Författare Ämne: Den monstruöse spelmannen  (läst 921 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Den monstruöse spelmannen
« skrivet: maj 04, 2010, 15:23 »
I gamla sägner och i skönlitteratur dyker ofta berättelsen om den monstruöse spelmannen upp. Ett välkänt exempel är råttfångaren från Hameln som med sin flöjt lockar iväg alla stadens råttor. När han sedan inte får sin utlovade betalning så spelar han en melodi på sin flöjt som lockar iväg stadens barn rakt in i ett berg som öppnar sig.

En annan version är sägnen om Hårgadansen från byn Hårga i Hälsingland. Här dyker en mystisk spelman upp som spelar en märklig låt som lockar iväg byns ungdomar. Det visar sig att den märkvärdige spelmannen i själva verket är Djävulen.

I en novell av skräckförfattaren H P Lovecraft dyker en mystisk egyptisk man upp i en stad i USA. Han tar fram en flöjt och börjar spela en märklig melodi. Melodin lockar stadens befolkning att ge sig iväg och till slut hamnar de rätt i gapet på de onämnbara yttre gudarna. Novellen heter Nyarlathotep vilket också är namnet på den monstruöse flöjtspelaren.

Sedan har vi ju den kanske äldsta berättelsen av det här slaget, den om sirenerna som lockar Odyssevs sjömän att kasta sig i havet. Själv har han som tur är satt vax i sina öron så att han kan stå emot sirensången.

Är det någon som har fler exempel på den här sortens berättelser?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
SV: Den monstruöse spelmannen
« Svar #1 skrivet: maj 04, 2010, 17:32 »
Näcken är ju spelman som sitter och spelar fiol i sin bäck och lurar ner både folk och fä i vattnet. Han är vacker och grann och spelar underbara låtar som hörs milsvida...
en som tror sig veta allt, vet ingenting