Författare Ämne: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare  (läst 6293 gånger)

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« skrivet: april 01, 2010, 07:49 »
Nätpublikation av försök till att få ut snippar associerade med laktostolerans ur jägarsamlarben från Gotland (here we go again).

Ingen ny studie, eftersom det för mig verkar vara en nätpublikation av Linderholms doktorsavhandling från 2008 (likt den om jägarsamlarmtDNA från Gotland), bara att de har färre prover i denna nätupplaga. Hennes avhandling från 2008 innehåller även ett stort antal trattbägarben som testades, där resultatet blev en hel del T-alleler (dvs stor sannolikhet för laktostolerans).

Citera
High frequency of lactose intolerance in a prehistoric hunter-gatherer population
in northern Europe

Abstract
Background: Genes and culture are believed to interact, but it has been difficult to find
direct evidence for the process. One candidate example that has been put forward is
lactase persistence in adulthood, i.e. the ability to continue digesting the milk sugar
lactose after childhood, facilitating the consumption of raw milk. This genetic trait is
believed to have evolved within a short time period and to be related with the
emergence of sedentary agriculture.
Results: Here we investigate the frequency of an allele (-13910*T) associated with
lactase persistence in a Neolithic Scandinavian population. From the 14 individuals
originally examined, 10 yielded reliable results. We find that the T allele frequency was
very low (5%) in this Middle Neolithic hunter-gatherer population, and that the
frequency is dramatically different from the extant Swedish population (74%).
Conclusions: We conclude that this difference in frequency could not have arisen by
genetic drift and is either due to selection or, more likely, replacement of huntergatherer
populations by sedentary agriculturalists.

http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2148-10-89.pdf

Utloggad Ragnfast

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 982
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #1 skrivet: april 02, 2010, 19:54 »

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #2 skrivet: april 02, 2010, 20:10 »
Det är svårt att få in in i intolerans. :)

Utloggad Návdi

  • Veteran
  • Antal inlägg: 587
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #3 skrivet: april 02, 2010, 20:42 »
Bures !

Laktosintolerans är vanligt hos samer....
Men det visste ni väl redan .... ::)
Návdi

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #4 skrivet: april 02, 2010, 22:55 »
Laktosintolerans är det normala globalt sett. Laktostolerans finns egentligen bara hos nordeuropeer och fulani i Afrika (två olika mutationer). Det intressanta är att genen tydligen selekterats bort ur den sydsvenska befolkningen sedan neolitikum.

Utloggad Lappoid

  • Stammis
  • Antal inlägg: 354
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #5 skrivet: april 03, 2010, 15:33 »
Det intressanta är att genen tydligen selekterats bort ur den sydsvenska befolkningen sedan neolitikum.

Kan du da fortelle meg hvordan den i forhold til svenskenes helt annerledes mitokondria haplogruppe frekvens distrubusjonen ble selektert bort?

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #6 skrivet: april 03, 2010, 21:06 »
Det råkar faktiskt vara helt normalt. Läs t ex:

http://www.jogg.info/22/Coffman.htm

Utloggad Lappoid

  • Stammis
  • Antal inlägg: 354
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #7 skrivet: april 03, 2010, 22:34 »
Det råkar faktiskt vara helt normalt. Läs t ex:

http://www.jogg.info/22/Coffman.htm

Kan du ikke svare med noe annet enn linker?

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #8 skrivet: april 04, 2010, 22:39 »
Det råkar faktiskt vara helt normalt. Läs t ex:

http://www.jogg.info/22/Coffman.htm

Här var det många flera cirkelresonemang.

Citera
"Given that the Scythians were an Indo-Iranian speaking people believed to have originated in the western Altai, there appeared to be a possible N1a connection between the ancient Scytho-Siberian peoples and contemporary Indo-Iranian derived populations of India and Iran."

Sen en rad presumtiva påståenden; 

Citera
"Based on the limited N1a findings, Haak made a sweeping generalization that the Neolithic farmers overall failed to have a significant genetic impact on Europe.  But the evidence suggests a much more complex picture, even the possibility that N1a may represent a Paleolithic European lineage that has mysteriously diminished over time."

"...mysteriously diminished - over time" förklarar väl knappast något?

Citera
"One of the skeletal samples was identified as a Cumanian chieftain based on burial goods.  His sequence belonged to U3, present in Greeks and some Balkan groups, but absent from the contemporary Hungarian sample."

U3 finns i Kaukasien (6%), men främst bland sienarna i Litauen, Polen, Ungern och Spanien - i frekvenser mellan 36 och 56%. Romerna har alltså satt sitt prägel på trans-kaukasien, eftersom dom vandrat från Indien till Europa.  U1 och U7 har förövrigt samma geografiska tyngdpunkt, vilket tyder på att endera judar vandringshistoria parallell med sienerna.

Artikkelförfattaren förbiser att båda dessa grupper vore del av den "indo-iranska" expansion mot väst och nordväst, som med tiden etablerade "indiska khazarer". I nordvest blandades invandrarna tydligtvis med den kaukasiska urbefolkningen, vilket skapat tartarer, khazarer (avarer) och magyarer . 

Citera
"The other unusual sequence belonged to haplogroup I, occurring in only 2% of modern-day Scandinavians."

Dagens karta:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Haplogroup_I.png

Dagens förklaring på I-gruppens ursprung:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe20000ya.png

Artikeln kan alltså - i bästa fall - betraktas som ett partsinlägg från en advokat med en agenda. Därför har jag (också) lite svårt att förstå hur du relaterar advokat Levy-Coffmans spekulationer om genetik till fördelningen av laktospersistens, som denna de facto framstår - i genetiken, såväl som i vår biologi, kultur och faktiska vardag.



“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Laktastolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #9 skrivet: april 04, 2010, 23:28 »
Den generella bilden är ju redan tre år gammal;

http://yannklimentidis.blogspot.com/2007/03/monday-maps-lactase-persistence-in.html

Förklaringen på varför dagens svenskar och danskar hör till världens äldsta lantbrukare är fortfarande inte uppfattat, debatterad eller förstått. Istället har man försökt förklara hur det står till i resten av världen - och hur vissa gen-sekvenser stämmer överens med förmågan att smälta mjölk, grädde, glass och ost.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20144208?dopt=Abstract


Dagens rapport berättar alltså att det finns områden där mjölkprodukter är rett vanliga, utan att man hittar dom förväntade gen-grupper där. Det tyder möjligen på att Lamarcks lagar är i funktion, nämligen att "organismer lär sej - och predisponerar sina avkommor" genom arv.

När dom tidligaste gotlänningar inte visar samma "laktos-gener" som dom senare lantbrukare på Öland, så pekar det mot att man haft en separation i kulturer - om inte "mänsikotyper" - i just i detta område.  

Ena grenen utvecklade tydligen en specifik båt-, jakt och fiskekultur, troligen med pastorala inslag (hund, getter). Dessa kunde resa ikring, upptäcka och etablera sej efter kustar, åar och älvar - över det hela det arktiska område. Det är dessa vi kallar "mesolitisk" eller "jägarkultur". Det är tydligen dessa som utvecklar dom långa resorna över både land och vatten. Hundar, slädar, båtar och skepp hör alltså dessa till. Småningom också skepp. Man kunde nästan tro dom var goter.

Efter istiden blev klimatet visserligen snabbt bättre, men det tog dock någon tid innan växtjorden spridits och landet "blivit fruktsamt". Ett av de få områden där istiden lämnat ett visst jordmån - och en lantbrukande kultur kunnat slagit rot - hittar man efter engelska kanalen och norr till Småland och öarna i Östersjön.  Att utveckla ett permanent jordbruk var dock speciellt krävande eftersom jordlapparna vore få och sparsamma - också på dom eurasiska kontinenten. Alltså fick det ta sin tid - innan dessa flackande göterna hade spridit nog göda ikring sej - och lera, sand och grus blivit humusbärande jordar.

Med tiden växer hursomhelst jordbruket fram - i två olika former. Den ena driver en "kontinental form", på stora, flata ytor av lera, sand och alluvialer - med kossor, korn och vete, från Skåne till Catalonia.

Den andra formen utnyttjar kuperade länder, backar och skogsland - och hör sålunda till bergsländerna. Här kombineras skogens svedjebruk med röjda ytor och åkrar. Det bärande princip är växelbruk och man har råg och getter, får och fjällkor - från Ryssland och Finnland till Jämtland och Skottland. 

Spåren efter dom senaste istider kan innebära att golfströmmen ständigt hållit mindre kustområden i Nord-Europa isfria - åtminstone dom senare 135.000 år. Det gynsamma klimatet kan alltså avläsas i ett bälte från södra Irland och England till Slesien och öarna i Kattegat och Östersjön. Det vore allt annat än onaturligt att dom första användbara jordområden i N-Europa vore att finna just här.

När kartorna i dag visar att man just i detta området - mellan Skåne och Holland - hittar världens mest kompakta laktas-persistens så borde det egentligen inte överraska nån...
« Senast ändrad: april 05, 2010, 00:01 av Boreas »
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #10 skrivet: april 05, 2010, 07:52 »
Dagens karta:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Haplogroup_I.png

Dagens förklaring på I-gruppens ursprung:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe20000ya.png

Kartorna behandlar y-haplogruppen I, artikeln pratar om mtDNA-haplogruppen I.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #11 skrivet: april 05, 2010, 16:56 »
Ursäkta, det framgick inte av citatet. Poängen med bild-länkarna till Y-haplogrupp I var hursomhelst som parallell till dagens arktiska europeer och deras lactas-persistens.  
 
MtDNA-grupp I finns, som Levy-Coffman anger, i "små andelar" (1-2 %) i dagens Europa. Vad hon inte berättar är att denna finns - "som ett tunt lager" - över hela Eurasia. I stället vinklar hon Haaks fynd i en konstruerad tidsaxel ("sekvens-of-events") för att stödja hennes eget synpunkt.

När Haak et al hittade skelett från neoliticum med 25% MtDna N1a/I och jämför det men dagens låga, men vida spridning - så kan det givetvis tolkas som en "tidlig, men inte massiv invandring" som spridits samtidig lantbruket. Vill man rubba den uppfattningen får man producera flera test-resultat, inte slipad retorik.

Vad gäller senare resultat betr. MtDNA I så har man nu kommit ett steg vidare, då man hittat en intressant blandning av haplogrupper bland det centrala Europas etniska minoriteter. Störst andel MtDNA I har Lemkerna, ett folk Lennart Karlsson beskrivit bland "Europas styvbarn" (2003).

http://en.wikipedia.org/wiki/Lemkos#cite_note-6  

Citera
We present an analysis of mtDNA haplogroup composition of the Boykos, Hutsuls, and Lemkos, three population groups of the Carpathian highlands. In our study Hutsuls had the highest frequency of subhaplogroup H1 in central and eastern Europe. Lemkos shared the highest frequency of haplogroup I ever reported and the highest frequency of haplogroup M* in the region. (2009)

http://muse.jhu.edu/login?uri=/journals/human_biology/v081/81.1.nikitin.html

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Laktastolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #12 skrivet: mars 26, 2011, 23:20 »
Den generella bilden är ju redan tre år gammal;

http://yannklimentidis.blogspot.com/2007/03/monday-maps-lactase-persistence-in.html

Förklaringen på varför dagens svenskar och danskar hör till världens äldsta lantbrukare är fortfarande inte uppfattat, debatterad eller förstått. Istället har man försökt förklara hur det står till i resten av världen - och hur vissa gen-sekvenser stämmer överens med förmågan att smälta mjölk, grädde, glass och ost.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20144208?dopt=Abstract

Dagens rapport berättar alltså att det finns områden där mjölkprodukter är rett vanliga, utan att man hittar dom förväntade gen-grupper där. Det tyder möjligen på att Lamarcks lagar är i funktion, nämligen att "organismer lär sej - och predisponerar sina avkommor" genom arv.

När dom tidligaste gotlänningar inte visar samma "laktos-gener" som dom senare lantbrukare på Öland, så pekar det mot att man haft en separation i kulturer - om inte "mänsikotyper" - i just i detta område.  


Genotyp vs. Fenotyp

http://pubget.com/search?q=authors%3A%22Olof%20Leimar%22

I skuggarn av Lamarck:

http://www.stri.si.edu/english/scientific_staff/staff_scientist/scientist.php?id=35
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #13 skrivet: mars 26, 2011, 23:48 »

Gene-culture coevolution between cattle milk protein genes and human lactase genes

Citera

Milk from domestic cows has been a valuable food source for over 8,000 years, especially in lactose-tolerant human societies that exploit dairy breeds. We studied geographic patterns of variation in genes encoding the six most important milk proteins in 70 native European cattle breeds. We found substantial geographic coincidence between high diversity in cattle milk genes, locations of the European Neolithic cattle farming sites (>5,000 years ago) and present-day lactose tolerance in Europeans. This suggests a gene-culture coevolution between cattle and humans.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14634648


Karta:
http://www.nature.com/ng/journal/v35/n4/fig_tab/ng1263_F1.html


Kornas genetiska huvudgrupper - Y1  och Y2

Citera

BACKGROUND: Diversity patterns of livestock species are informative to the history of agriculture and indicate uniqueness of breeds as relevant for conservation. So far, most studies on cattle have focused on mitochondrial and autosomal DNA variation. Previous studies of Y-chromosomal variation, with limited breed panels, identified two Bos taurus (taurine) haplogroups (Y1 and Y2; both composed of several haplotypes) and one Bos indicus (indicine/zebu) haplogroup (Y3), as well as a strong phylogeographic structuring of paternal lineages.

METHODOLOGY AND PRINCIPAL FINDINGS: Haplogroup data were collected for 2087 animals from 138 breeds. For 111 breeds, these were resolved further by genotyping microsatellites INRA189 (10 alleles) and BM861 (2 alleles). European cattle carry exclusively taurine haplotypes, with the zebu Y-chromosomes having appreciable frequencies in Southwest Asian populations. Y1 is predominant in northern and north-western Europe, but is also observed in several Iberian breeds, as well as in Southwest Asia. A single Y1 haplotype is predominant in north-central Europe and a single Y2 haplotype in central Europe. In contrast, we found both Y1 and Y2 haplotypes in Britain, the Nordic region and Russia, with the highest Y-chromosomal diversity seen in the Iberian Peninsula.

CONCLUSIONS: We propose that the homogeneous Y1 and Y2 regions reflect founder effects associated with the development and expansion of two groups of dairy cattle, the pied or red breeds from the North Sea and Baltic coasts and the spotted, yellow or brown breeds from Switzerland, respectively. The present Y1-Y2 contrast in central Europe coincides with historic, linguistic, religious and cultural boundaries.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21253012


Europas äldsta oxe?
http://oldtiden.natmus.dk/udstillingen/jaegerstenalderen/uroksen_fra_vig/

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #15 skrivet: april 09, 2011, 07:12 »
Visserligen en äldre artikel som kanske har postats här förr, men det är relaterat till mejeriprodukter.

Earliest date for milk use in the Near East and southeastern Europe linked to cattle herding

"The domestication of cattle, sheep and goats had already taken place in the Near East by the eighth millennium bc. Although there would have been considerable economic and nutritional gains from using these animals for their milk and other products from living animals—that is, traction and wool—the first clear evidence for these appears much later, from the late fifth and fourth millennia bc. Hence, the timing and region in which milking was first practised remain unknown. Organic residues preserved in archaeological pottery have provided direct evidence for the use of milk in the fourth millennium in Britain, and in the sixth millennium in eastern Europe, based on the δ13C values of the major fatty acids of milk fat. Here we apply this approach to more than 2,200 pottery vessels from sites in the Near East and southeastern Europe dating from the fifth to the seventh millennia bc. We show that milk was in use by the seventh millennium; this is the earliest direct evidence to date. Milking was particularly important in northwestern Anatolia, pointing to regional differences linked with conditions more favourable to cattle compared to other regions, where sheep and goats were relatively common and milk use less important. The latter is supported by correlations between the fat type and animal bone evidence."

Länk

Detta är intressant då analyser av äldre ben än svenska mellanneolitiska ben har givit negativa svar gällande T-allelen som är kopplad till laktostolerans. Jag skulle gissa på att det handlar om osttillverkning med dessa fynd, då i flera områden med låg laktostolerans fortfarande görs ost från mjölk.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #16 skrivet: april 09, 2011, 19:24 »
Mjölkproduktionen startade nog med getter, vars mjölk ligger betydligt närmare människans än vad ko-mjölken gör. Sen vet vi att samer och finnar mjölkat ren och att skandinaviska, franska, grekiska och kaukasiska fårbönder gjort fårost - av fårmjölk...  
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad ola

  • Medlem
  • Antal inlägg: 40
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #17 skrivet: april 10, 2011, 23:03 »
Vad det gäller mjölkproduktion behöver det väl inte kopplas till jordbruk som det verkar antydas i en del inlägg.
Det är väl snarare en herdekultur med boskapshållande som krävs för mjölkproduktion, för detta behövs inget lantbruk.

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #18 skrivet: april 11, 2011, 06:30 »
Vad det gäller mjölkproduktion behöver det väl inte kopplas till jordbruk som det verkar antydas i en del inlägg.
Det är väl snarare en herdekultur med boskapshållande som krävs för mjölkproduktion, för detta behövs inget lantbruk.

Jordbrukskulturerna i Sverige inkluderade boskapshållning och genen för laktostolerans fanns bland en svensk jordbrukande kultur.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Laktostolerans bland gotländska jägarsamlare
« Svar #19 skrivet: april 11, 2011, 10:21 »
Vad det gäller mjölkproduktion behöver det väl inte kopplas till jordbruk som det verkar antydas i en del inlägg.
Det är väl snarare en herdekultur med boskapshållande som krävs för mjölkproduktion, för detta behövs inget lantbruk.

Man skal nog vara lite varsam med begreppet "jordbrukskultur", det betyder uppenbart lite olika saker till olika tider. I dag kan vi hitta olika slag av skandinaviska åkerväxter och husdjur, vilket visar att dom alla har långa perioder av anpassning bakom sej.

I det post-glaciala Skandinavien kunde man knappt hålla getter eller får och hitta jord till dom enklare rot- eller lökväxter - innan den boreala periodens mildare vindar anlände. Intill den tid fick dom första invandrare leva av gröna alger, lök och lingon, jämte fiske, fångst och jakt. Näst efter getter och får har man troligen kunnat hålla höns och/eller ankor (jmfr. ejdern). Hunden är redan tam som lam - en hundslede från Karelen är koldaterad till 9.200 f.n. Båtkulturen ledsagas av kunskaper om alla åtkomliga vegetabiler som kan prepareras och spinnas till rep, snören och tråd.

Efter att vissa dalgångar växt till med tall och björk kunde man börja svedjebruk, där man använt rug och/eller bygg. I dom mildare strök av NV Europa kunde man anlägga flata bygder på större slätter. Där blev boskapen en annan - med havre, hvete och andra vegetabiler i ladan.

Den mjölkande boskapens näringsbehov kan över lag ej fyllas med ett vinterfoder av enbart torkad hö och löv. Men under den atlantiska periodens växtlighet kunde också fjäll-, skogs- och fiske-bönder utveckla nya jordlappar och framodla egna, regionala stammar av speciellt anpassade grönsaker, korn, kor, hästar, hundar och höns.

När klimat blev riktigt milt kunde man dessutom etablera gräsgångar i glesa skogar och i dalarna upp mot fjällen - där gräset blir mycket näringsrikt. Därmed kan dom tidliga getbönderna hemföra gris, höns och kor, och utveckla en 'semi-pastoral' boskap - som under sommaren betar i skogsbrynen mot fjällen och om vintern kan nyttja råg och bygg till höet.

Fram till vår tid har vi haft fem lite olika näringsvägar som grundlag för gårdar och bygder:

1. Fiske, fångst, jakt. ('Nomadism')
2. Get, får och/eller ren.
3. Svedjebruk. Rug/bygg. ('Pastoralism')
4. Havre/Hvete, vegetabiler.
5. Kor, svin, häst, höns. ('Fastboende')

Kombinationerna av olika näringsgrenar varierar med klimat och landskapstyp. Givetvis kom dom flata bygdernas fäbodar sist fram till dom magra jordlapparna i mitra och norra Skandinavien, jämte norra Finland och Ryssland. I mellan-Sverige och på Öland, Själland och Julland däremot - jämte Preussen, Pommern, Saxen, Thüringen och Lothringen, Alsac, Bretagne och dom britiska öarna - blev alla befolkat av samma jordbriukskultur, byggt på kor och hästar, höns och svin, jämte korn, kål och rotväxter.

Det är i dessa trakter vi hittar jordens äldsta jordbruksfolk bor i en halvmåne - där halvmånens raka linje ligger mellan Utrecht och Torun. Tyngdpunkten ligger ännu ikring Öresund - vilket fortfarande betyder att laktospersistensen har haft sitt ursprung bland dessa människor. Gillat eller ej, men detta är numer bevisad av ett antal genetiker.   

Att man sen hittar gotländska, norska, norrländska, finska och baltiska får- och fiske-bönder, utan samma nivå av laktospersistens som bönderna på Öland och i Svealand, Skåne och Danmark, är ingen större märkvärdighet.    

            
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”