Författare Ämne: Norsk/nordisk säckpipa?  (läst 6119 gånger)

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
Norsk/nordisk säckpipa?
« skrivet: augusti 22, 2009, 16:52 »
Bevis på att s.k. svensk säckpipa har spelats sedan medeltiden finns i många kyrkor och även historiska skrifter.
Exempel från Härkeberga kyrka i Uppland:
ref. http://olle.gallmo.se/sackpipa/playing.php?lang=sv

Någon norsk säckpipa däremot är det ingen som har hört talas om, än mindre sett. Har vi använt oss av samma säckpipa i norden, eller har en möjlig norsk variant varit mer inspirerad av de olika nordsjövarianterna (inkl. skotsk och uilleann)?

Är det någon här som vet om kyrkmålningar i norge som visar på spelning av säckpipa? Jag skulle vara väldigt intresserad.

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Norsk/nordisk säckpipa?
« Svar #1 skrivet: augusti 22, 2009, 17:12 »
förmodar att du läst denna?

Allmo, Per-Ulf (1990) Säckpipan i Norden, Stockholm & Uppsala: AllWin hb.

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Norsk/nordisk säckpipa?
« Svar #2 skrivet: augusti 22, 2009, 17:16 »
Läste en bok på 70-talet om Svenska säckpipor och minns vagt att  de sista spelarna kom från österlen !!  och dalarna.  Det spekulerades om Hagström/Älvdalen  var en direkt  (omedveten) tradition efter dessa spelare från dalarna.  Det sades att man blåste i "pöse".   Och frånälvdalen är det ju inte särskilt långt till Norge.

Utloggad Johan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 62
SV: Norsk/nordisk säckpipa?
« Svar #3 skrivet: augusti 24, 2009, 00:18 »
Säckpipan på väggmålningen från Härkeberga kyrka är nog inte representativ för hur de svenska medeltida säckpiporna såg ut. Albertus Pictor var tysk och den modell som avbildas med konisk spelpipa och dron påminner mer om de västeuropeiska. Han målade gissningsvis instrument han sett i Tyskland?

Jag vill minnas att det finns ett arkeologiskt fynd av en del av en säckpipa (spelpipan) från Lund. Den påminner i allt väsentligt om senare kända svenska säckpipor med rakt borrning och 'urgröpta' fingerhål.

Varken den skotska höglandssäckpipan eller uileann pipes har mycket med medeltida instrument att göra - den förra är t ex anpassad för att spela med militärorkestrar, både vad gäller tonart och volym ;)

/ Johan