Författare Ämne: Befolkningsutveckling under forntiden  (läst 5190 gånger)

Utloggad liothida

  • Stammis
  • Antal inlägg: 433
Befolkningsutveckling under forntiden
« skrivet: september 15, 2009, 20:56 »
Hur var befolkningssiffrorna under forntiden?
För några år sedan passerade Sveriges befolkning 9 miljoner. I slutet av 1800-talet var de 5 miljoner. I slutet av 1700-talet 2 miljoner och på 1600-talet 1 miljon (inom nuvarande gränser). Hur många kan man anta att de var på jägar- respektive bondestenålder? bronsåldern olika perioder? ... o s v. Antar att det gjorts försök att uppskatta detta.
Och, i anslutning till denna fråga, är det någon som vågar sig på den matematiska övningen att uppskatta det totala antalet människor som varit bosatta i vårt land sedan istiden?

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #1 skrivet: september 15, 2009, 23:11 »
En siffra jag läst är att ca 280 miljoner människor har levt inom Sveriges nuvarande gränser under de senaste 12.000 åren.

Jag provade att räkna lite själv på den siffran och kom då fram till ca 190 miljoner – men när man räknar måste man göra ett antal antaganden om antal barn per generation – och 0,1 barn mer, eller mindre, blir väldigt höga tal på 12.000 år = 400 generationer (30 år = en generation). Samma sak med generationerna, vill man ha 25 år i generationen ökar det till 480 generationer – och totalsiffran ökar naturligtvis drastiskt.

Jag räknade med 2,5 barn per generation vilket jag tror är en för liten ökning = varje generation/par ökar med 0,5 invånare.

Jag räknade med en livstid på 60 år för att få det hela att gå ihop i matematiken. Livslängden saknar egentlig betydelse eftersom det är själva under nästa generation.

Min gissning är att ca 250 miljoner människor har levt/dött i Sverige under 12.000 år.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #2 skrivet: september 16, 2009, 09:46 »
Vore intressant att se en graf över detta med motivering till siffrorna. Är modellen är rent matematisk eller har man viktat in något annat?
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #3 skrivet: september 16, 2009, 22:34 »
Jag gjorde en enkel kalkyl i Excel, hur siffran 280 miljoner räknades ut vet jag inte.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #4 skrivet: september 16, 2009, 22:39 »
Hur gör du din modell då Thomas, vad har du för tillväxtfaktor?
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #5 skrivet: september 17, 2009, 00:01 »

Min kalkyl var väldigt enkelt uppbyggd. Jag räknade 30 år för varje generation och lät varje  generation avlida under nästa generation. Varje par fick alltså 2,5 barn, de två hela barnen ”ersatte” föräldrarna och tillväxten blev då 0,5 barn per generation.

Jag har kalkylen kvar så om du vill ha den så skicka mig ett mail så sänder jag över den till dig. Du kan då köra den själv med de siffror du själv tycker verkar lagom och se vad resultatet blir.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Varga

  • Administratör
  • Medlem
  • Antal inlägg: 85
    • Bloggen om Aiax och Wicca
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #6 skrivet: september 17, 2009, 00:15 »
Som jag ser det måste det vara mer eller mindre omöjligt att räkna på hur många som fötts i "Sverige" sedan istiden.
Till att börja med, hur definierar vi Sverige? Ska vi utgå från dagens gränser eller anpassa för de gränsförändringar som förekommit i historien. Om vi ska anpassa för historiska gränser så måste vi även avgöra när Sverige blev Sverige och då kan vi inte räkna från istiden.
Det finns ju även en mängd människor som fötts och dött utan att på något sätt bidragit till befolkningsökningen, tex så har det under långa perioder varit en extrem hög barnadödlighet. Dessa barn har förstås existerat, men då vi inte vet i vilken omfattning de funnits före folkbokföringen så är det svårt att veta hur många de är.

/Camilla
När allt är sagt och gjort, är mera sagt än gjort
- Amerikanskt ordspråk

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #7 skrivet: september 17, 2009, 17:24 »
Jag håller med dig, det blir omöjligt att räkna ut det exakt – men det går säkert att räkna fram en rimlig storleksordning.

Min modell är mycket enkel. Men det blir ändå lite intressant – (men absolut inga fakta). Men tittar jag på vikingatid (år 811) så blir siffran 1,3 miljoner invånare i Sverige vid denna tid – och då räknas alltså Sveriges nuvarande gränser, alltså även delar av dåtida Danmark och Norge ingår.
Siffran 1,3 miljoner är inte orimligt hög så som jag ser det. I överkant måste jag erkänna – men inte orimligt i överkant.
Men, som du säger, min kalkyl räknar inte med Digerdöden på 1300 talet osv.

Problemet är ju att vi känner till denna, och några andra senare pester, krig och svältperioder – men inte en enda pest på 11.000 år dessförinnan…eller annat som påverkade befolkningsökningen.

Men som sagt, två har räknat, 190 miljoner och 280 miljoner blev resultatet. Det pekar på en rimlighet av tal i denna storleksordning. Jag ser gärna fler som räknar på detta.

En rättelse. Jag tittade på kalkylen, befolkningsökningen i kalkylen var 0,1 barn per par/generation. Det innebär att under de första 10.000 åren hände inte speciellt mycket, bara en mycket långsam tillväxt. 500.000 invånare passeras år 200 e.kr, - 1 miljon invånare i nuvarande Sverige passeras år 600 e.kr. Därefter accelererar kalkylen fram till dagens antal invånare. Genom hela kalkylen är ökningen den samma, alltså 0,1 barn per generation – och ingenting annat än denna statiska ökning finns med i kalkylen.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #8 skrivet: september 17, 2009, 19:06 »
Utvecklingen har ju varit allt annat än jämn. Digerdöden och de följande pestepidemierna anses ju söderut i Europa ungefär ha halverat befolkningen, och detsamma gäller förmodligen för Sverige.
Om den justinianska pesten på 500-talet nådde Norden är väl osäker, men det finns ju en del som onekligen tyder på en befolkningskris även då.

Många andra epidemier och svältperioder har också inträffat. Så sent som på 1700-talet, då vi har tillförlitlig statistik är hacken i befolkningskurvan både många och skarpa.

Att det skulle ha funnits lika många människor i Sverige under vikingatid som på 1600-talet verkar minst sagt osannolikt när man tittar på bebyggelseutbredningen. Däremot skulle jag mycket väl kunna tänka mig att befolkningen vid kulminationen i början av 1300-talet kan ha varit högre än på 1600-talet med tanke på den omfattande ödeläggelsen av bosättningar under senmedeltiden.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Befolkningsutveckling under forntiden
« Svar #9 skrivet: september 18, 2009, 00:26 »
Det är ju inte enbart negativa saker som påverkar befolkningstalet, goda tider ger t.ex större barnkullar. Är det goda tider i hela Sverige samtidigt föds det mängder av barn så länge de goda tiderna varar.

Genom min egen släktforskning ser jag att 12 barn inte var ovanligt på 1800 talet (6 överlevde till vuxen ålder). En av mina kompisar i tonåren var äldst av 13 syskon – men så många barn var mycket ovanligt under denna tid. . Ser jag längre bak i tiden, 1700 talet var barnkullarna stora – men inte lika stora som på 1800 talet. På 1600 talet var barnkullarna 3-6 barn, 1500 talet 2-3 barn.
Jag vet inte om detta är representativt för riket – och mina förfäder bodde strax norr om Sundsvall, hade ont om ved, tillbringade mycket tid i sängen därför att de frös = många barn föddes…  ;D

Thomas
Historia är färskvara.