Författare Ämne: Kristian II  (läst 2919 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Kristian II
« skrivet: april 29, 2010, 12:29 »
Eftersom ämnet redan kommit upp -namnet "Kristian tyrann" är väl mera svensk nationalistisk propaganda? Han var väl knappast värre än andra sxamtida kungar?

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Kristian II
« Svar #1 skrivet: april 29, 2010, 12:47 »
Dick Harrison har nyligen bloggat om Kristian i SvD. Enligt honom kallades han "Tyrann" och "Bondekär" under sin egen tid medan "Den gode" är en sentida konstruktion.

http://blogg.svd.se/kungabloggen?id=19145
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Kristian II
« Svar #2 skrivet: april 29, 2010, 21:52 »
Dicks påstående i tidningsartikeln ovan att Nydalamunkarna i en krönika kallat honom tyrann "sedan han farit fram som just en sådan under resan genom Småland på vintern 1521" stämmer inte. Jag har i en artikel på Wikipedia utförligt lagt fram vad som är känt om händelsen i Nydala:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Blodbadet_i_Nydala_kloster

Här framgår det att Christian II definitivt inte kan ha deltagit i denna massaker eftersom han då själv befann sig i Köpenhamn: "Blodbadet ska ha ägt rum 2 februari 1521 men kungen var bevisligen i Köpenhamn senast den 3 februari. Färden mellan de två orterna har tagit åtskilliga dygn i anspråk även vid snabb transport."
Flygplan fanns inte på den tiden, dessutom var det vinter. Det framgår också att munkarna troligtvis inte var så oskyldiga som det i propagandan utmålats.

Tyrannbegreppet är helt ett resultat av Gustav Vasas egen progaganda för att säkra sin osäkra plats på Sveriges tron. Om vad Christian omtalades som i sin samtid i Danmark är ointressant. Att han av borgare och bönder hölls för en bra kung framgår av de två befrielsekrig där man försökte återinsätta honom 1525 och 1534-1536.