Författare Ämne: Kultur i motvind;museernas framtid  (läst 2626 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Kultur i motvind;museernas framtid
« skrivet: november 04, 2009, 15:51 »
Som flera här på forumet har noterat, så skärs museiverksamheten och annan kulturell verksamhet på många håll ner på grund av statliga och kommunala besparingar.
Vilket motdrag bör museerna göra? Som känt ger inträdesbiljetterna bara en bråkdel av månge museers intäkter, och sponsring räcker knappast till för att kompensera det ekonomiska bortfallet.
Skall museerna öka sina intäkter genom en ökad satsning på arrangemang, museibutik, och andra aktiviteter som genererar pengar?
Eller skall museernas utbud reformeras så att antalet besökare ökar utan att kvaliteten försämras? Eller mera och bättre marknadsföring?
Eller kan man månne förbättra finanserna med rationaliseringar?

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
SV: Kultur i motvind;museernas framtid
« Svar #1 skrivet: november 04, 2009, 18:32 »
Älskar att gå på museum, men kan sakna inlevelse och spontanitet hos personal som arbetar där. Museibutiker är värdelösa. Samma sak på varje museum. Varför inte satsa på att sälja sådant som just det museet visar i sina montrar? Vackra kopior som inte finns på andra museer. Ordna spännande föreläsningar, guidningar och musikunderhållning som speglar museets verksamhet. Gå ut i skolor och berätta om vad man kan göra på museet, bjud in skolor och skolpersonal för att tillsammans göra olika arrangemang. Teater, musik eller dans, vad som helst som sedan föräldrar, syskon, farmor och farfar och övriga intresserade gärna betalar för att se.
en som tror sig veta allt, vet ingenting