Författare Ämne: Rysshärjningarna 1719(-1721)  (läst 4402 gånger)

Utloggad Nils Ristare

  • Stammis
  • Antal inlägg: 319
Rysshärjningarna 1719(-1721)
« skrivet: januari 04, 2010, 16:37 »
I en annan tråd skrevs om rysshärjningarna 1719.

Svårt att säga. Om inte mannen (vem det nu var) som samlade barn och låg och trummade vid Baggenstäket då ryssen var på väg mot Sthlm så kanske vi skulle pratat ryska. Det var 1719 och några låg och låtsades vara en hel armé vid Baggenstäket. Det sägs ha skrämt ryssen till att inte våga sig närmare Sthlm.

Du tänker säkert på händelserna vid Lindalssund vid Värmdö. Mannen hette Stefan Löfving och hade i uppgift att spana på ryssen, något han gärna gjorde på nära håll samtidigt som han ställde till med allsköns oreda. Vid det aktuella tillfället hade han flera gånger stött på ryssen och red till Lindalssund för att möta dem. Där sköt han med två små kanoner, slog på en trumma, ropade högt och förde en massa annat oväsen. Den ryska truppen, som sägs ha bestått av 43 galärer, drog sig tillbaka eftersom de skulle befinna sig i ett svidande underläge om det verkligen fanns kanoner vid sundet. Detta skedde 15-16/8 1719, alltså två dagar efter händelserna vid Baggensstäket.

Ryssen skövlade och brände i skärgården och det sägs vara därför inga typ herrgårdar & slott (?) finns kvar därute. I dag då man seglar utåt från Vaxholm så tunnar bebyggelsen ut märkbart ett par tre sjömil från Vaxholm. Jag vet ej vilka större byggnader som fanns längre ut innan 1719 men de kanske inte var så märkvärdiga och det var säkert ännu obekvämare på den tiden att vistas långt ut t.ex från Vaxholm.

Så många slott och herrgårdar har det väl inte funnits utanför Vaxholm, däremot var det en stor mängd små hemman som brändes. Men det var inte bara där ryssen slog till, även städerna Öregrund, Östhammar, Norrtälje, Södertälje, Trosa, Nyköping och Norrköping brändes, liksom Östanå slott, Forsmarks och Lövsta bruk, m.m. Året efter brändes Umeå och året efter det Umeå igen (för tredje gången inom loppet av sju år), Piteå, Härnösand, Sundsvall, Hudiksvall och Söderhamn, liksom ett antal bruk.

Utloggad Flizzaff

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
SV: Rysshärjningarna 1719(-1721)
« Svar #1 skrivet: januari 04, 2010, 17:03 »
Ok. Tack !

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Rysshärjningarna 1719(-1721)
« Svar #2 skrivet: januari 04, 2010, 19:47 »
I Östergötlands skärgård finns rätt många slott och herrgårdar: Ållonö, Lönö, Bråxvik, Thorönsborg, Ängelholm m. fl. De är alla yngre än 1719, liksom i princip all bebyggelse i kusttrakterna och i Norrköping.