Arkeologi > Stenålder

Gobekli Tepe och Trojeborgar, spenderade nordbornas förfäder istiden i Turkiet?

(1/4) > >>

Tjodolf:
När jag ser rekonstruktionen av Gobekli Tepe, världens äldsta utgrävda tempelkomplex så slås jag av likheten i form med de svenska trädformade trojeborgarna som ju närmast ser ut som modeller av någonting mycket större. Troja låg ju enligt traditionen i Turkiet och Oden kom ju därifrån enligt Snorre. Gobekli Tepes stenstrukturer har ju också pelare i mitten formade som bokstaven T (ok då bokstäver kanske inte fanns på den tiden men väl symboliska efterlikningar av himlaträdet? ;D).

Nu är ju Gobekli Tepe otroligt gammalt, från slutet av istiden, men det gör det hela kanske ännu mer intressant tycker jag eftersom norra europa ju då låg under isen. Var spenderade "nordbornas" "förfäder" istiden? De enda tänkbara platserna i europa var väl områdena kring medelhavet? Spanien, Italien och Balkan är ju givetvis också tänkbara refugier och man kan ju även ha vistats utanför europa men Turkiet känns ju inte som ett särskilt långsökt alternativ.

Rekonstruktion av Gobekli Tepe:
http://www.soranfamily.com/site%20resimler/Gopekli_Tepe_BdW_2003-05_700px.jpg

Trojeborg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Trojeborg%2C_Nordisk_familjebok.png

Jag tycker det är intressant att Tepe betyder liten kulle på turkiska och att det är så likt svenskans ord "täppa" (tidsspannet är ju förvisso enormt och det förusätter givetvis att ortsnamnet i huvudsak är lokalt). Göbekli betyder mage eller navel. Det är intressant att kulen alltså kanske hade namnet "navelkullen" innan utgrävningen. Man tror att Göbekli Tepe grävdes igen under stenåldern av de som bodde där och låg sedan flera meter under marknivån. Det fick mig att tänka, har det någonsin grävts under marken på en svensk s.k. Trojeborg?

Även några av de statyer som hittats på platsen ser väl också rätt så stereotypt "nordiska" ut?

http://images.google.se/imgres?imgurl=http://mathildasanthropologyblog.files.wordpress.com/2008/05/gobekli-tepe-man.jpg&imgrefurl=http://mathildasanthropologyblog.wordpress.com/2008/05/09/the-worlds-oldest-stone-temple-gobekli-tepe/&h=945&w=574&sz=66&hl=sv&start=1&um=1&tbnid=huymNwYjQOFnGM:&tbnh=148&tbnw=90&prev=/images%3Fq%3Dgobekli%2Btepe%2Bstatue%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN

tty:
De äldsta C14-dateringarna från Göbekli Tepe är ju faktiskt från 500-1000 år efter den senaste istidens slut, vilket också stämmer med associationen till PPNA (Pre-Pottery Neolithic A).
I och för sig är det ju i dessa trakter som jordbruket uppstod, så om man tror på Colin Renfrew's teorier om jordbrukets och de indoeuropeiska språkens spridning så kanske en del gener spritt sig från Anatolien´till Nordeuropa. Dock var ju redan delar av Skandinavien bebodda långt innan Göbekli Tepe byggdes.
Vad beträffar "Tepe" så är det ett turkiskt ord och turkiskan kom inte till Anatolien förrän på mdeltiden.

Tjodolf:
Den här nyheten tycker jag var mycket intressant i sammanhanget. Man har hittat bevis för mjölkhantering i nordvästra Turkiet för 7000 år sedan. Nordbor har ju högst frekvens av laktostolerans (närmast 100%) och det äldsta exemplet av denna mutation som troligtvis är yngre än 10 000 år har hittats i Sverige (5500 år gammal). Den verkar ha burits i hög frekvens hos de neolitiska bönderna i Sverige redan under stenåldern. Dessa neolitiska bönder bar enligt den svenska studien på samma haplogrupper som idag är vanligast i Sverige.

http://dienekes.blogspot.com/2008/08/earliest-evidence-for-milk-in-near-east.html

Tjodolf:
Ursäkta, bevisen för mjölkproduktion i Turkiet var 9000 år gamla och inte 7000.

Åsa M L:

--- Citat från: Tjodolf skrivet augusti 08, 2008, 11:53 ---Den här nyheten tycker jag var mycket intressant i sammanhanget. Man har hittat bevis för mjölkhantering i nordvästra Turkiet för 7000 år sedan. Nordbor har ju högst frekvens av laktostolerans (närmast 100%) och det äldsta exemplet av denna mutation som troligtvis är yngre än 10 000 år har hittats i Sverige (5500 år gammal). Den verkar ha burits i hög frekvens hos de neolitiska bönderna i Sverige redan under stenåldern. Dessa neolitiska bönder bar enligt den svenska studien på samma haplogrupper som idag är vanligast i Sverige.

http://dienekes.blogspot.com/2008/08/earliest-evidence-for-milk-in-near-east.html

--- Slut citat ---

Den mesolitiska befolkningen i Sverige, Skandinavien och Nordeuropa hade en mycket låg frekvens av laktostolerans. Frekvensen ökade gradvis under neolitikum och de senaste studierna från Stockholm visar framförallt att laktostolerans blivit mycket vanligt i södra Sverige under bronsåldern (ca 2000 f.Kr). Forskarna tror att denna specifika mutation uppkommit inom några populationer i SÖ Europa, men inget är säkert. Ett stort laktosprojekt LeCHE har dragits igång av EU.

Man ska dock komma ihåg att det inte är ett måste med laktostolerans för att tillgodogöra sig mjölkprodukter. Ystad och surad mjölk (ost resp fil/yogurth) fungerar ganska bra även för laktosintoleranta. Getmjölk är dessutom mindre besvärligt än komjölk och får/getter är några av de äldsta domesticerade djuren i Turkiet.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion