Författare Ämne: Arkeologi och internet  (läst 3269 gånger)

Utloggad Springlessbear

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
Arkeologi och internet
« skrivet: februari 05, 2010, 19:03 »
Hej.

Som en del av min kurs så ska jag skriva en uppsats som berör Arkeologi och samhälle. Min uppsats kommer handla om internet och dess påverkan på arkeologin. Då menar jag inte forskningen utan mer gällande kunskapsspridning och den allmänna synen på arkeologin.

Jag undrar vad era synpunkter är gällande internet och arkeologi? vad tycker ni om wikipedia? finns det tillförlitliga källor på internet? Positiva/negativa sidor med internet (gällande arkeologi)? Ja, vad tycker ni?

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Arkeologi och internet
« Svar #1 skrivet: februari 05, 2010, 22:08 »
Ett intressant upplägg, jag skulle rekommendera dig att göra någon form av enkät och skicka denna till olika grupper, t ex ett internetforum (såsom arkeologiforum) yrkesverksamma (exploateringsarkeologer, universitetsanställda etc.), studenter, etc. Här är det dock viktigt att du talar med din handledare så att du skapar frågor som är relevanta för frågeställning och syfte. Innan detta skulle jag nog själv göra en undersökning om vilka källor som finns och utgå från detta; virtuella museer, databaser, wikipedia, forum, hemsidor/bloggar etc och hur dessa kan användas. Tror också att det kan vara intressant att hitta utländska kontrollgrupper såsom internetforum eller studentgrupper e.d.

Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad Scania

  • Stammis
  • Antal inlägg: 317
SV: Arkeologi och internet
« Svar #2 skrivet: februari 06, 2010, 12:37 »
Mitt råd är att du även tar kontakt med museer och forntidsbyar som ofta har utförliga hemsidor med mycket information ex Foteviken.

Jag anser att internet och arkeologin mycket väl kan gå hand i hand och sprida kunskap, inte minst när det gäller den ständgt växande turistnäringen. I Lund finns en förening som skapat en Kulturportal på internet där man kan besöka Lund virtuellt och bland annat göra en rundvandring i olika hus. Detta tycker jag är ett mycket bra komplement till den litteratur som finns och inte minst måste det vara lockande för turister som först gör en virtuell tur av Lund och se kommer resandes hit för att uppleva staden på riktigt. Sen finns det ju alltid en baksida på myntet, att människor väljer att "resa" virtuellt istället för att besöka platserna i verkligheten.

/Åsa.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
SV: Arkeologi och internet
« Svar #3 skrivet: februari 06, 2010, 13:10 »
Internet passar bra för att tillgängliggöra rådata, t ex via Fornsök eller Historiska museet. Internet skapar även förutsättningarna för att föra en dialog och passar utmärkt för forskare och pedagoger att diskutera och förmedla arkeologi även om jag kan tycka att det inte görs i den utsträckning det borde. Det finns dock ett antal goda exempel i bloggsfären som du kan hitta på Arkeologiforums bloggflöde.

Detta behöver inte innebära att varenda museum ska starta egna bloggar och diskussionsforum, man kommer långt genom att finnas där målgrupperna finns och vara aktiv på de diskussionsforum och communitys som finns.

Wikipedia är en klass för sig, ingen trodde att det skulle funka; en Encyklopedia där vem som helst kan ändra innehållet låter som en omöjlig tanke. Undersökningar visar dock att Wikipedia kan ha lika hög kvalitet som traditionella uppslagsverk. Eftersom vem som helst kan uppdatera en wiki så kan även fel rättas och artiklar uppdateras snabbt när forskningsläget förändras. Nu är det inte så att anything goes på Wikipedia utan påståenden ska bekräftas med externa källor och det finns ett starkt community kring det hela.

Wikipedia/wikimedia har dessutom inlett en del samarbeten med musser runt om i världen, t ex Wikidpedia loves art där museerna och Wikipedias användare samarbetar för att höja kvalitén på innehållet i Wikipedia. Vilket blir det första svenska museet att göra detta?

http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/
http://www.historiska.se/data
http://www.arkeologiforum.se/bloggar/
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_Loves_Art

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
SV: Arkeologi och internet
« Svar #4 skrivet: februari 06, 2010, 18:22 »
Jag har svårt att tro att folk väljer att resa virtuellt framför att resa irl/afk. Däremot så ger internet oss möjligheten att före resan utforska resmålet på ett helt annat sätt än tidigare, se bara på tjänster som http://photosynth.net/ och http://www.gigapan.org/. :)

När det kommer till källor på Internet är tillförlitliga så kan man såklart inte säga ja eller nej på den frågan. Det är skillnad på t ex en privat hemsida och Fornvännen, sökbar i fulltext (www.fornvannen.se). Det gäller helt enkelt att använda sedvanlig källkritik; vem är avsändare? Vilket syfte har texten osv?

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :