Piankhy!
Den senaste istiden hade 3 faser. Den första fasen varade längst tid och det bör vara då som isarnas utbredning blev som mest vidsträckta innan de började smälta av igen. När isarna sedan var nästan borta (snarare uppdelade i sina "lokala" utgångslägen), så inleddes fas 2 och vad jag förstår, så nådde isarna denna gång inte lika långt söderut som under fas 1. Isarna från fas 2 smälter sedan av men ca 12500-12000 f kr blir det ett nytt bakslag och isarna växer i ca 1500 år, därefter avsmälter isarna till läget för dagens glaciärer och det sker väldigt snabbt.
De 2 sista faserna (i varje fall) täckte inte norska västkusten och Nordkalotten fullständigt, utan där fanns stora tundraområden endast avbrutna av kalvande issträngar typ dagens Grönland. Detta sista har hittills inte framgått av LGM utbredningsbeskrivningar (även kartor) över senaste istiden. Inte heller i rapporten till statens utredning om slutförvaring av atomavfall.
"Lilla istiden" är ett ytterligare bakslag (kanske en fas 4?), som inleds 1000-500 f kr och med max ca 1150, 1640 resp 1940, och vilken vi fortfarande är inne i. Vi har inte haft så omfattande glaciärmassor i Norra halvklotet sedan istiden, som man bedömer fanns ca 1900.