Författare Ämne: Mynt och cirkulation under vikingatid  (läst 2790 gånger)

Utloggad Peppe

  • Medlem
  • Antal inlägg: 80
    • AHIMKAR
Mynt och cirkulation under vikingatid
« skrivet: september 05, 2009, 11:55 »
Ett par frågor kring mynt i skattfynd från vikingatid:

Finns det några studier av hur lång tid som kan ha förflutit från att ett mynt präglades till att det hamnade i jorden? Man måste ju räkna med att det gått en viss tid, kanske mynten varit i cirkulation en tid i sitt ursprungsområde och sedan varit i bruk i de Skandinaviska samhällena innan de slutligen deponerats.

Vad anser man om depåfynd med hög andel fragmenterade mynt och bitsilver? Är det tecken på handel?

Utloggad Scania

  • Stammis
  • Antal inlägg: 317
SV: Mynt och cirkulation under vikingatid
« Svar #1 skrivet: september 09, 2009, 14:59 »
Att betala med mynt var något som inte blev på modet här i Skandinavien förrän i slutet av vikingatiden då bland annat de danska kungarna började prägla sina egna mynt. De mynt som tidigare hittat sin väg hit klipptes ofta i sönder och användes som betalningsmedel. Många mynt förvandlades också till smycken (något som man anamade från Romarriket), medan andra samlades på hög och deponerades i jorden.

Jag känner inte till några studier om hur lång tid ett mynt kan ha varit i cirkulation innan det deponerades. Många gånger kan man hitta romerska mynt i deponier som kan vara flera hundra år yngre. Mynten kan ha gått i arv eller sparats av någon annan anledning.

Däremot kan mynten i sig själva säga en hel del. Mynt från den arabiska världen kan ha kommit hit med handelsmän eller varit betalningsmedel för väringar som arbetat för kejsaren i Konstantinopel. Mynt från England kan vara del av Danagälden.

Jag har själv hittat ett mynt under en utgrävning i Malmö, troligtvis präglat i Lund på 1100-talet. Det är en mäktig känsla att ta i en sådan sak. Myntet hade antagligen tappats, kanske av en präst, vid ingången till en gård som vi vet ägdes av Domkyrkan i Lund och beboddes av en präst. Till saken hör att myntet var i mycket bra skick, faktiskt i bättre skick än de 1600-tals mynt som också hittades på platsen.

/Åsa.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Mynt och cirkulation under vikingatid
« Svar #2 skrivet: september 10, 2009, 15:49 »
Jag tror nog att vi kan utesluta att den strikt ortodoxe kejsaren i Konstantinopel avlönade sin livvakt med arabiska mynt, oftast försedda med korancitat.