Författare Ämne: Alvhem - hällristning och ?grav?  (läst 6486 gånger)

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
Alvhem - hällristning och ?grav?
« skrivet: maj 24, 2010, 12:54 »
Min bror hade en tävling i golf på ungdoms-/juniornivå uppe i Alvhem i Ale kommun. Eftersom tävlingen var nu på morgonen så kunde inte våra föräldrar skjutsa utan jag satte upp mig som frivillig. Eftersom jag inte har något intresse för golf tänkte jag att jag kunde spendera min lediga dag med att promenera i det fina vädret och titta på hällristningarna som finns i Alvhem.

Innan avresan tog jag mig en titt på Alvhem på wikipedia (8)), där jag får lära mig att gårdsnamnet dyker upp under senmedeltiden och nämns först i samband med att den norske kungen Håkan Magnusson vägrade lämna tillbaka gården Alweim till Sverige (Alweim vad del av Magnus Erikssons underhållsländer vid hans bortgång). Dagens Alvhem ligger vid E45:an mot Trollhättan, precis innan dagens Lödöse. Nära till Göta Älv är det. Alvhem är indelat i (stora) Alvhem - som är tätbebyggelsen med skola och livsmedelsbutik som hade väldigt fina blommor - och lilla Alvhem. Golfbanan och tillika hällristningarna är belägna i lilla Alvhem som trots namnet är större till ytan är (stora) Alvhem, mest pga glesbyggd.

Innan vi börjar med förhistorien kan vi gå till historien. I (stora) Alvhem fanns en stensättning från 1754, någon som kan till sig att tolka den? Jag tyckte det stod "A 1 [en] mil" och där A kanske är Ahlafors?
http://i50.tinypic.com/2s81uma.jpg

Nu till hällristningarna;
http://i48.tinypic.com/8ycqph.jpg
http://i50.tinypic.com/2ltg8hv.jpg

Väl framme såg jag något som fångade mitt intresse. Mitt på golfbanan stod en liten kulle och därpå var fyra block placerade, varav tre var uppställda (stor bild);
http://i49.tinypic.com/30hokzq.jpg
http://i48.tinypic.com/25u1fyx.jpg


Jag hade ingen kompass med mig, men jag försökte mig på en liten snabb skiss i paint och väderstreck utefter placeringen mot Göta Älv som ligger västerut sett till Alvhem;
http://i49.tinypic.com/6hmgrp.png

Jag hade ingen aning om vad det kunde vara, en grav var det första som kom i tanke. Jag såg ingen informationsskylt så jag frågade de i cafét på golfbanan, de var inte säkra men de sa att bland gubbarna och käringarna i Alvhem så sägs det vara en vikingatida grav.

Jag hittade inget bra ställe för att ta en bild ner mot älven/E45 eftersom det var skogsvuxet ivägen. Här är det bästa jag kunde finna, lite huvudräkning belägger det som 4/5 av höjden till hällristningar från E45, och 2/5 av höjden till "graven" från E45. Till höger om bilden återfinns (stora) Alvhem;
http://i48.tinypic.com/33erdcw.jpg

Det ter sig att (stora) Alvhem säkerligen låg under vatten vid vikingatiden.


Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #1 skrivet: maj 24, 2010, 13:06 »
jag har lite svårt att orientera mig utifrån beskrivningen, men testa att kolla i FMIS. Zooma in dig och leta rätt på de områden du är intresserad av.
Det finns hyfsat mycket registrerade fornlämningar i området...

FMIS: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #2 skrivet: maj 24, 2010, 13:24 »
^ Svårt att orientera sig eftersom man inte bor i området ja, närmsta jag hittade var RAÄ-nummer Skepplanda 114:1 och 114:2, varav 114:1 beskrivs som en stensättning från brons- järnålder och 114:2 som ett gravfält från någon gång mellan stenålder och järnålder.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #3 skrivet: maj 24, 2010, 14:13 »


Innan vi börjar med förhistorien kan vi gå till historien. I (stora) Alvhem fanns en stensättning från 1754, någon som kan till sig att tolka den? Jag tyckte det stod "A 1 [en] mil" och där A kanske är Ahlafors?
http://i50.tinypic.com/2s81uma.jpg



Det är en milstolpe och de brukar registreras under termen vägmärke i FMIS. Just den här har beteckningen Skepplanda 67:1 och har högst upp en krona varunder man kan se Adolf Fredriks namnshiffer (AF). Under det står 1 mil och därunder A M. Därunder står 1754.

http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/scanned_ref.pdf?label=Skepplanda+67%3A1&url=14%2F1440%2F1771%2Fdokument%2F1771-0067-01-D.jpg

Ju äldre desto bättre.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #4 skrivet: maj 24, 2010, 17:00 »
Härligt med en riktig hard-core-arkeologifråga igen, för lite sån't på forumet nuförtiden. Redan det förtjänar ett svar, sockerfri, det blåste in som en frisk fläkt från dina bilder!

Hm, nu skulle man väl skriva något vettigt också... kanske att det för mig ser ut som vad som borde kallas en tresidig stenkrets med mittsten. En ganska ovanlig konstruktion, tror jag. Fyrsidiga stenkretsar med mittsten kan nog förkomma lite här och var, bl.a. på Jordbrogravfältet söder om Stockholm vet jag. (Möjligen fanns där en tresidig också, kommer inte riktigt ihåg). Dessa dateras där till romersk järnålder, och jag tror att en sådan datering ofta gäller för stenkretsar och resta stenar i gravfältsmiljö för västra Sverige också. Det som gör mig lite fundersam är om det är en hög som stenarna står på, det brukar inte se ut så, stenkretsarna brukar vara sig själva nog så att säga.
Det här kan väl inte inventerarna ha missat. Vore intressant om du kunde få fram exakt vilken av Skepplanda-numren det är frågan om.

/Mats

Utloggad Bessan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 27
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #5 skrivet: maj 24, 2010, 17:49 »
Hur gammal är golfbanan? Kan det vara en "designad" fornlämning med bunkermaterial/ uppgrävd lera i kullen?
/Annelie

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #6 skrivet: maj 24, 2010, 19:32 »
Hej

Alvhem är med största sannolikhet "föregångare" till Lödöse. Om man utgår från Lilla Alvhem så ser man att det ligger gravfält runt om med domarringar, resta stenar etc. Det skall även ha funnits en storhög, "Kung Alfs Hög". Inom ett någon kilometer finns guldfynd RJÅ, guldfynd FVT och en vikingatida silverskatt. Man har dessutom hittat en holkyxa ÄJÅ. På Alvhem har funnits ett kapell. Det finns medeltida dateringar från källarna både i Lilla och Stora Alvhem (dendro). Det finns även rikligt med hällristningar, varav vissa är mycket stora. Golfbanan anlades på 80-talet och föregicks av en förundersökning av en "mindre" omfattning. Tydligen förekom rikligt med sotfläckar mm. Tursamt nog så lämnade man de högsta åsarna. På åsen vid Lilla Alvhem så har antagligen även en större järnåldersgård legat. Även akademiskt skolade arkeologer kopplar efter ett par glas vin ihop detta Alvhem med sagornas. Det står  bl a "Starkoter Aludräng bodde då i Alafors (ligger nära Alvhem). Alfer hette en konung som rådde över Alfhem, så kallades det landet som ligger mellan Göta och Rome -Älv. .. och allt detta folk var grovare till anseendet än andra på den tiden. (Hervarar Saga). Birger Nerman var på sin tid på jakt efter Beowulfs hem i dessa trakter bl a pga namnet Örnäs på fornborgen närmast Alvhem. Alvhem har kanske under stora delar av förhistorien den "viktigaste" platsen i Älven och kanske längs hela västkusten.

MVH/Martin

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #7 skrivet: maj 28, 2010, 14:34 »
Intressant info du kom med där Martin. Har du mer information om det lilla samhället eller några bokrekommendationer? Jag tog mig en titt i livsmedelsaffären och de sålde dock bara böcker om Risveden...

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #8 skrivet: maj 28, 2010, 18:27 »
Finns väldigt lite. Är du riktigt intresserad av sagans Alfheims eventuella verklighet så finns en artikel; Alfheimar, ur Land och Ledung av Erland Hjärne. (finns på UB i Göteborg tror jag)

MVH/Martin

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Alvhem - hällristning och ?grav?
« Svar #9 skrivet: maj 30, 2010, 00:32 »
Colbecks historiska kartor är inte alltid till 100 % korrekta, men dom är tillräckligt nära till att ge viktiga bidrag till envar summarisk översikt. Hans kulturella och konstitutionella bild av Skandinavien under Karl d. Stores tid är sammansatt från 1800-talets grundliga studier av den forn-nordiska litteratur - och ger därför grund till eftertanke.

Speciellt intressant är den demografiska redovisning till "Alvernas hem", som på Colebeks karta från 814 fått plats mellan det gamla "Raumariki" (NÖ Norge) och Väst-Götaland. Den norska historikern PA Much har har redovisat för en rad detaljer för området mellan Trysilälven/Klara-älven och Göta Älv, vart tycks ha bott ett folk man kallat "Alfer". Dom skiljer seg från sina grannar i väster (kust-/fiske-kulturer av götar och "norska götar") likväl som av sina grannar i söder (Jordbrukskulturerna i Vestmanland/Uppland/Södermanland, osv.). Alfernas närmaste släktingar tycks ha bebott skogslandet, alltså dagens Värmland, Härjedalen och Hälsingland, ända till kusten mot Bottenhavet och vidare norrut. (Man har sett spår av "bilaterala" kontakter mellan Hälsingland och Värmland ända in i modern tid.)

Kan dom "gamla hälsingar" verkligen ha varit en egen kulturgrupp, som bebott allt land norr om Karlaälven - och haft en kontakt till Atlantern via Klaraälven/Göta älv - som det tycks framgå av Colbecks karta? Är dom gamla hälsingarna i såfall knutna till dom historiska "kväner"?! 

http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/europe_814_colbeck.jpg
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”