Författare Ämne: Vargar och korpar, iakttagelse av naturen  (läst 4828 gånger)

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
Vargar och korpar, iakttagelse av naturen
« skrivet: januari 30, 2010, 09:27 »
Det verkar som det inte är en slump att Oden har både vargar och korpar i sitt följe. Det kan nog tänkas att forntidens människor lade märke till att dessa arter oftast följs åt. Korpen är ju i mångt och mycket en asätare som bl a livnär sig på det som vargarna lämnat efter sig:

Citera
The intimate relationship between wolves and ravens has long been appreciated.  For example, a pair of wolves and ravens symbolized the attributes of Odin, king of Norse gods. 
 
Ravens scavenge from moose that wolves kill.  Ravens often consume wolf scats, which contain significant nutrition.  Ravens are often seen following wolves along their travels, waiting for the next kill. 

http://www.isleroyalewolf.org/overview/overview/ravens.html

Utloggad Ragnfast

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 982
SV: Vargar och korpar, iakttagelse av naturen
« Svar #1 skrivet: januari 30, 2010, 09:46 »
De kan ha ett betydligt intimare samarbete än så. Jag såg ett program, tror att det var nature channel, för ett halvår sen, som handlade om en föräldralös korpunge som tydde sig till en vargfamilj och mer eller mindre accepterades som en familjemedlem. Genom att studera dem lärde han sig att själv jaga mindre byten (fast en hare är ju ganska stor i jämförelse) och han var även behjälplig med att varna om det var jägare eller andra människor i antågande. Korparna anländer till slagfältet först och vargarna följer dem. Då är det inte svårt att koppla ihop dem med kriget och dess gudar.

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
SV: Vargar och korpar, iakttagelse av naturen
« Svar #2 skrivet: januari 30, 2010, 10:00 »
Intressant.

Enligt siten jag citerat härovan så är det möjligt att vargarnas flockbeteende ursprungligen uppkommit bl a för att vargarna skall kunna hinna äta upp sitt byte innan för mycket av det stulits av korpar och andra asätare.
Överhuvudtaget har olika rovdjur utarbetat olika strategier (t ex att gömma maten) för att hantera påflugna asätare.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Vargar och korpar, iakttagelse av naturen
« Svar #3 skrivet: januari 30, 2010, 18:34 »
Det finns forskning som tyder på att korpar leder vargar (och människor) till bytesdjur och kadaver. Man skall komma ihåg att en korp inte klarar av att själv öppna ett större dött djur. Det är bara de större rovdjuren och rovfåglarna som klarar det. Härav den spridda tron att korpar är särskilt förtjusta i ögon. Så är det nu inte, men ögonen är det enda en korp kommer åt på ett intakt kadaver.

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Vargar och korpar, iakttagelse av naturen
« Svar #4 skrivet: januari 30, 2010, 19:15 »
Det finns ju också sagor som berättar om att man använt korpar i båt, för att ta reda på om det finns land i närheten.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Vargar och korpar, iakttagelse av naturen
« Svar #5 skrivet: februari 01, 2010, 08:08 »
Det finns forskning som tyder på att korpar leder vargar (och människor) till bytesdjur och kadaver.
Även kråkor och skator är bra på att visa var det finns kadaver. Har man en rävåtel så kan man gott låta bli att skjuta kråkor och skator efersom de tydligt visar räven vägen till åteln ;D

Man skall komma ihåg att en korp inte klarar av att själv öppna ett större dött djur. Det är bara de större rovdjuren och rovfåglarna som klarar det. Härav den spridda tron att korpar är särskilt förtjusta i ögon. Så är det nu inte, men ögonen är det enda en korp kommer åt på ett intakt kadaver.
Mindre däggdjur och ungar av större däggdjur påbörjas också via ögonen. Det verkar som att vissa korp-par utveckar en strategi för att ge sig på lamm och faktiskt även kalvar. Åtminstone om man får tro rapporteringen i ATL (Lantbruketsaffärstidning) samt jaktpress.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”