Författare Ämne: "Undrar om inte stenåldersmänniskan hade större kontakt med sin egen kropp"  (läst 1343 gånger)

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
Med denna ord Morran konkluderade "Novisens frågor om stenåldern" i januari 2009. Jag var inte aktiv här på längre tid och är sent ute; sorry. Först nu, kan jag studera några intressanta tankegång i era diskussioner, som ni kom upp med, under tiden. Vad jag saknar i ert letande efter detta stenålders -"mindset"  är beskrivning av fundamentala mentalitetsskillnader, vilka distanserar oss från våra förfäder. Men istället av att spekulera, jag ska försöka stötta ord mot ord, som om de vore stenredskap, vilka är i behov av att skärpas på nytt.

Det hade varit vår kropp, som vi fått i början som redskap för vår överlevande, som alla andra djur. Att kunna navigera i jordiska magnetfältet, att kunna välja optimala platser för längre  vistelser, att kunna lokalisera speciella platser för periodiska samlandet av hela stammen och att belägga med tabu platser i vilka underjordiska makter skulle undvikas eller blidkas - det hade vi fått som vår animaliska arvet.

Vad hade vi gjort med detta arv!? - Istället av i förtsättningen upprätta levande individuella kontakter med alla möjliga impulser från miljön, vi har anlitat specialiserade förmedlare - shamaner eller präst, vilka skulle välja, aktualisera och "transkribera" dem för oss. Det är vår egen skuld att våra arkiv är fulla av så mycket mytologisk och religiös debris, kommande från dessa specialister av ojämn rang.

Nuförtiden, då och då, brukar jag stanna ett tag för att småäta på det gamla Atlas Copco område i Sickla (Nacka kommun). Det finns ett gamalt stenåldershelgedom där, i form av ett låg stenbacke med många skålgropar i. Mänga utav dem blev fyllda med cement och varit på det viset säkrade för framtiden. Det vertikala sidan, längs med de små gamla verkstäder,
är tätt fylld med stora djupa "skålgropar", i vilka de moderna Atlas Copco verktyg kanske var testade en gång under tiden.

Hursomhelst; för några år sen, Atlas Copco lämnade denna plats och den kunde börja att utöva dess naturliga dragningsverkan på den "lokala stammen" på nytt. Jag njuter av att se hur olika människor provar på att sitta här eller där omkring. Så smånningom, kanske deras kontakt till det egna undermedvetna blir effektivare och hela rikedomen av de lokala miljöimpulser kommer upp till ytan, på nytt... åtminstone för några utav de människor.

Utloggad Ragnfast

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 982
Jag tror absolut att stenåldersmänniskan hade större kontakt med sin egen kropp, då hon hade en större kontakt med naturen och dess skiftningar, vilket var absolut nödvändigt för själva överlevnaden. Fast detta är ju något som följt med oss ända in i modern tid, med t.ex. Bondepraktikan som borde vara resultatet av många generationers iakttagelser.

I och med att vi tvättar och parfymerar oss i den omfattning vi gör, och ibland även tar bort hår på vissa ställen, tror jag att vi har satt mycket av signalsystemet ur spel.
Vad alla magnetfält och kraftledningar har stört ut kan man bara spekulera om.....