Tror du har missförstått, Carl Thomas, neanderthalarna utvandrade inte till Europa, de utvecklades där (eller i sydvästra Asien, ej helt klarlagt). Under loppet av kanske 300.000 - 400.000 år eller så. Under samma tidsrymd skedde en utveckling av den moderna människan i Östafrika. Som alltså kom till Europa först för 40.000 år sedan (till mellanöstern för c:a 100.000 år sedan). Så det är inte frågan om "ganska snart", det skilde mer än 400.000 år i geografiskt skild utveckling när de båda arterna till slut (sannolikt) träffades i Europa, de fick några tusental år "ihop", eftersom neandertalarna dog ut för c:a 32000 år sedan.
Kan inte förstå varför du har svårt att få ihop detta med neandertalare, Carl Thomas, det är ju vanlig biologisk artskillnad, alltså olikartade utvecklingar och anpassningar. Det uppstår hos djurarter hela tiden som hamnar i olika delar i världen. Som indisk och afrikansk elefant, de är ju ganska lika men ändå rätt olika, det finns ju skillnader både i storlek, utseende och temperament.
Det stämmer att man länge trodde att den moderna människan utvecklats ur neandertalare, men när väl dateringar av benfynd och stenindustrier m.m. kom på plats (och det bara blev några tiotusentals år kvar mellan de båda arterna) så blev det helt enkelt för kort tid för så mycket förändringar som det var frågan om. Och när man dessutom, som kronan på verket, hittade fynd av de båda arterna från samma tid så var det ju liksom ingen diskussion längre, den ena kunde inte ha utvecklats ur den andra, det var istället olika parallella grenar i trädet.
Du har helt rätt i att ett enda litet fynd kan ställa mycket på huvudet (det är det som är lite häftigt tycker jag med den här fysiska antropologin), men med tiden ökar också antal fynd som bekräftar den bild vi har nu - fastän det inte ger så mycket väsen ifrån sig i sensations-vetenskapspressen. Det har t.ex. tillkommit många nya fynd av "moderna" människor i Afrika från den här tidiga perioden typ 200.000 - 100.000, men inga sådana fynd i Europa.
/Mats