Författare Ämne: hur gjordes hällristningar  (läst 16876 gånger)

Utloggad stigman

  • Stammis
  • Antal inlägg: 123
SV: hur gjordes hällristningar
« Svar #20 skrivet: mars 06, 2009, 16:18 »
Om stenen är skiktad kan man använda vinkelslip. det blir ju också en slags datering. Tipsade en marinarkeolog i Höllviken om metoden och man såg direkt tekniken.
I Tanum skyddade man en häll med ett tak och då fick man (Bengtsson mfl) lära sig något.

Utloggad esmart

  • Novis
  • Antal inlägg: 14
  • dokumentering av hällristning
SV: hur gjordes hällristningar
« Svar #21 skrivet: oktober 28, 2009, 00:03 »
Så mycket vi vet blev ristningarna huggits med en knacksten av kvartsit eller diabas. Flinta är hård men också spröd och när man slår med den lossar flisor som kan skär sönder handen. Okännt är om man användade en direkt slag eller en indirekt slag. På Vitlycke museum finns en sådan knacksten som man hittade framför en hällristning. På stenen synns spåren efter knackningen.
Det kan vara möjligt att man också slipade huggningslinjer och att vatten som rinner över hällen också har haft en funktion vid huggningen. En vanlig skålgrop tar ungefär 45 minuter att göra. Ibland ser man figurerna som är inte färdiggjord, bland annat på Varlös vid Fossum ser man sådana prickhuggningar. Möjligen har de "tecknad" figuren innan man började med knackningen. En del figurer är gjord så precis att det är nästa omöjligt att göra det utan "skiss". En del forskare menar att man har huggit om vissa figurerna flera gånger och det kan förklara värför en del figurerna är djupare än andra.