Författare Ämne: Vår civilisations livslängd  (läst 4987 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Vår civilisations livslängd
« skrivet: mars 25, 2009, 11:22 »
Astronomen Carl Sagan talar i sin bok Kosmos om civilisationers livslängd.
Har han rätt i att civilisationer har en begränsad livslängd, att våra efterkommande får gå tillbaka till noll, liksom exempelvis med Roms undergång, eller kan vi, i teorin, fortsätta att utveckla vår civilisation så länge vårt universum finns kvar?

Utloggad Micke

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 566
    • Mickes blogg
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #1 skrivet: mars 25, 2009, 12:17 »
Erfarenhetsmässigt verkar det ju som om civilisationer har en begränsad möjlighet till obruten kontinuitet. Det är väl dock för mycket sagt att man alltid måste börja om från noll, så är det ju inte.

/Micke

Utloggad Návdi

  • Veteran
  • Antal inlägg: 587
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #2 skrivet: mars 25, 2009, 15:07 »

Bures !

Vad menas här med "VÅR civilisation" och "VÅRT universum"  ???
Návdi

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #3 skrivet: mars 25, 2009, 15:41 »
Navdi skrev:
Citera
Vad menas här med "VÅR civilisation" och "VÅRT universum"
Jag tänkte här på den "västerländska " civilisationen, "arvet från Athen, Rom och Jerusalem"
Den samiska civilisationen har naturligtvis större chans att överleva, i och med att den i mindre utsträckning baseras på städer, bibliotek och skriftliga källor än ovan nämda.
"vårt universum" är det som skapades av "big bang". Somliga astronomer räknar med paralella multiversa, som jag för enkelhet skull utelämnar.

Utloggad Ti

  • Stammis
  • Antal inlägg: 360
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #4 skrivet: mars 25, 2009, 20:37 »
Jag tror de flesta civilisationer utom Utopia når en punkt där man ser att det är
något fel med själva grundiden. Tyvärr verkar det som att de med en dålig grundide
uppslukar eller förgör de med en bra.

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #5 skrivet: mars 25, 2009, 21:55 »
Hmm, knivig fråga, mycket handlar ju om definitioner..Tittar vi på Norden, så har väl utvecklingen gått framåt , om man pratar om livslängd och matriell välfärd, i jämförelse med de tidigaste spåren vi kan hitta. Digerdöd och en del annat har iofs satt vissa käppar i hjulen, men civilisationen har ju återhämtat sig. Och likadant är det väl på de flesta platser i världen, vissa stater/riken/maktområden har gått under, men oftast så har väl ändå utvecklingen gått framåt??, till det bättre eller sämre.. Vad är föresten den västerländska civilisationen?, religion?/kultur/politik/seder, eller något annat? Allt förändrar sig (eller det mesta), så definitionsmässigt kanske en civilisation går under, men märker det stora flertalet av de som lever i civilisationen av det?

Utloggad Ti

  • Stammis
  • Antal inlägg: 360
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #6 skrivet: mars 25, 2009, 22:24 »
Oftast är det väl eftervärlden som kan bedömma att Atlantis sjönk och dylikt.

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #7 skrivet: april 01, 2009, 16:54 »
Enligt många bedömare är den västerländska "civilisationen" på tillbakagång, åtminstone som global maktfaktor. De närmaste decennierna lär troligen se en förskjutning av den ekonomiska, kulturella och politiska maktbalansen österut, till Indien och, framför allt, Kina. Ser man det hsitoriskt så är det inget märkligt i det, under en stor del av de senaste 2000 årens historia har det varit den rådande ordningen.

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #8 skrivet: april 03, 2009, 09:35 »
Jag tänkte mera på en bokstavlig undergång, städer som överges som i Mexico och Kambodja och som uppslukas av djungeln, Roms undergång med mera.
Helt klart flyttas den ekonomiska tyngdpunkten från USA till Ost- och Sydost-Asien,  till Kina/Indien med flera idag.
Om Asien även kan dominera kulturellt, med samma globala genomslag i exempelvis litteratur, musik och film återstår att se.

Utloggad Jasaw

  • Stammis
  • Antal inlägg: 480
    • Archaeological Haecceities
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #9 skrivet: april 03, 2009, 10:42 »
Nu när Mexiko kom med i diskussionen vaknade jag till liv. Antar att det är den s.k. ”mayakollapsen” som avses? Visst, vissa platser övergavs helt och hållet under perioden 750-1100 e.Kr., andra inte. Enbart om man generaliserar en mängd olika praktiker, institutioner och föreställningar till en löst sammanhängd civilisation/kultur kan man tala om en mayakollaps. Det var ju trots allt mer som levde vidare än som försvann under ”mayakollapsen”.

Det som är intressant är dock att i vissa fall finns det tecken på s.k. ”termination rituals” där man avsiktligt har ”dödat” templen innan en plats övergavs. Detta gäller även grottor som var viktiga rituella platser. Ingången till Chechem Ha grottan i Belize var t.ex. helt blockerad när man fann den, och av stalagtittillväxten i grottan att döma tros denna blockering skett ungefär samtidigt som när närbelägna boplatser övergavs. Längre norrut där jag själv arbetar just nu finns en hel del lämningar från perioden framtill spanjorernas ankomst och det finns i dag ca. 7-8 miljoner människor som talar något mayaspråk. Svårt att se där vad som skulle ”gått under”, språket är nästan identiskt med det som finns i hieroglyfskriften, men visst, man bygger inga pyramider idag, kyrkorna har ersatt dem.

Det samma gäller Kambodja. Människorna i landet talar idag khmer, vilket de som byggde Angkor gjorde, Angkor ersattes enbart av andra maktgrupperingar (som t.ex. Sukhothai).  I Sukhothai och det senare Ayutthaya finns flera s.k. prang i khmerstil. Buddhismen lever vidare, osv. Phnom Penhs kungliga palats liknar visserligen det i Bangkok men mycket av arkitekturen kan spåras tillbaka till Angkor.

Tror inte heller någon år 476 kände att det romerska imperiet gick under, det är en efterhandskonstruktion. Rom år 477 var nog ganska likt Rom år 475. Vad som skedde var en gradvis förändring av hela samhällsstrukturen, men vissa institutioner levde vidare (t.ex. kyrkan), andra inte.  Någon start från noll (medeltiden i Europa eller postklassisk tid i mayaområdet) har aldrig funnits, det är enbart senare tiders historieskrivare och forskare som bestämt sig för att dra skarpa kronologiska gränser och de går ju alltid att göra med facit i hand, när man själv befinner sig i förändringen kanske man inte märker av det.
Blogg: Archaeological Haecceities
http://haecceities.wordpress.com

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Vår civilisations livslängd
« Svar #10 skrivet: april 03, 2009, 11:06 »
Någon totalt sammanbrott som astronomen Carl Sagan nämner i "Cosmos" eller kollegan Fred Hoyle har vi givetvis inte upplevt. Inte ens Tyskland "im Stunde Null" 9 maj 1945.
Däremot har vissa städer gått under.
Jag föreställer mig att vad Sagan och Hoyle menar med "civilisationens undergång" är något annat, att tekniken helt glöms bort.
Staden Rom avfolkades delvis från 1 miljon invånare till under 50 000, men civilisationen levde ju kvar, även i ett politiskt kaos.