Författare Ämne: Frejas skål dracks sist av alla.  (läst 2359 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Frejas skål dracks sist av alla.
« skrivet: februari 26, 2010, 09:23 »
Citera
Men da dette Mindebæger blev drukket blev det bregt ind det Mindebæger til Freyja, og som skulde drikkes sist af alle.
Bosasagan 1300-tal
Betyder detta att Freyas och inte Odens skål var den viktigaste? Var Freya här den viktigaste av asagudarna?

Utloggad Ragnfast

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 982
SV: Frejas skål dracks sist av alla.
« Svar #1 skrivet: februari 26, 2010, 10:32 »
Vid gillena fylldes dryckeshornen ur det s.k. skapkaret, som stod vid dörrgavelväggen. Där öste en äldre kvinna, i regel "husfrejan", hallherrens maka, upp drycken med en slev eller skopa, gärna i brons. Vid finare tillfällen användes två horn, som representerade månens ny och nedan (höger respektive vänster sida) och frambars av dejorna, för det mesta döttrar till värden.

Även om man tar för givet att diktarkonsten är en gåva från Odin är det Freyja som är skaldernas musa. Det finns tydliga tecken på att det i äldre tradition var en kvinnlig gudom som gav våra skalder sin gåva och inspiration; så var det bl.a. hos greker och kelter.
Freyja har tydliga likheter med den keltiska Cerridwen, som både är en fruktbarhets- och modergudinna, men även den poetiska ingivelsens gudinna. Hon vaktar "the cauldron of inspiration and wisdom" och har totemliknande inkarnationer av sugga och katta, precis som Freyja, som ju t.o.m. bär binamnet Syr, "suggan". Det är lätt att associera till den kittel som förekommer i nordiska myter om skaldemjödet och bär namnet Son. Man kan även associera vidare bakåt, till den kittel som vaner och asar blandade spott i till försoning och gottgörelse.

Skaldemjödet (och ibland själva kitteln) kallas för Odrörer, vilket betyder "poetisk exaltation/inspiration och kan sättas samman med Odr, den förlorade make hon begråter och vars återkomst hon väntar på. det skulle kunna tydas som att hon sörjer sin förlorade funktion som musa.

Freyja var även sångens gudinna, och jag kan tänka mig att man sjöng friskt på sina gillen.