Författare Ämne: Proffs på amatörnivå  (läst 27783 gånger)

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #20 skrivet: september 02, 2008, 12:03 »
Du menar väl ändå inte att din tolkning av verkligheten vad gäller alla bokhandlares tusentals hyllmeter och deras sortiment inte ens får diskuteras utan är ett faktum?

Exakt var har jag sagt att man inte får diskutera bokhandlarnas nästan noll utbud av svensk arkeologi? Vad jag sa var att vi står inför ett faktum att utbudet är krasst, för att inte säga löjligt liten. Tja, vad ska man göra för tolkning av det, att arkeologer står inför någon slags tystnadsplikt? Leif gör som många andra: beklagar sig över att han inte har tid. Men arkeologi behöver inte bedrivas endast på kontorstid. Det är fritt fram att göra det även hemma, ingen kommer att hindra er. För, hur gör tusentals andra forskare om inte att sitta just hemma och skriva. Min kära historielärare, Anders Florén, skrev sina böcker hemma. Det gör också Eva Lilja, professor i litteraturvetenskap; Britt-Marie Näsström, professor i religionshistoria; Olle Wadström, docent i beteendevetenskap och många fler. De här människorna uppmuntrar att många andra också skriver, även om de inte är har en titel som lektor, docent eller professor. Inom t.ex. litteraturhistoria, religionshistoria, psykologi eller sociologi är det välbekant att människor utan examen i dessa ämnen skriver böcker i ämnet ändå. När det gäller arkeologi så får man nästan den känslan att det är färdiggrävt och att allt redan har sagts: att resterande arbete bara handlar om arkivering. Kort sagt: har svenska arkeologer verkligen ingenting att säga?

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #21 skrivet: september 02, 2008, 12:21 »
Leif gör som många andra: beklagar sig över att han inte har tid. Men arkeologi behöver inte bedrivas endast på kontorstid. Det är fritt fram att göra det även hemma, ingen kommer att hindra er. För, hur gör tusentals andra forskare om inte att sitta just hemma och skriva.

Nej, läs om mitt inlägg en gång till är du snäll. Jag försöker förklara inte beklaga. Sedan kan man konstatera att alla inte orkar skriva utanför arbetstid, personligen gör jag det periodvis (se mitt svar till Claes lite högre upp). Jag tycker frotfarande att grundfrågan som vi faller tillbaka på är om det är rimligt att man skall behöva utföra skrivarbete utanför sin ordinarie arbetstid (oaktat hur inspirerande skrivarbetet nu må vara).... Personligen värderar jag tid med min familj högre än sidoprojekt som innefattar skrivande utanför ordinarie arbetstid.

Hur löser du problemet? Hur får du tid att skriva de böcker du tycker att andra skall publicera? Hur bemöts du av de förlag du kontaktat?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #22 skrivet: september 02, 2008, 15:15 »
Men arkeologi behöver inte bedrivas endast på kontorstid. Det är fritt fram att göra det även hemma, ingen kommer att hindra er. För, hur gör tusentals andra forskare om inte att sitta just hemma och skriva.

Är det så, Herulen, att du anser att forskning ska vara ett "kall" och inte ett arbete? Om det är så så håller jag inte med. Visst får man ägna fritid åt forskning om man vill det, det kan vara både berömvärt och värdefullt, men jag tror faktiskt att vi får bättre forskare om de kan forska och förmedla på betald arbetstid, och ägna sig åt t.ex. familj och andra intressen på fritiden.

Sen fattar jag inte vilka "de tusentals andra forskare" är. Jag antar att du kan rada upp "tusentals" bra böcker i bokhandelnom "andra" ämnen som dessa fritidsskribenter producerat?
« Senast ändrad: september 02, 2008, 19:59 av Gorm »

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #23 skrivet: september 02, 2008, 15:27 »
Sen fattar jag inte vilka "de tusentals andra forskare" är. Jag antar att du kan rada upp "tusentals" bra böcker i bokhandelnom "andra" ämnen som dessa fritidsskribenter producerat?

Han tänkter nog på min kusin tror jag.....
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=919770945X
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9144030177
Vi brukar publiceringstävla lite på skoj, jag fiskar in många poäng på mina svenska publiceringar men hans är betydligt tyngre eftersom han oftast skriver i referegranskade internationella tidskrifter....
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #24 skrivet: september 02, 2008, 16:15 »
Sen fattar jag inte vilka "de tusentals andra forskare" är. Jag antar att du kan rada upp "tusentals" bra böcker i bokhandelnom "andra" ämnen som dessa fritidsskribenter producerat?

Blev lite fel med dina citat, Heimdahl, men det spelar ingen roll.
Betr. att alla andra discipliner skulle vara mycket bättre på att publicera sig:
Kollade lite snabbt efter kvartärgeologi på adlibris. Något nytt borde ju ha skrivits av de som forskar om landhöjning, ändmoräner osv. Men det var inte mycket på svenska där inte: Av 71 titlar under "Historisk geologi" var endast en på svenska (övriga var av utländska författare som det ser ut). Under "Geologiska ytprocesser (geomorfologi)" var en av 116 titlar på svenska. Så jag vill nog mena att även delar av svensk naturvetenskap lider av samma "tunghäfta" som arkeologin, i så fall....

/Mats

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #25 skrivet: september 08, 2008, 00:10 »
Jag tycker frotfarande att grundfrågan som vi faller tillbaka på är om det är rimligt att man skall behöva utföra skrivarbete utanför sin ordinarie arbetstid (oaktat hur inspirerande skrivarbetet nu må vara).... Personligen värderar jag tid med min familj högre än sidoprojekt som innefattar skrivande utanför ordinarie arbetstid.

Vilket säger det jag befarat. Den arkeologiska kondisen är med andra ord låg. Under helgen har jag som utredare kämpat igenom tre lagförslag påvardera 200 sidor. Ska under veckan lämna förslag på förbättringar vilket innebär minst 100 sidor skrivet material. Detta är inget unikt. Många inom myndigheter med forskningskapicitet sysslar med sådant ... utom i arkeologi. Där såsar man rejält med att printa ned tankar i skrift. Arkeologi sysslar man enbart mellan 9-17 må till fre. Därutöver är det tyst. Frånvaro är det också hos bokandlarna.

Jag menar att arkeologi i dag lider enormt av att de flesta så kallade arkeologerna tror att arkeologi som ämne är gott nog. Så är det ju inte: varje svensk vet att arkeologi  idag handlar om mekanisk samling av fyndmaterial, likt bärplockning, å så är det just inte mycket mer annat än öldrickande på arkeologidagar och postsiminarium. Varför ska vi slösa skattemedel på sådant. Förklara nyttan av detta.

Utloggad Jasaw

  • Stammis
  • Antal inlägg: 480
    • Archaeological Haecceities
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #26 skrivet: september 08, 2008, 06:24 »
OK, som Herulen går på så borde man ju förvänta sig att han själv producerat ett antal böcker som säljs i bokhandeln. Det har han inte nämnt i så fall. Jag skulle gärna vilja läsa lite av denna fantastiska produktivitet!

Herulen verkar bortse från det faktum att enbart arbeta med texter och skriva texter (som lagförslag och förbättringar på dem) innebär några färre arbetsmoment än att söka pengar, sedan söka tillstånd, utföra fältarbete under flera år (inventera, kartera, gräva ut, analysera, m.m.), rapportera, läsa på annat relevant material och sedan producera något för bokhandeln. Dessa arbetsmoment tar tid. Historiker, litteraturvetare, m.fl. har ju färre arbetsmoment och kan därmed producera större textvolymer under samma tid.

Jo, jag kämpar dagligen med stora kvantiteter forskning, skriver artiklar och böcker (framförallt för internationella tidskrifter och förlag). Att hamna i bokhandeln är tyvärr inte mitt främsta mål som Herulen tydligen anser. Skulle några sålda böcker där kompensera de miljoner som läggs ned på arkeologin varje år? Knappast.

Nyttoaspekten med arkeologin poppar ofta upp. Nej, det finns ingen direkt nytta med arkeologi som jag ser det. Att veta mer om gamla ting är inget självändamål. Det enda jag kan tänka mig är att försöka vederlägga gamla rasistiska eller religiösa myter och liknande, men det är få som pysslar med det. Vetenskapsrådet som finansierar min nuvarande forskning (som är en kritik av den förenklade relationen mellan klimatförändringar och samhälleliga förändringar inom paleoklimatforskningen) anser dock att den har samtidsrelevans, som ett inslag i den pågående klimatdebatten. Tro mig, det kommer att komma ut böcker och artiklar om detta, men det kräver kanske att man går in på Amazon.com snarare än Akademibokhandeln. Där säljs de flesta böcker idag och där finns det många arkeologiböcker.
Blogg: Archaeological Haecceities
http://haecceities.wordpress.com

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #27 skrivet: september 08, 2008, 07:30 »
Under helgen har jag som utredare kämpat igenom tre lagförslag påvardera 200 sidor. Ska under veckan lämna förslag på förbättringar vilket innebär minst 100 sidor skrivet material.

Då hoppas jag att du är nöjd med det. Jag hoppas att din familj, om du har någon, är nöjd med det. Jag hoppas att du kan behålla din familj, om du har någon, när du arbetar på det viset. Och jag hoppas att någon tackar dig för det. Om inte så tycker jag att du seriöst skall överväga det enkla 8-17 arbetet som arkeolog istället.

Herulens citat fortsätter på följande vis:

Detta är inget unikt. Många inom myndigheter med forskningskapicitet sysslar med sådant ... utom i arkeologi. Där såsar man rejält med att printa ned tankar i skrift. Arkeologi sysslar man enbart mellan 9-17 må till fre.

Detta känns som en hiskerlig massa tyckande från Herulens sida. Jag vet inte om exempelvis biologer ute på länsstyrelsen/naturvårdsverket/skogsstyrelsen/kommunerna skriver fler böcker per person och år än det yrkesverksamma arkeologisamfundet. Det finns däremot en väldigt mycket större arbetsmarknad för biologer så det finns fler yrkesverksamma biologer som faktiskt kan ge ut böcker. Då kan man få intrycket av att biologerna är helsikes produktiva. Möjligen kan man börja diskutera om man plockar fram jämförbara siffror på olika yrkesgruppers storlek samt bokproduktivitet (populär sådan eftersom det är det Herulen verkar fara efter, böcker av amatörer och pensionärer bortsorterade). Hur stor populär bokutgivning kan man förvänta sig av en yrkesverksam arkeologikår på gissningsvis lite drygt 500 personer? (hur många som faktiskt utbildat sig till arkeologer och kanske kallar sig arkeologer är i detta sammanhang irrelevant) Sedan skall man vara medveten om att populärvetenskaplig bokutgivning länge inte varit akademiskt meriterande och därför inte prioriterat. Kanske har det börjat svänga nu, men jag är inte säker på att en populär bok väger lika tungt som en peer preview-granskad artikel.

I sammanhanget kan det vara värt att påpeka att olika arkeologiska institutioner/företag/motsv har helt olika inställning till bokutgivning. Jag har i det kommande numret av Urminne (som jag är redaktör för, sånt tar också tid) kikat på produktiviteten hos olika företag. Klimatet och inställningen till bokutgivningen (gäller även även artikelutgivning) varierar högst betänkligt på företagsnivå.

För övrigt instämmer jag i Jasaws inlägg.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #28 skrivet: september 08, 2008, 07:52 »
Urk, jag märker att Herulen lyckats provocera mig ordentligt. Det gillar jag inte.

Arkeologi sysslar man enbart mellan 9-17 må till fre.

Svar utifrån min personliga situation: tacka fasen för det. Vid sidan om jobbet har jag en näringsverksamhet att sköta (jord/skogsbruk) och det kräver en viss tid. Djuren kräver exempelvis daglig tillsyn, foder skall skördas etc. Det är mitt liv, där arkeologin har sin plats (oftast vardagar 7-16), gården har sin men främst kommer familjen.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Claes

  • Stammis
  • Antal inlägg: 243
  • Döda fiskar flyter medströms
    • http://www.theliander.se
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #29 skrivet: september 08, 2008, 16:32 »


Hm... Leif... ändå har du tid att hänga här dagligen? Vet din nya arbetsgivare om det? ;-)
http://kullenmannen.wordpress.com/

Döda fiskar flyter medströms!

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #30 skrivet: september 08, 2008, 18:42 »
Under helgen har jag som utredare kämpat igenom tre lagförslag påvardera 200 sidor. Ska under veckan lämna förslag på förbättringar vilket innebär minst 100 sidor skrivet material.

Helt plötsligt slog det mig att jag inte behövde jaga upp mig. Problemet är ju Herulens.... Hur organiserar du ditt arbete egentligen om du är tvungen att utföra den typen av uppgifter på helgen? Är ni underbemannade? Lägger ni er tid på rätt saker? Man hinner oerhört mycket på en 40-timmarsvecka om man använder tiden rätt och arbetar systematiskt.....
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Jasaw

  • Stammis
  • Antal inlägg: 480
    • Archaeological Haecceities
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #31 skrivet: september 09, 2008, 07:22 »
Man kan ju undra hur läsning av 600 sidor under en helg samt författandet av minst 100 sidor text under påföljande vecka ens går ihop tidsmässigt på denna tid. Tror nog Herulen överdriver sin egen produktivitet såvida inte det är fyrdubbla radavstånd eller stora tecken vi talar om (eller det är fler författare än Herulen själv). Om man läser igenom lagförslag och ska förbättra dem inbillar jag att man åtminstone tar sig en funderare eller två på vad som ska förbättras eller har du redan det klart för dig? Det är inget som en forskare åtminstone bör ha, han eller hon bör vara öppen om produkten ska ha någon kvalitet (eller är det bara kvantitet som gäller för Herulen?). Hur hinner du med allt detta Herulen? Lär oss såsare och fyllbultar hur man gör.
Blogg: Archaeological Haecceities
http://haecceities.wordpress.com

Utloggad Nils Ristare

  • Stammis
  • Antal inlägg: 319
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #32 skrivet: september 09, 2008, 10:16 »
Hur hinner du med allt detta Herulen? Lär oss såsare och fyllbultar hur man gör.

Jag hajade också till vid det ordvalet, men...

Gå till exempel till närmsta studentbokhandel och titta på ämnet arkeologi. Mest kurslitteratur å så några böcker där man tjafsar vidare om vikingar. Suck! Jag är så less på dessa fyllbultar.  Sammantaget är att det finns ingen vilja alls att sprida sin kunskap vidare. Men titta på andra ämnen, där finns det ett stort utbud av böcker.

...vid en andra genomläsning insåg jag att det är vikingarna som är fyllbultar, inte författarna.  ;)

Utloggad Jasaw

  • Stammis
  • Antal inlägg: 480
    • Archaeological Haecceities
SV: Proffs på amatörnivå
« Svar #33 skrivet: september 09, 2008, 10:52 »
Du har kanske rätt men Herulen skriver även att "varje svensk vet att arkeologi  idag handlar om mekanisk samling av fyndmaterial, likt bärplockning, å så är det just inte mycket mer annat än öldrickande på arkeologidagar och postsiminarium". Herulen beskriver åtminstone i detta citat arkeologen som en ölpimplande bärplockare. Trist, jag hittar inte så mycket bär i Mexiko, det är mest majs, pepparväxter och meloner. Kan tyvärr inte plocka med mig dem.
Blogg: Archaeological Haecceities
http://haecceities.wordpress.com