Övrigt > Historia

Grävning i kvarteret Åkroken i Nyköping

(1/2) > >>

Micke:
Här kommer en liten nyhet till alla som är intresserade av medeltid.

Sörmlands museum sätter snart i gång med en förundersökning i kvarteret Åkroken i Nyköping.

Mer information finns på Sörmlands museums hemsida:

* Länk till hemsidan

/Micke

Mats Hansson:
Spännande!
Såg att de centralaste delarna av Nyköping är från 1100-talet. Är det vår äldsta belagda bebyggelse med ett "Köping"-namn, i Sverige alltså? Kaupang vid Oslofjorden, från vikingatid, är väl också ett Köping-namn.

/Mats

Micke:
Nej, Nyköping är troligen inte det ursprungliga namnet på staden. Nyköping är belagt från ca 1250. Det har spekulerats i att staden tidigare kallades Södra Aros pga ett fynd av ett myntstampsavtryck med detta namn på som påträffades 1964 vid utgrävningen av kvarteret Stallbacken.

/Micke

Gest:
Nyköping är en intressant plats, jag kände inte till det där om södra aros. Någon mer info om detta?
När det gäller Köpingar så har man läst att namnet köping härstammar från 1200-talet men i många fall så är det ju äldre städer det handlar om. Söderköping som jag kommer ifrån är väl ett sånt exempel där åldern på staden är oviss men där namnet först dyker upp i källorna på tidigt 1200-tal. Köpingsvik?

Micke:

--- Citat från: Gest skrivet april 30, 2008, 16:21 ---Nyköping är en intressant plats, jag kände inte till det där om södra aros. Någon mer info om detta?

--- Slut citat ---
Jag skall kolla med mina medeltidskollegor, nu är ju de ute och gräver fr.o.m. måndag, så det kan hända att det dröjer lite. Du kan sparka på mig via PM om det verkar som om jag glömt bort.


--- Citat från: Gest skrivet april 30, 2008, 16:21 ---När det gäller Köpingar så har man läst att namnet köping härstammar från 1200-talet men i många fall så är det ju äldre städer det handlar om. Söderköping som jag kommer ifrån är väl ett sånt exempel där åldern på staden är oviss men där namnet först dyker upp i källorna på tidigt 1200-tal. Köpingsvik?

--- Slut citat ---

Angående Köpingsvik vet jag i alla fall, trots att jag är stenåldersarkeolog; Köpingsvik är mer än 5000 år gammalt.   ;D

/Micke

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion