Arkeologi > Stenålder

Skandinavien befolkat före istiden?

(1/40) > >>

Karlfredrik:
http://fornvannen.se/pdf/2000talet/2006_001.pdf
Ett tveksamt men dock fantasieggande fynd, skandinaver vid lägereld vid orsasjön för 40000 år sedan. Var tog de i så fall vägen? Utvandring eller frös de ihjäl?

Piankhy:
Vid den här tiden tycks det som om klimatförhållandena varit mildare och isen dragit sig långt norrut. Detta kan bl a utläsas av flera fynd av mammut från Dalarna, Medelpad, Jämtland och Ångermanland. Denna milda period kallas ibland för jämtlandsinterstadialen.

Carl Thomas:
Astrid Cleve verkade under första hälften av 1900 talet ungefär. Hon har i en av sina böcker sagt att det i Nordnorge finns 5 st hällritsningar av karlavagnen. Konstellationen av de ingående stjärnorna visar att dessa fem Karlavagnar höggs in i hällen för ca 130.000 år sedan. Alltså mellan de två senaste istiderna.

Jag har försökt att hitta dessa hällristningar men misslyckats. Kanske någon här vet någonting eller kanske har kontakter i Norge. Det vore trevligt att kunna kontrollera uppgiften!

Thomas

Návdi:
Bures Carl-Thomas !

De äldsta kända hällristningarna i Norge är de slipade hällristningarna i Nordland och de är ca 9000 år gamla. Här finns en bild på en av dem:
http://uit.no/tmu/8832/?Login

Stjärnorna i dagens Karlavagn hade andra positioner för 130 000 år sedan. Karlavagnen är en asterism bestående av de sju ljusstarkaste stjärnorna i stjärnbilden Stora björnen (Ursa Major, Klaudios Ptolemaios, Almagest). Karlavagnen har på norrönt kallats för "Odens vagn", på gammalengelsk för "Charles´wan", på tyska "Grosser Wagen".
Också greker och sumerer kallade denna asterism för "vagn".  Andra kulturer har ansett att "Karlavagnen" var en soppslev (Big Dipper, Amerika) eller en plog (Kina och England): Finns säkert flera förslag. 

Den samiska stjärnbilden Dávggát = Pilbågen eller Fávnna Dávgi = Fávnnas båge brukar översättas med Karlavagnen. Dávggát består av stjärnorna i Karlavagnen plus några mindre stjärnor.

Stjärnornas positioner på stjärnhimlen förändras eftersom stjärnorna rör på sig. Då förändras också stjärnbilderna. Hos den stjärna som rör sig snabbast på himlen, ändras positionen med cirka en måndiameter på 180 år. Några hällristningar av Karlavagnen eller Dávggát för 130 000 år sedan finns inte, eftersom de konstellationerna inte fanns då, varken på stjärnhimlen eller i mytologien.

MVH
Návdi

Carl Thomas:
Hej Navdi, det var därför jag skrev att konstellationen på karlavagnen visade att de var skapade för 130.000 år sedan (enligt Cleve). Genom att man kan räkna ut hur stjärnorna rört sig kunde man betsämma tiden för själva rikstandet... ;)

Thomas

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion