Författare Ämne: När blev Blekinge danskt?  (läst 240342 gånger)

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #200 skrivet: februari 23, 2014, 19:32 »
Om Blekinge blev danskt enligt samma teori man lägger för VG borde det finnas Täng-orter prydligt utspridda i landskapet.

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #201 skrivet: februari 23, 2014, 19:56 »
Om han framställs som Norsk är det inte så långsökt. Sen läggs en bror till som inte finns med i Beowulf som kung över Götarna. Slå ihop de två så har du alla Beowulfs egenskaper. En krigare av högsta rang från en grupp bredvid Götarna, sedemera kung över dem. Tror att Beowulf är Ulf som nämns i den Alfska kungaätten.

" Hans ättlingar och förmodligen äfven efterträdare, i rätt nedstigande linie, voro Svan den röde, Sjöfare och Ulf, om hvilkam man dock inte känner mer än blotta namnen.
 Ulf ägde många söner; ibland dem blef Alf konung i Alfhem. Han är den andre med detta namn, och äfven han kallas någon gång för Alf den gamle. Om honom berättas att han var en stor afgudadyrkare. Vid en stor offerfest, som han en höst anställde åt gudinnan Frigga, blef hans dotter, den fagra Alfhild, som om natten beströk gudabilderna med offerblodet, bortröfvad af kämpen Starkotter. Sagan tillägger att konung Alf offrade åt guden Thor för att få hämd på den djerfve tempel- och jungfrurånaren. Thor drap Starkotter och lät Alfhild återkomma till sin fader igen, sedan hon likväl haft med sin röfvare en dotter, som blef moder åt den beryktade berserken Arngrim på Bolmsö. Alf den andres son och efterträdare skall hetat Alfgeir, och dennes son Gandalf den gamle, med "

Vill inte sumpa den här tråden fullständigt, men vill bara avsluta: det finns så många bitar i det här oerhört komplicerade pusslet...

1. Beowulf/Bodvar/Bitterwulf ska troligen översättas som Björn snarare än Ulf.
2. Varför jag fallit för Norgespåret är att området omnämns både i Beowulf och Bjarkarimur/Rolf Krakes saga. Begriper inte annars varför Beowulf seglar ut på Norska havet till Finnmarken, något som faktiskt också är antytt i Bjarkarimur. Den Breoca i Brondingaland (Headoreamas) är antingen knutet till Romerike eller Romsdalen, då ganska nära havet. Tre stationer sammantaget således, Oppland i Norge, Götaland och Danmark (slutstation).

Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Bäckahästen

  • Medlem
  • Antal inlägg: 64
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #202 skrivet: februari 23, 2014, 20:42 »
Hvis man har sat sig grundigt ind i Svend Estridsens biografi og dannet sig en karakteristik af hans person, vil man vide, at et sådant holistisk billede slet ikke passer ind i storpolitik og grænsedragning. 

På Tacitus side står der -
Jeg har generelt ikke tillid til anonyme bloggere eller forfattere, der skjuler sig bag flere identiteter, når det gælder verificering af historiske problemstillinger. Jeg ser ingen grund til at fortsætte dialogen på denne tråd.

http://blogg.tacitus.nu/?page_id=1285
Vad spelar det för roll om någon är anonym eller känd? Det är bara att komma med bra motargument i båda fallen och visa att du har en stark teori. Tyvärr så har du baserat din på två meningar från Adam av Bremen.
Citera
Emund, Eriks son, regerade då i Sverige. Denne stod i förbund med Harald och var vänligt inställd till de kristna som kom till honom.
Det är allt vi vet om honom. Han nämns inte av saxo eller i någon isländsk saga och han har inte tillnamnet Slemme. I Landamäri 1 står om Sven tveskägg och Emund Slemme. Problemet här är att den Emund som du förespråkar inte var kung samtidigt som Sven Tveskägg. Sven blev kung i Danmark ca 985 och då hade Erik Segersäll varit kung över svearna sedan ca 970. Detta löser du med någon helt otrolig förklaring att Blekinge skulle vara ett senare tillägg efter slaget vid Svolder år 1000. Ändå väljer de att låta Emund stå kvar i dokumentet men ändrar den andra kungen till Sven Tveskägg. Detta trots att de år 1000 visste att dessa två kungar inte regerat samtidigt!!! Sven var fortfarande kung i Danmark år 1000. Få ihop den logiken är inte lätt.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #203 skrivet: februari 23, 2014, 21:43 »
Denna Emund Eriksson nämns i Adam av Bremens andra bok, kapitel 25. För den som är intresserad.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #204 skrivet: februari 23, 2014, 21:47 »
Vill inte sumpa den här tråden fullständigt, men vill bara avsluta: det finns så många bitar i det här oerhört komplicerade pusslet...

1. Beowulf/Bodvar/Bitterwulf ska troligen översättas som Björn snarare än Ulf.
2. Varför jag fallit för Norgespåret är att området omnämns både i Beowulf och Bjarkarimur/Rolf Krakes saga. Begriper inte annars varför Beowulf seglar ut på Norska havet till Finnmarken, något som faktiskt också är antytt i Bjarkarimur. Den Breoca i Brondingaland (Headoreamas) är antingen knutet till Romerike eller Romsdalen, då ganska nära havet. Tre stationer sammantaget således, Oppland i Norge, Götaland och Danmark (slutstation).

Henry Sweet, a philologist and early linguist specializing in Germanic languages, proposed that the name Beowulf literally means in Old English "bee-wolf" or "bee-hunter" and that it is a kenning for "bear"

Så Beowulf betyder Bi Ulv, en varg som  jagar bin=björn. Så Björn= Bi Ulf

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #205 skrivet: februari 23, 2014, 23:32 »
Även efter Knut den Stores tid fanns det ett klart motstånd mot den katolska kyrkans dominans - såväl i Norge som i Svealand, Hälsingland och - framför allt i det 'hedniska' Finland, varifrån handeln med Ryssland fortfarande gav arabisk silver i krigskassan.

Ikring 1050 verkar man ha fått i väg en katolsk ledung som lär ha erövrat såväl Åland som Åboland, delar av Tavastehus och Nyland. Den arkeologiska fyndtomheten på Åland och SV Finland (för perioden 1050-1250) har länge varit en paradox. Folkminnen från Åboland berättar om en fasansfullt blodbad likaså. I Adam berättas emellertid om den kungliga Anund som reste i österled "för att utöka riket" och då har även Ingvarssagan relevans - efter som Emunds son Ingvar lär ha varit Anunds "bäste vän" och hirdchef. Enligt Adam, som fått historien från biskop Adalvard ("övergriparen"), dog Anund og alla hans män av "förgiftad brunnsvatten".  ::)

Anslaget mot Åland och södra Finland blev en katastrofal för motståndsrörelsen i Skandinavia, efter som deras viktigaste stöd nu upphört existera. Därnäst föll handeln med Ryssland helt i stavar - silverströmmen från öster upphör just ikring 1050.

Det definitiva slut på vikingatiden inträder mao. i det alliansen mellan Svealand/Götaland og Finland söndras och handeln med Ryssland upphör. Efter dess bryter kärnan i vikingarnas allianser i hop. Många anser - och med rätta - att 1050 representerar vikingatidens 'egentliga' slut - även om den norska ledungen fortfarande existerar som självständig vapenmakt och 16 år senare lyckas göra en sista revansch.

Huvudaktörena omkring Anund Jakob lär ha varit biskoparna Sigfred och Adalvard, jämte den danska jarlasonen Svein Ulfsson - som med påve Leos hjälp skulle bli kung av Danmark - och sen få sitt eget ärkestift oberoende av Hamburg-Bremen - så snart han fixat flottiljen som kunde segla dom katolska knektarna till det förgätna  Vinlandet i nord-ost. Seglingsrutten gick från Vismar-bukten efter kusten av Sverige, där man nu kunde segla med kungligt skydd och vägvisning, från den katolska Anund och "hans" biskopar.

Enligt en ryssk källa lär den svenska kung Jakov ha varit blind. Ikring 1050 lär han ha anlänt Finska viken klädd i guld, där han dött under någon landstigning. Det hör med til historien at Anund Jacobs halvsyster Ingegerd, storfurst Vladmirs drotning, nyss dött.

Enligt Adam dog den kungliga Anund i land i Amazonernas land, vilket krönikören påstår ligga norr om Estland - och i närheten av Ansgars Birca, dvs. Åland. Sen berättar Adam att efter detta Birkas förstörelse så hade "kristendomen nått till världerns ytterkanter". 
 
När man i Svealand får veta om katastrofen hugger man in en rad minnesstenar, där dom sista midgårdsormar, laxormar och solkors framställs. Samma år plundras också andra hedniska tempel och skatter - som Tissö i Danmark.

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #206 skrivet: februari 23, 2014, 23:33 »
Uppsala-templet får dock stå kvar, eftersom kungens äldre broder - den konservativa Emund - fortfarande regerar som hovgode. Nu får han även överta kronan, eftersom ogärningen gör att dom katolska biskoparna får lämna sina säten i Sverige. I tiden som följer blir det därför nödvändigt att hitta en lösning med den katolska regenten/regenterna i Danmark - eftersom den katolska kyrkan nu inte är välkommen på svensk mark. Det politiska behov för en klar gränsdragning mellan rikena uppstår alltså omedelbart efter den katolska Anunds död, då Emund redan har en allians med Kiev, där hans syster var drottning.

I Emunds regeringstid (1050-1061) fungerade han altså som hovgode i Uppsala, medan hans biskop (Asmund) predikade efter öst-kyrkans katekes, medan han dyrkade förbindelserna med dom norrmän och anglikaner som också ville stå utanför Roms mantal.     

Behovet för en fridsam gräns mellan det katolska Danmark och det 'självständiga' Sverige var alltså en politisk nödvändighet - om ytterligare blodspill skulle avvärjas. Det omdiskuterade gränskontraktet och tillhörande gränsstenar lär sålunda ha föregått mellan 1050 och 1060.


Efter Björn Järnsides hemkomst (860) binds den gamla handelsalliansen mellan Skandinavien och Ryssland också mycket tät, eftersom kronprins Erik från Ynglingaätten i Uppsala får åka i österled och 862 bli insvuren som Rurik, kung över Rusland/Ryssland. När Danevirket hursomhelst faller, 125 år senare, får också Ryssland ge upp sitt absoluta motstånd mot den gresk-romerska teokratin. Motståndet mot främmade herrar levde dock kvar intill vikingatidens bittra slut, efter korståget 1050 och Anund Jacobs brå död.

När Emund Gamle sen reder ut spillrorna med den landsflyktige Svein Ulfsson är det erkestiftet i Bremen som lägger premisserna för diskussionen, varför kusten efter "landmäre" får ingå i Svein Ulfssons katolska biskops-stift.

1061 bryter Harald Hardråde sej genom Svein Ulfssons katolska ledungsförsvar av bälten - vartefter han hämtar stöd från den hedniska del av Östersjön inför attacken på det katolska England 1066.

Planen var att återetablera en politisk allians över Nordsjön, med en engelsk-skandinavisk kyrka, enligt Olav Haraldssons recept. I likhet med halvbroder Olav hade också Harald stöd från det kristna Novgorod-Kiev - och därmed kyrkan i Konstantinopel, som efter väst-kyrkans blodiga attack på Novgorod-Kievs bekanta i Finland faktisk brutit med Rom (1054) och inlett den stora schismen. Det borde ge en relativt klar uppfattning om gränsdragningen mellan öst- och väst-kyrkans respektive vänner - också i Skandinavien.  :) 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #207 skrivet: februari 23, 2014, 23:53 »
Henry Sweet, a philologist and early linguist specializing in Germanic languages, proposed that the name Beowulf literally means in Old English "bee-wolf" or "bee-hunter" and that it is a kenning for "bear"

Så Beowulf betyder Bi Ulv, en varg som  jagar bin=björn. Så Björn= Bi Ulf

Bjov-ulv är något säkrare, vad gäller stavningen av namnet Beo-wulf.

Bjov har en paralell i -tjov, vilket anses betyda tjuv. Bjov kan altså tolkas som 'bov' - mao. 'bov-ulven'.

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=24&t=36102&p=535941#p535716

Bemärk sagan om Bjovulv, hans visit i Finnland och "Kampen om Finnsborg":
http://www.heimskringla.no/wiki/Bjovulf
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #208 skrivet: februari 24, 2014, 09:12 »
Bi Ulf/Björn är nog säkrare och stämmer ju bra in både på Bödvar Bjarkes bror som var Götarnas kung och Ulf som var kung i Alvhem.

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #209 skrivet: februari 24, 2014, 12:15 »
Bjov-ulv är något säkrare, vad gäller stavningen av namnet Beo-wulf.

Bjov har en paralell i -tjov, vilket anses betyda tjuv. Bjov kan altså tolkas som 'bov' - mao. 'bov-ulven'.

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=24&t=36102&p=535941#p535716

Bemärk sagan om Bjovulv, hans visit i Finnland och "Kampen om Finnsborg":
http://www.heimskringla.no/wiki/Bjovulf

Skulle gissa att Bod i detta fallet ursprungligen är relaterat till strid- dvs beadu-, badu-, böd- osv.

http://www.nordicnames.de/wiki/B%C3%96%C3%90

Kanske stridsulven som ett alternativ till björn. Björn=bjarki kan vara ett tilltalsnamn.

Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #210 skrivet: februari 24, 2014, 12:17 »
Bi Ulf/Björn är nog säkrare och stämmer ju bra in både på Bödvar Bjarkes bror som var Götarnas kung och Ulf som var kung i Alvhem.

Fast Bödvar Bjarkes bröder hette Thorir och Frode i sagan.
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #211 skrivet: februari 24, 2014, 17:46 »
Sorry gick lite fort där:

Bödvar Bjarke betyder, Strids Björn
Beowulf betyder, Bi Ulv = Björn

Samma namn mer eller mindre..

Bödvars bror blir kung i Götaland. Så Bödvar och hans bror täcker upp Beowulfs historia väl.

Viktigare för att spåra Beowulf tycker jag att hans epitet Älvherre är. Lägg därpå till att han kallas Älvahärens härskare så tycker jag att han drar åt Alvhem.

Ulf nämns i den Alvska kungaätten ihop med "Sjöfare" som borde passa in på Hygelac som dog i Frisland.

Jordanes skrev Getica medans Hygelac ännu levde. I Älvsyssel lägger han Eua-Greotingis= Örgrytingar. Grytingar är ett annat namn för Goter och Eua/Ö betyder vid vatten/hav= Havsgoter

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #212 skrivet: februari 24, 2014, 19:04 »
Sorry gick lite fort där:

Bödvar Bjarke betyder, Strids Björn
Beowulf betyder, Bi Ulv = Björn

Samma namn mer eller mindre..

Bödvars bror blir kung i Götaland. Så Bödvar och hans bror täcker upp Beowulfs historia väl.

Viktigare för att spåra Beowulf tycker jag att hans epitet Älvherre är. Lägg därpå till att han kallas Älvahärens härskare så tycker jag att han drar åt Alvhem.

Ulf nämns i den Alvska kungaätten ihop med "Sjöfare" som borde passa in på Hygelac som dog i Frisland.

Jordanes skrev Getica medans Hygelac ännu levde. I Älvsyssel lägger han Eua-Greotingis= Örgrytingar. Grytingar är ett annat namn för Goter och Eua/Ö betyder vid vatten/hav= Havsgoter

Vad Beowulf betyder är inte avgjort..... Bivarg, stridsvarg osv. Beo kan ju vara en förortning av ursprungligt namn, typ Beadu. Finns flera alternativ om man läser in sig.

Ja, själv förlitar jag mig inte bara på Beowulf, utan på andra källor. Notera att Bödvar och hans bror inte var födda i Götaland utan i Norge. Därför måste man väga Beowulf i Götland hos Hredel mot Hring i Norge.

Om jag ska förlägga Beowulf till Bohuslän hamnar jag hellre i Vätte härad i Alfheimar. Dvs Vädermark och Alfwalda på samma gång.

Var Euagreutingis fanns är inte avgjort.
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Bäckahästen

  • Medlem
  • Antal inlägg: 64
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #213 skrivet: februari 24, 2014, 19:16 »
Vad spelar det för roll om någon är anonym eller känd? Det är bara att komma med bra motargument i båda fallen och visa att du har en stark teori. Tyvärr så har du baserat din på två meningar från Adam av Bremen.  Det är allt vi vet om honom. Han nämns inte av saxo eller i någon isländsk saga och han har inte tillnamnet Slemme. I Landamäri 1 står om Sven tveskägg och Emund Slemme. Problemet här är att den Emund som du förespråkar inte var kung samtidigt som Sven Tveskägg. Sven blev kung i Danmark ca 985 och då hade Erik Segersäll varit kung över svearna sedan ca 970. Detta löser du med någon helt otrolig förklaring att Blekinge skulle vara ett senare tillägg efter slaget vid Svolder år 1000. Ändå väljer de att låta Emund stå kvar i dokumentet men ändrar den andra kungen till Sven Tveskägg. Detta trots att de år 1000 visste att dessa två kungar inte regerat samtidigt!!! Sven var fortfarande kung i Danmark år 1000. Få ihop den logiken är inte lätt.
Om jag nu återrefererar till mitt eget svar. Om det var nu som Landamäri 1 skrevs vid den här tiden så bör kungarna som står där vara antingen Harald Blåtand och Emund Eriksson, eller alternativt Sven Tveskägg och Olof Skötkonung om det räknas från slaget vid Svolder. Inget av dessa alternativ står i gränsöverkommelsen, istället står det Sven Tveskägg och Emund Slemme som inte regerade samtidigt och därför inte kan ha ingått något gränsavtal. De enda sveakungar som regerat samtidigt som Sven Tveskägg är Erik Segersäll och Olof Skötkonung, ingen Emund över huvud taget alltså.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #214 skrivet: februari 24, 2014, 19:43 »
Starkodder: Då är vi delvis överens!

Har kollat massa källor själv fast liter nog mest på den som ligger närmast händelserna i tiden.

Sen finns det folk som vill ha B till Gotland, Jylland mm

Alvhem bestod i sitt kärnområde av Inlanden och Utlanden, totalt 8 härader.

Utlanden kallades förr Askims, Vättle och Sävedals härader vid mynningen av Göta älv.

Detta område har varit ett litet "rike" där makthavaren kan ha suttit i Alvhem-Örnäs i Ale Härad. Ingen plats ligger bättre för att kontrollera Älven. Ingen annan plats i de 8 häraderna har heller så starka ortsnamn och fornfynd.

Var du en kung som satt i Alvhem var du nog Älvahärens Härskare.

Vätte och Vädermark, hur får du ihop det, intressant?!



Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #215 skrivet: februari 24, 2014, 19:53 »
På min karta sträcker sig ett Alfheimar ända in i Norge.

Namnlikheten mellan Vette/Vätte och Weder naturligtvis. Men kan du visa att Vättle=Vedermark så får du pris. Oavsett det, norgespåret är kvar.

Förresten, bläddrar i Klaebers Beowulf. Det står Weder/Wedra osv med e inte ä eller æ. Således komplicerande...
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #216 skrivet: februari 24, 2014, 20:24 »
Alvhemmen är enligt sagan landet mellan Göta Älv och Romme Älv. Läs Erland Hjärne, Alfheimar, ur Land och Ledung så finns en bra analys. Precis som Svears och Daners och Götars områden förändrats över tid har säkert Alvhem varierat i storlek. I Jordanes beskrivs området som många egna riken som exempelvis Ranii/Ranerike. I perioder kan man väl ha bildat ett gemensamt förbund (som Upplänningar, Sörmlänningar etc även gjorde) Kärnan och utgångspunkten tror bl a Hjärne (och jag) är området kring Göta Älvs mynning som i tidig medeltid kallas Älvsyssel och bebos av Älvagrimmar. Jordanes torde kallat dem Eua Greotungis då detta direkt översatt blir Örgrytingar. I området finns även Grötsbacka (Skeppsreda), Grytingehögen (fd storhög vid Tingstadstunneln) mm

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #217 skrivet: februari 24, 2014, 20:54 »
Alvhemmen är enligt sagan landet mellan Göta Älv och Romme Älv. Läs Erland Hjärne, Alfheimar, ur Land och Ledung så finns en bra analys. Precis som Svears och Daners och Götars områden förändrats över tid har säkert Alvhem varierat i storlek. I Jordanes beskrivs området som många egna riken som exempelvis Ranii/Ranerike. I perioder kan man väl ha bildat ett gemensamt förbund (som Upplänningar, Sörmlänningar etc även gjorde) Kärnan och utgångspunkten tror bl a Hjärne (och jag) är området kring Göta Älvs mynning som i tidig medeltid kallas Älvsyssel och bebos av Älvagrimmar. Jordanes torde kallat dem Eua Greotungis då detta direkt översatt blir Örgrytingar. I området finns även Grötsbacka (Skeppsreda), Grytingehögen (fd storhög vid Tingstadstunneln) mm

?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alvhemmen

Men strunt samma. Man kan ha olika åsikter.
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #218 skrivet: februari 24, 2014, 20:55 »
Det omdiskuterade gränskontraktet och tillhörande gränsstenar lär sålunda ha föregått mellan 1050 och 1060.
Detta har diskuterats flera gånger tidigare i tråden varför traktaten inte har tillkommit vid denna tidpunkt. Adam av Bremen skrev sina fyra böcker ca 1075 (alltså 15-25 år efter denna årsperiod) och skall personligen ha träffat Sven Estridsen (eller Svein Ulfsson som du kallar honom). Adam skriver inte om någon gränsläggning mellan svearna och danerna. Däremot skriver han följande i fjärde boken, kapitel 7:
Citera
Skåne är den yttersta delen av Danmark och utgör en halvö.
Dessutom införs en dansk myntcirkulation i hela nuvarande Skåne från ca 1075, men i Blekinge är det tyska mynt som dominerar, inte danska som i Skåne.

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: När blev Blekinge danskt?
« Svar #219 skrivet: februari 25, 2014, 07:27 »
Anganatyr,
det blir väldigt mycket av cherrypicking. Adam skriver

Citera
Skåne är den yttersta delen.av Danmark och utgör en halvö. Det är nämligen omgivet av hav på alla håll med undantag av en sammanhängande landarm i öster, som utgör gräns mellan sveonernas land och Danmark.

Antingen hade Adam dålig kunskap om gränsen mellan svear och danskar, eller så fanns det en landarm i öster. Han skriver också om Egino som missionerar för Blekingarna.

Att tyska mynt cirkulerar i Blekinge säger väl bara att Danmark inte tagit politisk kontroll över Blekinge. Man kan hitta arkeologiskt material som visar på påde svenskt och danskt inflytande i Blekinge, enligt artikeln av Anna Lihammar som jag refererade till tidigare.