Författare Ämne: Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?  (läst 26648 gånger)

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #20 skrivet: februari 16, 2005, 13:29 »
Ja, jag säger ju att arkiven kanske bör vara kvar i Sthlm, men det är inte min huvudpoäng i min kritik mot flyttprotesterna.

Däremot är jag förvånad att RAÄ tror att all kulturarvskompetens bara finns och kan verka i Sthlm. Detta är ju ett stort hån mot alla som arbetar i sektorn ute i landet.

Lyssna t ex på detta inslag i SR P1 Kulturnytt idag:
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=478&Nyheter=1&artikel=560059
- det verkar inte vara problem att hitta eller locka kompetenta personer till Gotland

Jag har läst RAÄs sammanställning av kompetens, men de radar ju bara upp de som är anställda idag, många av t ex arkeologerna kan med lätthet ersättas av dig eller mig eller nån annan av alla arkeologer som finns i Sverige idag.

Sen tycker jag fö att RAÄ kunde knoppa av sin konserveringsverksamhet i likhet med UV. Konservering kan lika väl utföras av fristående ateljéer. Varför ska den ingå i en statlig myndighet?

mvh /lea

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #21 skrivet: februari 16, 2005, 15:05 »
Kompetensen: RAÄ hävdar inte att det inte finns någon kompetens ute i landet. Kulturmiljövården är redan regionaliserad i den mening att det är länsstyrelsens kulturmiljöfunktioner som fattar beslut i de flesta ärenden.

Det är inte en kvalitetsfråga så mycket som en kvantitetsfråga. RAÄ har 260 tjänster. Detta är ca dubbelt så många som finns på alla länsstyrelsernas kulturmiljöfunktioner idag. Finns den kvantiteten av dessa specialiserade komptenser på Gotland? Visby högskola har en mycket bra grundutbildning, men den är liten och har få eller inga doktorander eller post-doc tjänster. Att säga så är inte att nedvärdera Gotland.

Att betänka är också att RAÄ inte är en "förstanställningsarbetsplats". Du måste ha ett par års regional erfarenhet på myndighet eller museum för att få jobb på RAÄ. Nyutexaminerade studenter har i princip noll chans att få jobb. Detta gäller såväl för Stockholms- som för Gotlandsstudenter. De på Gotland som har chans att få jobb på RAÄ är de som redan har jobb på Gotlands länsstyrelse och på Fornsalen. Absolut inte de pansarofficerare som nu har förlorat sina anställningar.

Resekostnaderna: Det som också talar emot Gotland är dess position i Sveriges kommunikationsnätverk. Då det inte finns direktflyg från alla orter i Sverige till Gotland blir resor från Gotland till övriga regioner (och vice versa) mycket dyrare rent resekostnadsmässigt och också pga av de arbetstimmar som då förloras till resande. Att ersätta personliga möten med telefonmöten och webbkonferenser är naivt. Om RAÄ ska ha god insikt i regionala och lokala frågor krävs det besök på platsen. Sådana besök kommer att bli färre om verket flyttas till Gotland. Myndigheten kommer inte att kompenseras för ökade reskostnader.

RAÄ kommer att bli mycket mera insiktsfulla om en region på bekostnad av de övriga 20.

Vad gäller att skilja av arkiv, bibliotek och konservering utöver den grävande verksamheten så kan man ställa sig frågan om det inte är bättre att lägga ner myndigheten helt (eller regionalisera den helt) än att vingklippa den i sådan utsträckning. Bättre att allt hålls ihop och flyttas än att det styckas upp på det viset.

Den enda positiva aspekt jag kan se på en eventuell flytt är att det tvingar fram en föryngring av en myndighet där medelåldern är hög och de nya idéerna tar för lång tid att omsättas i handling.

Och, jo, jag jobbar på RAÄ om det är någon som efter detta sömnpiller undrar. Jag delar inte min arbetsgivares synpunkt i allt, men i just denna fråga gör jag det huvudsakligen. Så visst är min postion en partsinlaga.

Men den delas av 26 arkeologiprofessorer, Sveriges länsantikvarieförening, Sveriges bebyggelseantikvarier, Sveriges arkitekter, Sveriges Hembygdsförbund, SACO-DIK m.fl.

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #22 skrivet: februari 16, 2005, 16:34 »
OK David, du argumenterar vältaligt för RAÄs placering i Sthlm och jag kan köpa mycket av det du säger.

Jag blir bara förvånad av en del av Riksantikvariens uttalanden i media som verkar nedvärdera all kompetens som inte idag arbetar på RAÄ och hur omöjligt RAÄ kan verka med annan bas än Sthlm.

Att vara baserd på Gotland innebär dessutom inte automatiskt att fokusera på Gotlands kulturarv.

Det finns lite olika trådar i debatten, en som jag tror man kan kapa är att pansarofficerare ska arbeta som antikvarier. Alla arbetslösa på Gotland och studenter på Högskolan ska nog heller inte direkt få jobb på RAÄ, men myndigheten skapar underlag för jobb i andra branscher.

För övrigt tror jag inte kommunikationerna blir så stort problem, och jag tror i princip det är bra att statlig verksamhet flyttas ut från Stockholm.

Jag tycker RAÄ är en konstig organisation med blandning av Uppdragsverksamhet (UV, Konservering etc), Förvaltning (div museer och byggnader) och Tillsyns- och Policyverksamheter, och skulle må bra av en ny strukturering och fokusera på det senare.

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #23 skrivet: februari 16, 2005, 19:52 »
Nytt inlägg i diskussionen, Professor P. Ramqvist förtydligar angående RAÄ:

"... När det gäller resten av Raä inbillar jag mig att en flytt till Gotland endast blir en vitalisering av verksamheten, genom att en del av ämbetets gamla stelnade strukturer förintas och att man tar sig sin myndighetsutövning och kulturarvsarbete på ett ödmjukt sätt.

Från universitetens sida är veterligen kontakterna med Raä inte av den arten eller omfattningen att Stockholm eller Gotland spelar någon roll när det gäller fysiska möten." http://194.165.231.32/hemma/pramqvist/raa1.html

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #24 skrivet: mars 01, 2005, 10:47 »
En artikel från Gotland. Att många skulle kunna tänka sig att flytta till Gotland är nog ingen hemlighet, jag skulle inte ha något emot det själv. :) Frågan är hur många av dessa 75 arkeologer som har den kompetens som krävs för att kunna bedriva arbetet på den nivå som den görs idag.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #25 skrivet: mars 03, 2005, 00:38 »
Frågan är väl snarare vilken kompetens som krävs för att jobba som arkeolog på RAÄ? På vilken nivå bedrivs arbetet idag menar du?

Nu finns ju flera olika krav för arkeologer där beroende på arbetsuppgift, men generellt krävs nog 60p arkeologi samt några års yrkeserfarenhet från antingen UV/Länsmuseum/Länsstyrelse. Det finns nog ett stort antal arbetslösa personer med denna kompetens som kan tänka sig att jobba på Gotland. Nån brist på arbetslösa arkeologer med dr examen är det nog inte heller.

Under senare år har många relativt nyutbildade och oerfarna varit anställda för diverse projekt etc på RAÄ ...

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #26 skrivet: mars 03, 2005, 17:00 »
Nu ska ju iofs inte UV flytta med till Gotland om en flytt bli aktuell och det är väl där som en nyutexaminerad arkeolog kan bli aktuell för anställning. Frågan är hur många disputerade som finns med bland de 75? Kollar man på kompetensen hos de senaste anställda så visar det ju på att det krävs en hel del erfarenhet för att bli aktuell för anställning. Läs längst ner på http://www.raa.se/press/pdf/kompetens.pdf. Åtminstone mer än 60 poäng arkeologi.

Jag citerar:

Citera
Vid en närmare granskning av de senaste 17 tillsättningarna av kärnkompetens vid RAÄ kan konstateras att samtliga nyanställda har minst en akademisk utbildning, en fil. kand. eller fil. mag. De vanligaste ämnena är arkeologi, historia, konsthistoria, konstvetenskap, kulturvård. Vanligen har de kompletterat sin grundexamen med akademiska betyg inom andra ämnen relevanta för arbete inom kulturmiljövården.

Två av de nyanställda har dubbla akademiska examina; arkeologi och ekonomi samt arkeologi och konservering. Nyanställda handläggare inom Kulturmiljöavdelningen har alla erfarenhet av regionalt kulturmiljöarbete från både länsstyrelse och länsmuseum. Många har god erfarenhet av utredningsarbete och projektledning. Två av de nyanställda har doktorsexamen, myndighetens ortsnamnsexpert är docent i nordiska språk.


/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #27 skrivet: mars 04, 2005, 23:07 »
Nej, jag vet att UV´s lokala kontor blir kvar, men alla de 75 är knappast nyutexaminerade och jag är övertygad att det bland dessa finns många med relevant utbildning och erfarenhet. Se även denna artikel - folk står redan på kö att flytta till Gotland...

Kompetenslistan som hänvisas till är knappast relevant för alla tjänster på RAÄ, och av arkeologerna där har ju några endast några års erfarenhet. Det finns åtskilliga exempel där arkeologer med liten erfarenhet fått anställningar vid projekt inom Kunskaps- och Kulturmiljöavdelningarna.

Jag hävdar fortfarande att för många tjänster så räcker det med 60p arkeologi + övriga ämnen i fil kand/mag-examen, samt några års erfarenhet. Jag menar inte att nån som kommer direkt från universitetet kan räkna med en tjänst, men det lär finnas tillräckligt med arbetslösa arkeologer med flerårig erfarenhet som gärna flyttar med RAÄ till Gotland.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #28 skrivet: mars 04, 2005, 23:20 »
Citat från: "lea"
Jag hävdar fortfarande att för många tjänster så räcker det med 60p arkeologi + övriga ämnen i fil kand/mag-examen, samt några års erfarenhet.


Det kan jag hålla med om men det var inte det du skrev i ditt inlägg, där hävdade du att det "generellt krävs nog 60p arkeologi samt några års yrkeserfarenhet från antingen UV/Länsmuseum/Länsstyrelse." Jag tolkade detta som att du hävdade att det endast behövdes 60 poängs arkeologi och inget mer.

Den som lever får helt enkelt se, möjligheten finns ju att det öppnar upp för oss som är nyutexaminerade (i alla fall snart i mitt fall) men saknar erfarenhet när folk tar en tjänst på RAÄ på Gotland och deras tjänster i sin tur blir lediga. Eller är det ett önsketänkande?  :roll:

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #29 skrivet: mars 06, 2005, 15:37 »
Citera
Den som lever får helt enkelt se, möjligheten finns ju att det öppnar upp för oss som är nyutexaminerade (i alla fall snart i mitt fall) men saknar erfarenhet när folk tar en tjänst på RAÄ på Gotland och deras tjänster i sin tur blir lediga. Eller är det ett önsketänkande?  :roll:

/Johan


För de som är villiga att flytta till Gotland är nog chanserna ganska goda - jag har svårt att tänka mig att mer än max 30% av de som jobbar på RAÄ idag skulle flytta med. Det skulle innebära att ca 180 tjänster måste tillsättas (förutsatt att regeringen inte passar på att skära ner på RAÄ när de ändå är igång). Fast att anställa helt gröna arkeolgoer/bebyggelseantikvarier/kulturgeografer annat än som visstidsanställda är nog inte aktuellt även efter en flytt.

Notera dock att RAÄ:s uppgifter är främst byråkratiskt inriktade om man vill gräva så är RAÄ-UV en långt bättre arbetsgivare.

Utloggad miandmo

  • Medlem
  • Antal inlägg: 24
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #30 skrivet: april 04, 2005, 10:17 »
Flytt eller inte flytt - det är frågan... Men visst måste ni hålla med om att det är ganska bra att en diskussion (och en ganska livlig sådan) faktiskt har kommit igång på flera nivåer kring RAÄ och dess varande...

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #31 skrivet: april 07, 2005, 17:31 »
Tydligen blir det besked på lördag enligt SR.
Citera
Enligt uppgifter till Ekot innehåller regeringsbeslutet inga större förändringar jämfört med utredningens förslag.

Låter intressant ...  :wink:

Enligt DN informeras RAÄs chefer idag och personalen får besked imorgon.
Citera
En mängd uppgifter om förändringar i det utredningsförslag som lades i slutet av januari florerar, bland annat påstås att Riksantikvarieämbetets flytt till Visby bli mindre än vad utredningen föreslår. Den uppgiften har DN inte kunnat få bekräftad.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #32 skrivet: april 08, 2005, 16:59 »
Regeringen har nu beslutat att 140 av de tidigare föreslagna 260 tjänsterna kommer att flyttas till Gotland. Läs mer på: http://www.raa.se/press/050408.asp och http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=400475&previousRenderType=2

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #33 skrivet: april 10, 2005, 00:33 »
DIK kommenterar här.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #34 skrivet: april 12, 2005, 10:40 »
Detta verkar bli en rejäl soppa, RAÄ styckas upp och kommer förmodligen behöva organiseras om, för vilken gång i ordningen?

RAÄs pressmeddelande är lite luddigt:
Citera
Regeringen har pekat ut register, information, vård av byggnader och föremål, verksamheter kring tillgänglighet och förmedling, UV:s (Uppdragsarkeologiska verksamheten) ledning, samt stödfunktioner.
Kvar i Stockholm blir 120 tjänster, där bland annat verksledningen, sekretariat, myndighetdelarna samt bibliotek och arkiv ingår.

RAÄs organisation
Är det Verksledningen, Verkssekreteriatet, Kulturmiljöavdelningen, Enheten för arkiv och Enheten för bibliotek som blir kvar?

Hamnar Ledningsstaben, resten av Avdelningen för kunskapsförmedling, Antikvarisk-tekniska avdelningen och UVs ledning i Visby?

Vad som händer med UV framöver är oklart, ledningen blir knappast kvar i Visby om hela avdelningen skiljs från RAÄ.  :?:

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #35 skrivet: april 12, 2005, 11:46 »
Tyvärr är vårt pressmeddelande vagt för att departementet sa just så, men din tolkning är densamma som vi anställda gör. Vi anställda har inte heller fått någon info utöver det som står i pressmeddelandet.

UV grejen är ren symbolik. Det är två tjänster och efter avskiljandet flyttar de dit de vill (om de nu ens hinner flytta till Gotland, UV-utredningen skall bli klar i sommar).

Att bygga konserveringslabb i Visby och därefter försöka konkurrera på konserveringsmarknaden med de transport- och försäkringskostnaderna verkar inte helt genomtänkt.

Konsekvenserna för min verksamhet blir nog stora förseningar (eller komplett outsourcing) då inga av systemarkitekterna, systemutvecklarna och de med dubbel IT/arkeologikompetens följer med så det blir att starta från noll i många avseenden.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #36 skrivet: april 12, 2005, 22:33 »
I gårdagens SVD publicerades följande artikel där det står att många av de som kommer att bli utan jobb är kvinnor kring 50.

Om detta säger Göran Persson att "Vi tar vårt ansvar som arbetsgivare. Vi kommer att rikta särskilda insatser till regionen, men också på olika sätt ställa upp med hjälp och stöd till varje anställd som av olika anledningar inte kan flytta med när de uppgifter som man arbetar med flyttas till Arvidsjaur, Östersund, Kristinehamn eller Gotland."

Sas det inte ungefär samma sak om militärerna som blev arbetslösa? Vilken myndighet skall flyttas nu? Eller ska han uppfinna nya jobb?  :roll: ;)

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad connemara

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #37 skrivet: maj 27, 2005, 15:03 »
Jag har arbetat som arkeolog på Gotland sedan -99. När jag flyttade till ön -95 fanns det drygt 100 arbetslösa arkeologer bosatta här. Hur många det rör sig om nu har jag ingen koll på, men det är lätt att bli kvar här efter studietiden eftersom Gotland är en fantastisk plats med massor av historia. Man får kämpa som attans för att få in en fot och hela tiden visa vad man går för. Att högskolans studenter snor alla de jobb som skulle kunna gå till utbildade arkeologer är frustrerade. Så, här har vi naturligtvis jublat över beslutet om flytten av tjänster från RAÄ, även om vi kan förstå att människor blir upprörda och förbannade "där borta i Sverige". MEN, det man blir matt över är snacket om tappad kompetens och intrycket av att vi är helt isolerade från resten av landet bara för att vi befinner oss ute i havet. Först och främst finns här massor med kompetens. Som exempel kan nämnas att arkeologiutbildningen på Gotland sätter den digitala tekniken i fokus. Jag har flera bekanta som läst både IT och arkeologi. Med IT menar jag allt från programmering till GIS.

Naturligtvis blir det som att börja om från början i vissa avseenden. Alla är vi barn i början. Men vi är övertygade om att vi kommer att fixa det galant!

P.S Det tar 40 min med flyg Arlanda-Visby så det är inte precis tal om världen ände... DS.

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #38 skrivet: juni 02, 2005, 15:08 »
Beslutet kom idag: http://www.regeringen.se/sb/d/119/a/45715

Man kan notera att förloppet blivit utdraget till 2007-08 och att endast delar av verksamheten flyttas till skillnad mot det ursprungliga förslaget.

Det verkar nu inte som det blir så mycket jobb för gotländska arkeologer där, snarare ekonomi-, informations- och it-personal.

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
Nu har regeringens utredare fått stora snurren. Flytta RAÄ?
« Svar #39 skrivet: juni 03, 2005, 09:20 »
Till Connemara:
Givetvis är det, på lång sikt, ingen katastrof att flytta RAÄ till Gotland. Inte ens ett problem. Men även de som varit omlokaliseringens tillskyndare, som Lennart Edlund (i en intervju i DN), har menat att det kan ta fem år att bygga upp verksamheten till samma nivå igen. Det är den optimistiska bedömningen. I systemutvecklingsvärlden är 5 år en evighet.

Det är inte heller kompetensnivån på Gotland som oroar utan kompetenskvantiteten. Hur man än räknar på det så är inte 57 000 ett lika stort rekryteringsunderlag som 2 000 000. Vad är det som är nedvärderande med det?

Däremot hoppas jag att flytten kommer att innebära en mycket nödvändig föryngring av RAÄ:s personal och att det faktum att RAÄ kommer att var fysiskt uppdelade innebär att mera resurser kommer att satsas på digitalisering och tillgängliggörande över Internet.

Gotland är inte Grönland, nej, men flyget till Arlanda eller färjan till fastlandet innebär att varje resa till eller från RAÄ-Gotland blir dyrare i såväl expenser som arbetstid och traktamenten (säg 1000-2000 kr per resa).  RAÄ lever också ofta idag på att folk utifrån besöker oss då de redan är i Stockholm för att besöka andra myndigheter.

Med de marginaler som offentlig förvaltning har idag så ger det effekt.  Nettoresultatet blir ett RAÄ med mindre kontakt med 20 län och mer med ett.

Jag är fortfarande övertygad att det bästa för såväl Sverige, Gotlands arbetsmarknad som för RAÄ hade varit att inte lägga ner regementena på Gotland alls.

Till Lea:
Av de 140 tjänsterna skulle jag tro att kanske en fjärdedel är arkeologtjänster, en femtedel byggnadsantikvarier, en tiondel konservatorer, en tiondel webb/kommunikation och resten olika former av ren IT-support, ekonomi, och administrationspersonal.

En idé som vi på vår avdelning har diskuterat är att ha ett seminarium i Visby i höst för att ge möjlighet för de som intresserade av att arbeta på RAÄ att få en bra bild av vilken typ av verksamhet som ska startas upp på Gotland. Egentligen behöver vi folk som är villiga att jobba i Stockholm 2006 och sedan på Gotland from 2007 så att vi får en bra överlämning från gammal personal till ny. Så för de som är intresserade så är det ett bra läge att skicka in jobbansökningar redan nu!