Författare Ämne: Digitalisering på Historiska Museet  (läst 4201 gånger)

Utloggad Draugr

  • Novis
  • Antal inlägg: 4
Digitalisering på Historiska Museet
« skrivet: december 19, 2004, 19:54 »
Historiska Museets fornföremålsamlingar är imponerande och rymmer en enorm, ännu oupptäckt, information. Nyckeln till denna kunskap finner vi i dess register. Tyvärr är tillgängligheten dit mycket begränsad.

Registren är inte tillgängliga för allmänheten och man tvingas korsreferera mellan ett antal olika kartotek för att få den information man söker.

Föremålen fotograferades i svartvitt någon gång på 60- 70 talet, så både text och bild beskriver föremålen.

En digitalisering av arkiven skulle göra dem till en mångdubbelt stor tillgång genom möjligheten att automatiskt söka information med en sökmotor (som google, altavista), man skulle, exempelvis, enkelt kunna se spridningen av en föremålskategori geografiskt och kronologiskt. Något som idag kräver ett omfattande arbete.

En sådan digitalisering skulle vara ett omfattande arbete , men jag är övertygad om att det finns många bland oss med tillräckliga kunskaper och tålamod för att förverkliga det. Kanske det inte behöver kosta så mycket!

Uppsatser, rapporter etc arkiveras idag enbart i pappersform, detta trots att inormationen sannolikt redan skrivs i digital form. Varför inte spara den också? Det kommer att ske förr eller senare,  förr är att föredra!

Det var några år sedan jag strök omkring i Historiskas grå korridorer på jakt efter nya kunskaper och insikter, kanske allt är annorlunda nu...

Kenneth Nyman

Utloggad ueb

  • Stammis
  • Antal inlägg: 299
    • Blog
Digitalisering på Historiska Museet
« Svar #1 skrivet: december 20, 2004, 08:50 »
Tillgängligheten till SHM:s register är genom omfattande digitaliseringsinsatser mycket god och man kan därför konstatera att mycket har hänt sedan du senast strök runt i de grå korridorerna:

Sedan mitten på 1990-talet pågår flera projekt vid museet med digitalisering av föremålsinformation som huvudfokus. Museets översiktsdatabas (digitala tillväxten) som beskriver föremålens fyndplatser, har varit publikt tillgänglig på museets webbplats sedan år 2000 - http://www.historiska.se/collections/tillvaxt. I denna databas (ca 60 000 poster) kan du söka efter föremålens topografiska proveniens (landskap, socken, gård, övergripande datering och fyndtyp samt inventarienummer). Databasen är komplett till ca 99%.  Genom databasen kan du komma åt andra digitaliserade resurser vid SHM:

Museets övriga analoga kataloger digitaliseras inom projekt föremålsinformation som inleddes 2002. I projektet har mer än 170 000 dokument skannats och grovindexerats, bl a museets huvudkatalog (125 360 sidor), medeltidens sakordskatalog, textilkatalogen och föremålskataloger för Kalmar slottsfjärd och Alvastra kloster. Katalogerna finns tillgängliga i faximil via Internet i SHM:s katalogläsningssystem  indexerade per inventarienummer (http://www.historiska.se/catview). I katalogläsningssystemet kan du bläddra igenom originalhandlingar och läsa dig till detaljerad information om enskilda föremål. Du får även tillgång till ca 20 000 föremålsbilder genom systemet, bl a ca 40% av de svart-vita dokumentationsbilder som du nämner. Just nu pågår arbete med bearbetning av bronsålderskatalogen. Kvar att skanna och bearbeta är sten- och järnålderskatalogen och detta arbete kommer att genomföras 2005, sedan är samtliga viktigare kataloger tillgängliga via Internet – vilket annat större museum i Sverige har det?

Självklart återstår mycket arbete innan kataloginformationen omformats till en databas som är sökbar på föremålsnivå via Internet. SHM lanserade ett internt system för digital föremålshantering i september 2004. Systemets föremålsdatabas omfattar just nu ca 270 000 föremålsposter som beskriver mer än 550 000 föremål. En publik publicering på museets webbplats planeras under 2005. Det kommer under nästa år även att finnas verktyg tillgängliga att överblicka samlingarna från ett geografiskt perspektiv i ett försök med WebbGIS…

En sak som jag själv tycker kommer bort i den pågående diskussionen om SHM:s roll och inriktning (se annan tråd i forumet) är att museets satsar aggressivt på IT och genomför omfattande satsningar på digital föremålshantering. Sedan 2002 har avsevärda resurser lagts på digitalisering av samlingarna och det länge sedan det satsats så mycket på magasins- och bevaringsfrågor som under den nuvarande museiledningen.

/Ulf
(som är ansvarig för museets digitala föremålshantering)

Utloggad Draugr

  • Novis
  • Antal inlägg: 4
Digitalisering på Historiska Museet
« Svar #2 skrivet: december 20, 2004, 22:16 »
Tack Ulf.

Det var goda nyheter! När jag senast hade kontakt med registren var nog omkring 2000, det förekom då planer på digitalisering, men vad jag förstod inget konkret. Man funderade på om inte den digitaliserade tillväxten skulle räcka.

Jag är helt övertygad om att denna digitala satsning kommer att löna sig och att varje krona är väl spenderad. Det är glädjande att det inte går ut över satsningar på bevarande av fynden. De nämnda svartvita bilderna illustrerar en sorglig utveckling. Det är ibland svårt att identifiera fynden från bilderna, de har rostat bort. Ett problem som jag har förstått är än värre på länsmuseernas samlingar.

Jag hoppas Historiska museets goda exempel sprider sig över landets institutiner och museer.

Kenneth Nyman

Utloggad Hepburn

  • Novis
  • Antal inlägg: 16
Japp det finns. :-)
« Svar #3 skrivet: december 20, 2004, 23:04 »
Japp! Digitaliseringen pågår för fullt och har funnits uppe på hemsidan ett bra tag nu. Riktigt kul i min mening att sitta och söka på saker. Tyvärr tror jag nog att det är ett evighetsprojekt i och med att man på ca 4 år har fått in 60 000 av ca 22 miljoner föremål. Fast det är bra att det görs och en dag kanske man kommer ikapp. :-)

Själv ska jag faktiskt få göra en av mina praktikdagar på digitaliseringen nu snart och det ska bli jättespännande att se hur allt går till. Kan berätta mer när det är gjort.  8)