Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?

Författare Ämne: Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?  (läst 3622 gånger)

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?
« skrivet: mars 09, 2009, 08:03 »
Jag sitter nu med i en arbetsgrupp som skall sätta upp specifikationer för en beställning på en ny hemsida till Kulturmiljö Halland där jag arbetar. Vi är en offentlig aktör inom kulturmiljövården med byggnadantikvarier, arkeologer och en konservator. För att vi inte skall hamna helt snett och lägga en massa resurser på något som ingen är intresserad av så undrar jag:


Vad tycker ni är viktigt att få med på en hemsida från en organisation som Kulturmiljö Halland?
Vilken information är relevant att kunna plocka fram och vad tror ni efterfrågas av en arkeologintresserad publik?
Har ni exempel på riktigt bra hemsidor från andra kulturmiljöaktörer?
Om ni ger tips på hemsidor, vad är det då som bar bra med just de hemsidorna?

Vår nuvarande hemsida har bara ett förlåtande drag, att det är enkelt att hitta handläggarnas kontaktuppgifter, jfr www.kulturmiljohalland.se
Se även http://arkeologivast.blogspot.com/2009/03/wwwkulturmiljohallandse.html
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad David

 • Stammis
 • Antal inlägg: 256
SV: Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?
« Svar #1 skrivet: mars 09, 2009, 08:46 »
Det enda roliga med grävande institutioners hemsidor är "grävdagböckerna" som finns i olika former. Byggnadsvårdsdelen kan skriva "fältdagböcker" från de besiktningar och udnersökningar de deltar i på samma sätt. Alla kringsidor om institutionens interna organisation som oftast finns med är dötråkiga. Det personliga är alltid mera intressant än det institutionella.

Så jag skulle fokusera på en bloggplattform med möjligheten till flera parallella grävdagböcker i bloggform (med kommentarsmöjlighet), kombinera detta med ett enkelt tillgängligt rapportarkiv (med beständiga länkar till rapporterna) och en enkel Om oss/Kontakt-sida som översiktligt går igenom organisationen. Istället för organisationen låt istället arkeologen/individen lysa igenom som olika skribenter. En sådan lösning täcker in den  allmänintresserade, experten och exploatören som jag förmodar är era målgrupper.

Kort och gott: För en liten organisation som Kulturmiljö Halland skulle jag satsa på Wordpress som CMS. Inga licenskostnader, oslagbar användarvänlighet, stödjer tollgängliga webbsidor, enkla redaktionella flöden, otaliga plug-ins för mediahantering, förbättrad dialog, besöksstatistik, syndikering etc. Köp designen (grafisk design, interaktionsdesign, tillgänglighetsdesign), inte ett CMS.

Tänk också på att vara nåbara inte bara från Google (även om sökmotorsoptimering är viktig) utan från de stora sociala webbarna som t.ex. Flickr, Wikipedia och Youtube. Lägg alltså inte pengar på att egenutveckla eller köpa video- eller fotoarkiv utan använd de existerande - det kostar mindre och ni når flera människor.

Mina 5 öre.

Utloggad Gorm

 • Administratör
 • Gode
 • Antal inlägg: 2 926
  • Arkeologiforum
SV: Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?
« Svar #2 skrivet: mars 09, 2009, 11:36 »
Worpdress finns i multiuser-variant (http://mu.wordpress.org/) där man enkelt skulle kunna skapa egna bloggar till respektive projekt.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Ti

 • Stammis
 • Antal inlägg: 360
SV: Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?
« Svar #3 skrivet: mars 09, 2009, 15:15 »
Utgrävningsdagböcker är alltid roligt att läsa. Gärna lite bilder till.
Låt inte bilderna bli för små, bre på rejält , det är mycket irriterande att se en bild som
verkar intressant men där upplösningen är för låg.

Utloggad tty

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 554
SV: Hur skall kulturmiljö hallands hemsida se ut?
« Svar #4 skrivet: mars 09, 2009, 15:49 »
I motsats till nästan alla andra grävande institutioner tycks kulturmiljö Halland inte ha några nedladdningsbara rapporter vilket är en stor svaghet. Gör gärna era bokpublikationer nedladdningsbara också. Förmodligen kommer ni att sälja flera böcker på det sättet. Åtminstone brukar det ha den effekten på mig.