre händelser som kan förklara gränsdragningen i fråga - där Möre/Blekinge övergår till danskt välde - är slaget vid Svolder, slaget vid Helgeå och slaget mot den sista hedniska kungadömen vid Finska viken. Som du ser håller jag den senaste som den mest sannolika.

Efter att Sven Ulfsson fått sitt ärkestift i Lund lär gränserna mellan Sveariket och Danaväldet ha legat relativt stabila intill Wasa-dynastins dagar.

Kan vi anse det som säkerställt att det inte finns dansk mynt i Skåne innan 1075? Inte ens under Knut d Stores tid?

Mynt från tyska kejsaren (Konrad II/Henrik III) kom under denna erövringstid till katolikernas första allierade bland aristokratin i Skandinavien, främst genom renegaterna Knut den Store och Svein Ulfsson.
Adam av Bremen skriver att Skåne är den yttersta delen av Danmark och utgör en halvö. Han nämner inte gränsdragningen trots att Sven Estridsen enligt dig då skall ha varit den danske kung som deltog i gränsdragningen. Adam träffade personligen Sven Estridsen och skrev sina böcker ca 15-25 år efter att gränsdragningen skall ha ägt rum. Adam nämner inte heller Halland som danskt trots att det är nästan bara Hallands gräns som nämns i Landamäri I.
Vad det gäller myntfynden handlar det om en myntcirkulation med 100 % danska mynt. Inte enstaka myntfynd. Tyder de enstaka svenska mynt som hittats i Danmark från vikingatiden på att de delarna av Danmark var svenskt?
Efter att Sven Ulfsson fått sitt ärkestift i Lund lär gränserna mellan Sveariket och Danaväldet ha legat relativt stabila intill Wasa-dynastins dagar.   
Det var en nyhet. Blekinge tillhörde tex Sverige mellan 1332-1360. Allt detta har redan tagits upp i tråden tidigare om man bara orkar läsa den.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #231 skrivet: mars 01, 2014, 09:37 »
Mynt från tyska kejsaren (Konrad II/Henrik III) kom under denna erövringstid till katolikernas första allierade bland aristokratin i Skandinavien, främst genom renegaterna Knut den Store och Svein Ulfsson.
Källor efterfrågas för detta påstående (och då menar jag källor, inte ett långt utbroderat svar med länkar till wiki eller liknande). Dessutom fortsätter de tyska mynten att dominera i Blekinge efter dessa två kungars regeringstid.

Utloggad Bäckahästen

  • Medlem
  • Antal inlägg: 64
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #232 skrivet: mars 01, 2014, 13:57 »
Frågan är vad det finns som visat att Blekinge var danskt så tidigt? Landamäri 1 är inte ett trovärdigt dokument som visats inte minst här i tråden.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #233 skrivet: mars 01, 2014, 20:41 »
Adam av Bremen skriver att Skåne är den yttersta delen av Danmark och utgör en halvö. Han nämner inte gränsdragningen trots att Sven Estridsen enligt dig då skall ha varit den danske kung som deltog i gränsdragningen. Adam träffade personligen Sven Estridsen och skrev sina böcker ca 15-25 år efter att gränsdragningen skall ha ägt rum. Adam nämner inte heller Halland som danskt trots att det är nästan bara Hallands gräns som nämns i Landamäri I.

Upprepar vad du redan sagt. Min replik var följande: "Frånvaron av bevis bevisar inte en frånvaro". Det argumentet har du inte bemött...

Vad jag redan nämnt går Adam inte närmare in på Emunds regeringsperiod (1050-1061) - men nämner blott dom infekterade förhandlingarna som pågick mellan renegaten Ulfsson, påven i Rom och den mäktige biskop i Bremen - där temat var et eget nordisk ärkestift på dansk grund. I detta samband kan man givetvis förstå att Adam inte kommer näramre in på gränsproblematiken mellan den danska och svenska kronan.

Frånvaron av detta tema bevisar mao. inget som hälst - men ger givetvis rum för den tolkning du och andra väljer använda.

Att frågan fortfarande har en infekterat karaktär är bara att beklaga - eftersom den lär ingå som ett argument i anledning frågan om det svenska kungadömet uppkomst.

Citera

Vad det gäller myntfynden handlar det om en myntcirkulation med 100 % danska mynt. Inte enstaka myntfynd.

Nu duckade du för frågan - som var om det i Halland och Blekinge inte finns något - enstaka - dansk myntfynd från 1000-talet. Kan du inte ge ett enkelt och schysst svar på det - i stället för att raljera?

Citera
Tyder de enstaka svenska mynt som hittats i Danmark från vikingatiden på att de delarna av Danmark var svenskt?
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #234 skrivet: mars 01, 2014, 21:40 »
Källor efterfrågas för detta påstående (och då menar jag källor, inte ett långt utbroderat svar med länkar till wiki eller liknande). Dessutom fortsätter de tyska mynten att dominera i Blekinge efter dessa två kungars regeringstid.

"Dominerar" dom eller är dom ensam - till "100 %" - om att användas, under tiden i fråga?

---

Beviset har man numer, som myntfynd från Blekinge till Tröndelag.

Efter utplundringen av dom engelska kyrkor och stormän under 1010-talet (bl.a. 22.000 pund silver) hade Knut redan blivit 'stor' .  Hans närmaste allierade och överhuvud - den heliga kejsaren Henrik II - blev efter unionen dom i mellan (1015-20) generös med sin nya, danska vän. Efter hans död (1025) gick Knuts lojalitet vidare till efterträdaren Konrad II, vars berömde son Henrich (III) fick Knuts dotter till drottning.

Innan dess hade kejsaren givit Knut förfogande över dom gamle, danska områden i norra Tyskland - mellan södra Julland och Pommern (Jomsborg). Därmed fick Knut dom resurser han behövde för ett massivt anfall mot dom "otrogna" och "hedniska" kungadömen i Sverige och Norge.

Kampanjerna norrut hade därmed tre fötter att röra sej med - där militär styrka kunde kombineras med social-politiskt press och ekonomiska medel, så som handelsembargo och mutor av skandinaviska aristokrater.

Knut blev berömd för sin effektivitet inom alla dessa områden - och i den kritiska fasen fick han stöd på alla dessa områden av kejsaren i Konstanz. Av den orsak hittar man silvermynt från Henrik och Konrad på en rad orter i Norden - från södra Sverige till norra Norge - myntat i åren innan den katolska ledungens stora kampanj mot norra Skandinavien (1026-27), då Knut vann och startade utplundra "en del av Sverige" och "hela Norge".

Dom första tyska mynten ikring Oslofjorden, Sörlandet och Tröndelag kommer i norsk jord under Henrik II och Konrad IIs tid. Det tysk-romerska 'mut-silvret' anländer dessa områden samtidigt som Knut - enligt sagan om den helige Olav - mutar framträdande aristokrater i södra Norge med 'armband av guld' - i tiden före den katolska ledungen är redo segla fran England, Danmark, Tyskland och Jomsborg - mot dom kungadömen norrut som intill 1027 stod utanför kejsarens och den katolska kyrkans kontroll.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #235 skrivet: mars 01, 2014, 21:40 »
 :-[
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #236 skrivet: mars 01, 2014, 22:39 »
Anganatyr,
det blir väldigt mycket av cherrypicking.

Det är Angantyr ensam om - samma "linje" finns bl.a. hos Lihammar. Poängen tycks vara att gränsdragningen - som beskriven i lagtexten - behöver tillskrivas 1200-talet för att teorin om ett första, centralt organiserat kungadöme norr om Öresund inte skal rubbas: 

Citera

Landamäri I har skapat uppmärksamhet, därför att den skulle bevisa ett enat svenskt kungadöme med Uppsala som centrum redan på 1000-talet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A4nsl%C3%A4ggningstraktaten


Här finns tydligen en 'agenda'. :-[

I så fall blir frågan om Landmäri är en del av en större debatt, där det gamla Sveriges kulturella nivå - implisitt kristendomens/kyrkans renome som "civiliserande", "bildande" och "statsbildande kultur-impuls" - står på spel.

Därmed får dom rent objektiva värderingar träda i bakgrunden - eller hängas ut till skam:

Citera

Landamäri I är av några forskare avfärdad som förfalskning,[1] av andra accepterad som uppteckning av muntligt återgiven tradition innan den skrevs ner på 1280-talet som ett tillägg till Äldre Västgötalagen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A4nsl%C3%A4ggningstraktaten

Här får man även fråga hur wiki kan ge det intryck att det på 1000-talet inte kunna göras ett skriftligt gränskontrakt - som senare arbetades in i Vgl?!

Under 1200-talets mitt blev man ju i stort sätt färdig med inbördeskrigen i norden - vilket ledde till en kompromiss om maktens (nya) fördelning - mellan dom nya, kyrkliga härskarna och den gamla adeln och dom traditionella lagtraditioner. 

Antingen hade Adam dålig kunskap om gränsen mellan svear och danskar, eller så fanns det en landarm i öster. Han skriver också om Egino som missionerar för Blekingarna.

Intressant.

Egino inviterades av Svein Estridsson - och anlände året innan Emund gamles död.
Ännu en bit som stämmer med ett landmäri i senaste hälft av 1050-talet.

Citera

Egino, som vigts till biskop i Bremen, verkade ivrigt för att omvända hedningarna i Blekinge och på Bornholm. Han räknas sedan dess som Blekinges apostel.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Egino


Att tyska mynt cirkulerar i Blekinge säger väl bara att Danmark inte tagit politisk kontroll över Blekinge. Man kan hitta arkeologiskt material som visar på påde svenskt och danskt inflytande i Blekinge, enligt artikeln av Anna Lihammar som jag refererade till tidigare.

Något annat vore väl överraskande. I Adams scolia berättas att danska handelsmän kunde segla från "Danmarks gräns" (Hanöbukten?) till "Birca" - på 5 dygn. Då borde dom ju under endera generationer förmått handla - rätt intensivt - med bönderna i Blekinge, även om dom räknats som götar eller svear - eller både-ock...?!
 
---

Apropå: Vet ngn vad Leifh Stenholm berättat om saken? Boken "Berättelsen om Blekinge : Gränser i ett gränsland" (2009) har väl behandlat ämnet närmare?
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #237 skrivet: mars 02, 2014, 08:09 »
Upprepar vad du redan sagt. Min replik var följande: "Frånvaron av bevis bevisar inte en frånvaro". Det argumentet har du inte bemött...

Vad jag redan nämnt går Adam inte närmare in på Emunds regeringsperiod (1050-1061) - men nämner blott dom infekterade förhandlingarna som pågick mellan renegaten Ulfsson, påven i Rom och den mäktige biskop i Bremen - där temat var et eget nordisk ärkestift på dansk grund. I detta samband kan man givetvis förstå att Adam inte kommer näramre in på gränsproblematiken mellan den danska och svenska kronan.

Frånvaron av detta tema bevisar mao. inget som hälst - men ger givetvis rum för den tolkning du och andra väljer använda.

Att frågan fortfarande har en infekterat karaktär är bara att beklaga - eftersom den lär ingå som ett argument i anledning frågan om det svenska kungadömet uppkomst.

Nu duckade du för frågan - som var om det i Halland och Blekinge inte finns något - enstaka - dansk myntfynd från 1000-talet. Kan du inte ge ett enkelt och schysst svar på det - i stället för att raljera?
Så att Adam av Bremen inte nämner Halland som danskt har ingen betydelse för trovärdigheten för Landamäri I, trots  gränsstenarna som nämns för Hallands gräns? Adam nämner ju inte heller Kina som danskt, så egentligen kan man då säga att även Kina var danskt?

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #238 skrivet: mars 02, 2014, 08:10 »
"Dominerar" dom eller är dom ensam - till "100 %" - om att användas, under tiden i fråga?

---

Beviset har man numer, som myntfynd från Blekinge till Tröndelag.

Efter utplundringen av dom engelska kyrkor och stormän under 1010-talet (bl.a. 22.000 pund silver) hade Knut redan blivit 'stor' .  Hans närmaste allierade och överhuvud - den heliga kejsaren Henrik II - blev efter unionen dom i mellan (1015-20) generös med sin nya, danska vän. Efter hans död (1025) gick Knuts lojalitet vidare till efterträdaren Konrad II, vars berömde son Henrich (III) fick Knuts dotter till drottning.

Innan dess hade kejsaren givit Knut förfogande över dom gamle, danska områden i norra Tyskland - mellan södra Julland och Pommern (Jomsborg). Därmed fick Knut dom resurser han behövde för ett massivt anfall mot dom "otrogna" och "hedniska" kungadömen i Sverige och Norge.

Kampanjerna norrut hade därmed tre fötter att röra sej med - där militär styrka kunde kombineras med social-politiskt press och ekonomiska medel, så som handelsembargo och mutor av skandinaviska aristokrater.

Knut blev berömd för sin effektivitet inom alla dessa områden - och i den kritiska fasen fick han stöd på alla dessa områden av kejsaren i Konstanz. Av den orsak hittar man silvermynt från Henrik och Konrad på en rad orter i Norden - från södra Sverige till norra Norge - myntat i åren innan den katolska ledungens stora kampanj mot norra Skandinavien (1026-27), då Knut vann och startade utplundra "en del av Sverige" och "hela Norge".

Dom första tyska mynten ikring Oslofjorden, Sörlandet och Tröndelag kommer i norsk jord under Henrik II och Konrad IIs tid. Det tysk-romerska 'mut-silvret' anländer dessa områden samtidigt som Knut - enligt sagan om den helige Olav - mutar framträdande aristokrater i södra Norge med 'armband av guld' - i tiden före den katolska ledungen är redo segla fran England, Danmark, Tyskland och Jomsborg - mot dom kungadömen norrut som intill 1027 stod utanför kejsarens och den katolska kyrkans kontroll.
Som vanligt ett långt utbroderat svar där du påstår väldigt mycket, men inte en enda källa som stöder dina påstående som jag efterfrågade.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #239 skrivet: mars 02, 2014, 08:12 »
Det är Angantyr ensam om - samma "linje" finns bl.a. hos Lihammar. Poängen tycks vara att gränsdragningen - som beskriven i lagtexten - behöver tillskrivas 1200-talet för att teorin om ett första, centralt organiserat kungadöme norr om Öresund inte skal rubbas: 

Här finns tydligen en 'agenda'. :-[

I så fall blir frågan om Landmäri är en del av en större debatt, där det gamla Sveriges kulturella nivå - implisitt kristendomens/kyrkans renome som "civiliserande", "bildande" och "statsbildande kultur-impuls" - står på spel.

Därmed får dom rent objektiva värderingar träda i bakgrunden - eller hängas ut till skam:

Här får man även fråga hur wiki kan ge det intryck att det på 1000-talet inte kunna göras ett skriftligt gränskontrakt - som senare arbetades in i Vgl?!

Under 1200-talets mitt blev man ju i stort sätt färdig med inbördeskrigen i norden - vilket ledde till en kompromiss om maktens (nya) fördelning - mellan dom nya, kyrkliga härskarna och den gamla adeln och dom traditionella lagtraditioner. 

Intressant.

Egino inviterades av Svein Estridsson - och anlände året innan Emund gamles död.
Ännu en bit som stämmer med ett landmäri i senaste hälft av 1050-talet.

Något annat vore väl överraskande. I Adams scolia berättas att danska handelsmän kunde segla från "Danmarks gräns" (Hanöbukten?) till "Birca" - på 5 dygn. Då borde dom ju under endera generationer förmått handla - rätt intensivt - med bönderna i Blekinge, även om dom räknats som götar eller svear - eller både-ock...?!
 
---

Apropå: Vet ngn vad Leifh Stenholm berättat om saken? Boken "Berättelsen om Blekinge : Gränser i ett gränsland" (2009) har väl behandlat ämnet närmare?
Wiki igen. Har du något annat ställe där du kan inhämta information?