Författare Ämne: Neandertalare i oss?  (läst 10178 gånger)

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Neandertalare i oss?
« Svar #20 skrivet: september 03, 2010, 20:37 »
Det är riktigt att en första utvandringsvåg av H. sapiens kom under den förra mellanistiden då klimatet var betydligt varmare och fuktigare än nu. Det svåra med att lämna Afrika är att korsa Sinai-Negev som faktiskt är en mycket extrem öken (jag känner området rätt bra). Det är sant att vi bara har fossil från Israel och att vi "tappar kontakten" med H. sapiens utanför Afrika när de ersätts av neandertalare i Israel när klimatet blir kallare. De flesta tror dock att H. sapiens överlevde längre österut och spred sig längs sydasiens kuster. Anledningen är att sapienter bevisligen nådde Australien redan för 40000 år sedan vilket verkar väldigt snabbt om de skulle höra till en eventuell ny utvandringsvåg för ca 50000 år sedan. Vi den tiden (början av MIS 3) var det en markant interstadial när bl a större delen av Skandinavien blev isfritt och klimatet i Mellanöstern blev åter betydligt fuktigare.
Torkan under istiderna beror förresten inte på att några procent av havsvattnet (mer är det faktiskt inte) binds i inlandsisarna, utan att den lägre temperaturen helt enkelt minskar avdunstningen från havsytan. Jag har aldrig kunnat fatta pratet om att ett varmare klimat skulle innebära mer torka, för historiskt har det alltid varit precis tvärt om.

Paleogeografin under pliocen skiljde sig inte så mycket från nutiden. De viktigaste skillnaderna var att Panamanäset uppstod för ca 3 miljoner år sedan, och att det fanns en del rester av Paratethyshavet kvar i sydosteuropa.

Här är ett par kartor över Europa i tidig och sen pliocen:
http://www.searchanddiscovery.net/documents/97020/plate_20.jpg
http://www.searchanddiscovery.net/documents/97020/plate_21.jpg

Och här en över nordamerika:

http://jan.ucc.nau.edu/~rcb7/namNp3.jpg

Det är svårt att hitta världskartor, för uppriktigt sagt så ser man knappt någon skillnad mot nutiden om de inte är väldigt storskaliga.