Övrigt > Runinskrifter och bildstenar

Kensingtonstenen

(1/8) > >>

Gorm:
Denna runsten har ju diskuterats fram och tillbaka en del den senaste tiden. Vetenskapsmagasinet hade ett inslag om stenen för inte så länge sen.

Detta pdf-dokument sammanfattar den tidigare forskningen ganska bra: http://www.historiska.se/exhibitions/kensington/pdf/kensington_historiska_nyhLQ.pdf

Åsikter?

/Johan

Sibiriska tigern:
Daumkatta 2003 (13) har också intressanta notiser om Kensingtonstenen, "biografi" över Edward Larsson, kommentar om de enskilda runorna på stenen, m.m.

http://www.sofi.se/DAUM/katta/katta13/katta13.pdf

Hemsida: http://www.sofi.se/DAUM/katta/

Sibiriska tigern:
De säger kortfattat:
* språket på runskriften är modernt
* runorna samstämmer med Edward Larrssons runor
* såväl pentadiska siffor som liknande runskrifter var allmoge under 1800-talet, bl.a. i Jämtland
* Edward Larssons instruktionshäfte är daterat 1883 och 1885, och stenen återfanns 1897.

Undrar om svenskamerikanarna även använde inskriptioner för att markera stigar, vägar, o.s.v. Det skulle vara intressant att se hur dessa ser ut.

Gorm:
Det känns lite för osannolikt att en runsten som bl a omtalar svenskar (götar) ska hittas i svenskbygderna av en svenskättlig under en period då det var vikigt att bevisa att man hade rätt till landet. Odalsbegreppet någon?  :D

/Johan

Sibiriska tigern:
Man kan ju fantisera om inte nordiska expeditioner verkligen spred smittan till Fornamerika under 1300-talet, för nog är det väl märkligt att staden Cahokia - av vissa uppskattat ha haft 40000 inv! - upphörde att existera omkring 1240-1400. Då skulle just referatet till "illy" på stenen (som enligt vissa betyder sjukan på 1300-talet) kunna vara beviset! :-) Att det är så modernt språk kan ju bero på att det egentligen var medföljande (engelska) munken som knackade runstenen med Svengelska, varav det liknar det moderna språket? :-)

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion