Författare Ämne: Söktjänster vid Historiska museet  (läst 3367 gånger)

Utloggad ueb

  • Stammis
  • Antal inlägg: 299
    • Blog
Söktjänster vid Historiska museet
« skrivet: april 13, 2005, 11:40 »
Är du intresserad av att få en inblick hur en webbaserad söktjänst växer fram på ett museum och kanske var med och påverka hur den utformas?

Historiska museet ska under  2005 lansera nya söktjänster för att göra samlingarna ännu mer tillgängliga. Sedan 2002 har arbetet varit inriktat på att effektivisera den inre hanteringen av föremålsinformation och i september förra året driftsattes ett internt egenutvecklat föremålsinformationssystem som hanterar föremål och deras dokumentation, ut- och inlån, uppgifter om placering och konservering, bilder, dokument.

Sedan tidigare har en databas över fyndplatser för museets föremål varit tillgänglig på nätet Översiktsdatabasen och förra året publicerades analog dokumentation – huvudkatalog och katalogkort - i faksimil genom museets katalogläsningsssystem.
 
Nu har tiden kommit att börja föra ut mer detaljerad föremålsinformation publikt på Internet och ersätta några äldre informationstjänster (som exempelvis Fornbild). Vi är nu i full gång att ta fram ett koncept för en ny webbtjänst orienterad mot kulturmiljöarbete, forskning, studenter och intresserad allmänhet. Det känns som om det skulle vara nyttigt att få in önskemål och kommentarer från olika brukarkategorier så att tjänsterna blir så bra som möjligt. Jag söker därför ett antal personer som är intresserade att få en inblick i vad som väntas och som kan vara med och ha idéer och åsikter under olika delar av utvecklingsarbetet. Det kommer inte att bli betungande. Vi inleder med ett  möte på ca 2 timmar på Historiska museet i Stockholm där grundidéerna presenteras. Resten av kommunikationen sker digitalt. Tyvärr kan inga ersättningar för tid och resor utgå.

Om du är intresserad av att vara med i brukargruppen, skicka uppgifter om dig själv, och dina studier och forskning till ulf.bodin at historiska.se

/Ulf
IT-utvecklare vid Historiska museet

Utloggad ueb

  • Stammis
  • Antal inlägg: 299
    • Blog
Söktjänster vid Historiska museet
« Svar #1 skrivet: april 23, 2005, 19:17 »
För den som försökt använda SHM:s befintliga söktjänster den senaste tiden och noterat att det inte fungerar som det ska: Museet har sedan början av april flyttat hela sin IT-drift (och serverpark) från Riksantikvarieämbetet till myndigheten Vinnova. På sikt ska detta innebära bättre och mer tillförlitliga webbtjänster. Just nu lider vi emellertid lite av följdproblem efter migrationen. Vårt mediaserver och katalogläsningssystem har varit ur funktion i ca en vecka. Prognosen är att de ska fungera igen i början på nästa vecka...

/Ulf

Utloggad ueb

  • Stammis
  • Antal inlägg: 299
    • Blog
Söktjänster vid Historiska museet
« Svar #2 skrivet: april 26, 2005, 17:29 »
Nu fungerar det igen. Ett nytt material att ta del av är ca 3000 katalogkort som visar föremål från Hjalmar Stolpes undersökningar i Svarta jorden, 1871-73. Sök på SHM inventarienummer 5208, välj sedan fliken Birka, Svarta jorden.

Jag är fortfarande intresserad av anmälningar till att vara med i brukargruppen för att bygga upp nya söktjänster vid SHM.

/Ulf

Utloggad ueb

  • Stammis
  • Antal inlägg: 299
    • Blog
Söktjänster vid Historiska museet
« Svar #3 skrivet: juni 05, 2005, 08:53 »
Nu är vi i gång och testar och diskuterar SHM:s framtida söktjänst mot samlingarna. Ca 10 personer ingår just nu i gruppen och diskussionerna sker i ett speciellt medlemsforum här på Arkeologiforum. Om någon ytterligare är intresserad att vara med och testa och lämna synpunkter är ni välkomna att höra av er till ulf.bodin at historiska.se

/Ulf
SHM