Författare Ämne: Arkeologiprogrammet på Gotland  (läst 4300 gånger)

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Arkeologiprogrammet på Gotland
« skrivet: mars 20, 2005, 13:36 »
Fr o m HT 2005 kan man läsa ett arkeologiprogram vid Högskolan på Gotland.

Citera
Arkeologi är ett brett ämnesområde som ger många olika möjligheter till profilering. Inom dagens samhällsplanering är kulturmiljövård och kulturarvsfrågor en viktig del där beslut måste tas om antingen bevarande eller i andra fall borttagande av fornlämningar men där ryms också frågor om bästa sättet att levandegöra och bruka kulturarvet.

Omhändertagande och bevarandet av forntida fynd är andra områden som antikvariska myndigheter både på kommunal- och landstingsnivå hanterar och vare sig det gäller offentliga eller privata exploateringsföretag händer det ofta att fasta fornlämningar berörs och arkeologiska undersökningar kommer till stånd. I moderna arkeologiska fältundersökningar är användandet av digital teknik framträdande och det ingår som en självklar del i utbildningen.

Väljer du att läsa det 3-åriga Arkeologiprogrammet får du just en sådan bredd och samtidigt djup kompetens som idag alltmer efterfrågas på arbetsmarknaden, och inte minst ger programmet en god grund för vidare forskarstudier inom ämnet. Arkeologiämnet vid Högskolan på Gotland har väletablerade internationella kontakter som ger möjlighet att läsa vissa kurser utomlands och även att delta i internationella fältkurser.

Den första terminen inleds med en introduktionskurs i ämnet och därefter ägnas studierna helt åt de förhistoriska och tidiga historiska samhällena och åt källmaterialet. Under våren ges kurser i teori och metod som följs av ett självständigt arbete i form av en uppsats. Det avslutande momentet utgörs av en fältkurs där du får praktiska kunskaper i hur arkeologiskt källmaterial tas fram och dokumenteras.

Under det andra året ingår studier i att läsa landskap, digital teknik, osteologi och arkeologins roll i dagens samhälle. Även under år 2 ges en fältkurs där kunskaperna i digital teknik omsätts i praktiken.

Inom det tredje och avslutande året ges kurser i projekthantering, ledarskap i vetenskapsteori. Den senare kursen knyts till examensarbetet som utgörs av en kandidatuppsats om 10 poäng. Det ges stora möjligheter att under det sista året välja en egen profil då det ligger insprängda block om totalt 25 poäng med ett varierat och brett utbud av valbara kurser.

Efter genomgånget program får du en fil.kand examen med arkeologi som huvudämne.


Läs mer på Högskolans hemsida.

Låter intressant och motsvarar ungefär det jag efterfrågar. Kommer fler lärosäten följa detta exempel?

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Arkeologiprogrammet på Gotland
« Svar #1 skrivet: mars 30, 2005, 21:59 »
Högskolan på Gotland startar även ett Osteologiprogram i höst.

Citera
Osteologi och arkeologi har kommit att spela en allt viktigare roll i dagens samhällsdebatt, inte minst inom kultutmiljövårdssektorn. Allt fler beslut fattas ute i länen/kommunerna där osteologisk och arkeologisk kompetens krävs, bland annat när det gäller planeringsarbete, bevarandefrågor, handläggning av kulturmiljövårds- och kulturarvsfrågor, vid borttagande av fornlämning och återbegravning av skelettmaterial liksom vid den allt oftare förekommande diskussionen om principer för gallring av skelettmaterial. Dessa frågor måste handhas på ett sådant sätt att information om vårt kulturarv blir kvar till kommande generationer. Det osteologiska materialet innehåller viktig information för tolkningen av vår förhistoria, människorna själva, de samhällen de levde i och djurens förhållande till människan.

Inom ramen för Osteologiprogrammet får Du den kunskap och kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden i dag och Du får också en bra grund för vidare forskarstudier. För att Du skall få den arkeologiska grund som krävs för vidare studier inleds programmet med en introduktionskurs i arkeologi och därefter ägnas studierna helt åt de förhistoriska och tidiga historiska samhällena och åt källmaterialet. Under andra terminen ges kurser i teori och metod som följs av ett självständigt arbete i form av en uppsats. Det avslutande momentet för det första året utgörs av en fältkurs där Du får praktiska kunskaper i hur arkeologiskt och osteologiskt material tas fram och dokumenteras. Under det andra året får Du lära Dig att identifiera skelettrester av människa och djur. Du kommer bland annat att arbeta med frågor som rör människans levnadsvillkor, hälsa, sociala förhållanden, genetik och begravningsseder. När det gäller djurbensmaterialet får Du bland annat studera slaktteknik, konsumtionsmönster och vilka husdjur människan hade liksom vad hon jagade och fiskade. En fältkurs ingår där Du får träna Dina osteologiska och arkeologiska kunskaper. Under tredje året ingår en osteologisk fördjupningskurs och en kurs i arkeogenetik. För att skapa förståelse för vikten av bevarandet och synliggörandet av osteologiskt material kommer Du att få kunskap i osteologiskt museiarbete samt förmedling av osteologins betydelse i kulturarvet. Det avslutande momenten utgörs av en kurs i vetenskapsteori och ett examensarbete i form av en uppsats.


/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :