Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Hur bevara fornlämningar från eskalerande miljöförstöring?

Författare Ämne: Hur bevara fornlämningar från eskalerande miljöförstöring?  (läst 2607 gånger)

Utloggad Ragnfast

 • Avslutat konto
 • Veteran
 • Antal inlägg: 982
"år 1845 anträffades vid Hvidegård på Seeland det märkvärdiga fyndet af en läkares qvarlefvor. det låg i en grafkista, på hvars botten var utbredd en skinnfäll och derofvan en yllekappa af nära 8 alnars längd. Vid ena sidan låg en bronzvärja i sin skida, och vid den andra ett läkarebestick, nemligen en liten skinnpung, som förvarade en väl omlindad rakknif, en lancett i sin skida, en pincett samt en med skinn öfversydd flintknif, som ej kunde blottas från sin beklädnad, och som således var med endast såsom amulet." (Axel Em. Holmberg, Nordbon under hednatiden 1852)

Rätta mig om jag har fel, men så välbevarade lämningar hittar man inte längre!?
Frågan jag ställer är i vilket skick vora stora, outgrävda fornminnen, t.ex. storhögar kan vara ovh hur länge till vi kan vänta med att gräva ut dem, INNAN det sura regnet har förvandlat allt till smulor och skrot? Ska man lägga på en stor pressening under torven, eller kanske kalka gravarna? Och hur mycket påverkas kulturarvet av ett vulkanutbrott av Eyatjatlajökkuls dignitet?

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
SV: Hur bevara fornlämningar från eskalerande miljöförstöring?
« Svar #1 skrivet: april 22, 2010, 10:15 »
raä och shm hade ett konserveringsprojekt för några år sedan. man kikade på föremål som hittats i äldre respektive nyare tid och kunde konstatera att de metall och benfynd som görs idag är i ett BETYDLIGT sämre skick än de som hittades fram till låt säga WW2.

men hur fan man löser det är en annan fråga som ju berör hela samhällets framtid.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Sindre

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 007
SV: Hur bevara fornlämningar från eskalerande miljöförstöring?
« Svar #2 skrivet: april 22, 2010, 13:03 »
Jo, det här är en jättebra fråga, och ett jättestort problem. Rent konserveringsmässigt är det en katastrof. Men vad skall man göra?

Om man ska gräva ut de viktigaste fornminnena, så måste man först veta vilka som just är viktigast.
Kan man på något sätt buffra upp marken kring fornminnet? Ska vi kalka våra högar?

Nä, det är inte lätt. Och ska man göra nåt åt det, så kommer det att kosta pengar hur som helst. Tyvärr är det nog lättast för politiker att inte tänka på det.

Det hela är ju besläktat med de problem man har i Ryssland i och med att permafrosten släpper. Jag vet att man akut har grävt ut flera kurgans i södra ryssland, men problemet finns också i västra Ryssland, där också vikingar begravts. En kompis berättade att en kollega till honom rest runt i västra Ryssland och tittat på gravsättningar där troligtvis skandinaviska vikingar begravts, och hon kunde på flera ställen se föremål av läder som låg och ruttnade i princip oskyddat sen permafrosten släppt. Här låg alltså 100-åriga föremål som varit i fantastiskt tillstånd eftersom de frystorkats naturligt. Efter att hon fått reda på att Ryska staten inte hade pengar till det, vädjade hon till Sverige. Det är ju trots allt vår kulturhistoria det här också. Men det fanns inget intresse att gräva ut skandinaviska (!) gravar i Ryssland.

Man tycker att man borde kunna skapa nåt i stil med svenska institutet i Rom, fast i Ryssland. Det är ju lustigt att Rom anses vara så angeläget att ta vara på för Sverige, men att ta vara på vårt eget kulturarv, som förvaltas av våra kusiner i öst skall vara så svårt.

Utloggad Ragnfast

 • Avslutat konto
 • Veteran
 • Antal inlägg: 982
SV: Hur bevara fornlämningar från eskalerande miljöförstöring?
« Svar #3 skrivet: april 22, 2010, 13:22 »
Bra skrivet Sindre! Om någon i den kommande valrörelsen lovar en extra miljard till kulturen skall jag rösta på honom, om det så är själva Fan själv.

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
SV: Hur bevara fornlämningar från eskalerande miljöförstöring?
« Svar #4 skrivet: april 22, 2010, 14:41 »
svenska institutet i Rom,
det måste väl ändå betraktas som ett stycke kulturarv i sig....
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/