Författare Ämne: Datering innan C14  (läst 4415 gånger)

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
Datering innan C14
« skrivet: juni 15, 2009, 21:15 »
Jag läser för tillfället Childes The Aryans, och det slog mig under läsningen att 1927 är en lång tid innan C14-metoden entrade scenen.

Hur skötte man datering av förhistoriska (dvs, utan att kunna referera till skriftliga källor) innan C14? Var det enbart stratigrafisk metod?

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Datering innan C14
« Svar #1 skrivet: juni 16, 2009, 14:34 »
Om du verkligen vill veta kan jag varmt rekommendera Bruce Triggers Arkeologins idéhistoria - en bra och faktiskt ganska lättläst bok.

Det korta svaret är att det berodde lite på tid och plats, men att det rörde sig främst om "relativ datering", dvs äldre än/yngre än.

I Sverige insåg man ganska snabbt att någon sorts landhöjning skett och att man kunde datera stenåldersboplatser relativt bra genom att se vilka som låg högre resp lägre - iallafall om de hade benmaterial som tydde på att de varit strandbundna. Det kombinerades med typologiska studier av keramik, yxor och metallföremål där Montelius var en föregångare även internationellt. Gravfält kunde ge ungefärliga serier av föremålens förändring över tid genom att jämföra de olika gravgåvorna i gravarna, samt gravarnas position på gravfält (de på ytterkanterna var yngre osv).

Klassiska arkeologer runt Medelhavet arbetade sig bakåt delvis, från lämningar med vissa historiska källor till de med olösta sktiftspråk, till de helt utan skriftspråk - längre ned i de stratigrafiska lagren. Det kunde sedan jämkas mot andra platsers stratigrafier. Man försökte också få ihop detta med de mer eller mindre realistiska kungalängderna över grekiska monarker, mesopotamiska regenter och egyptiska faraoner. Det var en fråga om att börja från en känd tidshorisont och arbeta sig bakåt.

Ofta var man förvånansvärt skickliga - vissa felsteg blev det, men mycket kunde fixas till ganska bra redan innan C14 dök upp. Vad man däremot hade svårt att göra var att inse hur lång tid varje fas egentligen representerade, och att binda samman de bättre kända kronologierna kring medelhavet med de sämre kända i norra Europa. Man utgick t ex från att de stora megalitgravarna var inspirerade av pyramiderna i Egypten. Renfrews banbrytande C14-dateringar av dessa visade att megaliterna faktiskt är tusen år äldre än de stora pyramiderna, vilket försköt hela förhistorien i Europa rejält.

Mycket som man trodde skett parallellt var olika faser. Istället för några hundra år mellan megaliter och bronsålder i Europa visade det sig vara nästan 2000 år. Men även många medelhavsfaser visade sig vara äldre än väntat.


Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Datering innan C14
« Svar #2 skrivet: juni 16, 2009, 16:31 »
I Sverige hade man ju dessutom lervarvskronologin som en yttre ram. Ganska tidigt kom man på det sättet fram till att det var drygt 10000 år sedan inlandsisen smälte i sydsverige.

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Datering innan C14
« Svar #3 skrivet: juni 16, 2009, 19:20 »
Pollenanalys var en annan geologisk hjälpmetod, faktiskt utvecklad av en svensk dessutom (Lennart von Post). Genom att studera pollen-prover i olika lager i mossar som avskilts från havet vid olika tidpunkter kunde man få en ganska god bild av havsnivå och klimat under den tidiga stenålder och framåt. Det var på det här viset man kunde studera jordbrukets införande riktigt tidigt.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Datering innan C14
« Svar #4 skrivet: juni 17, 2009, 08:59 »
Det förutsatte väl att man hade viss koll på landhöjningen längre bakåt i tiden. Och detta studerar man ju idag till stor del med hjälp av just C14-bestämningar i bottensediment på sjöar och mossar där man utifrån terrängen kan avgöra tröskelnivån. Utan C14-metoden blir alltså även avsnörningstidpunkter för sjöar osäkra, och därmed landhöjningens omfattning.

Utan att veta bestämt så tror jag dock att man redan tidigt kunde få en uppfattning om dagens (isostatiska) strandförskjutning, i antal mm/år, genom att studera historiskt kända hamnanläggningar, båthus m.m. Detta extrapolerade man bakåt i tiden och fick på så sätt fram havsnivåerna under forntiden. Detta stämmer relativt väl bakåt till ungefär tidig bronsålder, längre tillbaka gick landhöjningen betydligt snabbare och det går inte att använda dagens landhöjningshastighet för detta.
Om detta stämmer bör man alltså ha underskattat landhöjningen och hamnat lite för långt bakåt i tiden när man uttalat sig kring ett pollenprov. Men man ska inte underskatta Sveriges tidiga kvartärgeologer, kanske hade de tidigt andra sätt (än C14) att korrigera strandförskjutningskurvorna.

/Mats

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
SV: Datering innan C14
« Svar #5 skrivet: juni 17, 2009, 10:30 »
Riktigt bra svar! Får tacka! Jag läste även idag i en bok om Olof Rudbeck att herren i sitt sökande om Sveriges do mytomspunna forntid utvecklade en mätmetod likt dagens stratigrafiska. Tänka sig vad mycket finns finns som man inte vet om.  :)