Författare Ämne: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.  (läst 6333 gånger)

Utloggad Bulten i Bo

  • Medlem
  • Antal inlägg: 34
Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« skrivet: april 03, 2008, 22:56 »
Enligt ett nytt fynd med säkrat DNA, så har man flyttat tillbaka boplatsers ålder i Amerika.
En svensk var med i teamet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=757735

/ Bulten

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« Svar #1 skrivet: april 04, 2008, 11:06 »
Fyndet är alltså ca 14.300 år gammalt och oromantiskt nog bajs (koprolit). En dyrkad fyndkategori för arkeologer eftersom det är en ögonblicksbild av miljö (pollen) och matvanor - samt alltså möjlighet att utvinna DNA från den som är ansvarig för den lilla klumpen.

På vetenskapsradion uttrycktes övertygelse om att detta bevisar att man kunde segla under denna tid, för att ta sig förbi ismassorna mellan Asien och Amerika. Nu är inte det nödvändigtvis så, för faktum är att det finns långt äldre lämningar, ca 30.000 år, sedan tidigare hittade i Sydamerika. Dessa har varit mer osäkra och kontroversiella än Clovis, som varit den äldsta bevisade kulturen i Nordamerika - som alltså kan ha nått Amerika via en tillfällig landbro under istidens slut.

Det finns äldre landbroar också, och dessa fynd gör nu att man seriöst måste beakta att de äldre fynden i Sydamerika kan vara äkta. Koproliten kan alltså härstamma från samhällen somvarit etablerade i området i tusentals år.

Jättekul fynd hursomhelst.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« Svar #2 skrivet: april 04, 2008, 21:16 »
Om det är ett kalibrerat datum, så motsvarar det tidig Bölling vilket verkar vara en högst rimlig tidpunkt för en invandring längs kusten - vattennivån var fortfarande låg men temperaturen ganska hög. Observera att fynd på senare tid (bl a i On Your Knees Cave och på Haida Gwaai) visat att kustområdena i British Columbia och Södra Alaska aldrig var helt nedisade under LGM. Det krävdes alltså inte några extrema sjöresor för att ta sig förbi inlandsisen.

Det här är onekligen ett mycket intressant fynd, men inte så revolutionerande som DN vill hävda. Det är trots allt bara ca 1000 år äldre än Clovis-kultureb. Det har f ö länge stått klart att det någonstans i Nordamerika måste finnas en äldre kultur som Clovis uppstått ur, eftersom de karaktäristiska Clovis-artefakterna aldrig anträffas utanför Nordamerika och kulturen alltså rimligen utvecklats där.

Paisley caves har f ö varit kända sedan 1930-talet, men de äldre utgrävningar som skett där är mycket ofullständigt publicerade (jag vet, eftersom jag försökt få fram uppgifter om faunan).

De tidiga fynden från Sydamerika som nämnts är mycket tvivelaktiga, liksom motsvarande i Nordamerika (t ex Meadowcroft Rockshelter) och om man skall spekulera i invandring till Amerika för 20-30 000 år sedan så återstår det att förklara varför folket höll sig strikt borta från allt vad grottor heter till för drygt 10,000 år sedan, för att sedan plötsligt börja utnyttja dem. Det finns nämligen (bokstavligen) tusentals grottor från den senaste istiden som grävts ut av paleontologiska skäl, men det finns aldrig minsta spår av människor i dem före senglacial tid.

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« Svar #3 skrivet: april 05, 2008, 11:54 »
Åldern är kalibrerad.

Jag hör själv till den inte helt oansenliga skara som anser att Clovis säkerligen inte var först - men faktum är att det är fortfarande den etablerade modellen i Amerika inom utbildningen och bland många verksamma arkeologer. Liksom du har de pekat på bristen av säkra lämningar i grottorna äldre än så.

Personligen tror jag att grottor är överskattat som boendeform hos arkeologer. De är i de flesta fall redan bebodda av andra djur (en del med väldigt stora klor och tänder, andra med giftiga dito). Grottor, är fuktiga och svårare att värma upp än tält och dylikt. Problemet för oss är att det är så ämlans svårt att hitta några spår alls av de som inte bott i grottor med de bra bevaringsförhållandena det innebär.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« Svar #4 skrivet: maj 13, 2008, 13:46 »
Fortfarande återstår dock frågan om varför man helt plötsligt började övergå till att bo och vistas i grottor vid en viss tidpunkt och varför man inte gjort det tidigare.

Men man vet ju inte, äldre grottbosättningar kan ju dyka upp, ännu är ju inte alla grottor utforskade.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« Svar #5 skrivet: juli 13, 2012, 18:33 »

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Åldern flyttad för befolkning av Amerika.
« Svar #6 skrivet: juli 14, 2012, 00:04 »
Befolkningarna 40-15000 f kr bodde inte i grottor i någon större utsträckning. Möjligen vistades de kortare tider i de grottsystem vi hittar av idag, eller snarare i anslutning till mynningen av dessa system. De boplatser i närhet av grottor ligger möjligen under s k "överhäng". Det råder enligt min mening en massa myter om grottboende. Samtliga grottsystem i Europa låg vid nämnd tid minst 10 mil in i land. Det var alltså perifiera platser och inte med säkerthet ens goda jaktmarker vid tiden. T ex är de djur, som avbildas i målningar, i huvudsak inte av den typ, som strövar i de berg som inte bör ha skiljt sig så mycket mot idag. Kolla in hur terrängen ser ut idag runt grottsystemen. Det är troligare att grupper av människor vistades i kustbandet och längs sjösystem och de allra största floderna. I de boreala områdena är det här maten finns.

Människorna måste till ett minimum leva i grupper om ca 15 par. Landen var så glest befolkade att en sådan grupp kanske stötte på en vilsekommen annan människa någon gång per 100 år. Glöm tanken på mannen och kvinnan, som ensamma och heroiskt lämnar gruppen för att söka nya jaktmarker. Blir någon av dem skadade svälter bägge ihjäl och i varje fall ev barn. Möter de ovänliga människor dödas antagligen den ensamma mannen och kvinnan kanske inlemmas i deras grupp. Den enda anledningen att splittra en grupp infinner sig när den genom god mattillgång lyckats bli runt 30 par. Så stora grupper leder lätt till social splittring. En del av gruppen kommer att stöta bort den andra. Den grupp som måste ge sig av behöver söka sig långt bort och bör vara 13-18 par för att långsiktigt överleva.

Det pågår ju en infekterad debatt i Nordamerika om vilka som först befolkade kontinenten. Låsningen är mer politisk än vetenskaplig. Indianminoriteterna försvarar med näbbar och klor sin lagstadgade rätt som "Natives". De var först oavsett vetenskapliga bevis, så nya vetenskapliga bevis är alltså felaktiga per axiom.

Emellertid kommer det rapporter, som visar att Nordamerika nåddes av grupper från Europas Solutreanbefolkningar mellan 25-15000 f kr. lämningar från denna befolkning är äldst i öster och som yngst i väster, där kulturen först upptäcktes och där de mötte grupper av Natives, vilka kommit landvägen eller kustvägen  via Beringia. I samtliga fall handlar det om grupp efter grupp med några 100 års mellanrum.

Jag såg att någon inte satte tilltro till de fynd man gör i Brasilien och Chile. Även verktygslämningar bör ju accepteras som bevis för att människor levt i ett område. Forskningen i USA är alltid tveksam till all forskning, som inte presenteras i USA och som man inte tillåts delta i, så man godtar inte samma "bevistyper", som man själv använder inom USA.
http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1023697/posts
Verktyg kan man datera i mängder av boplatslager i delstaten Piaui. Hur man kommit dit är en fråga, men lämningarna finns där. Det troliga är via Berings Sund, men 1000-tals år innan de dateringar man bråkar om i Nordamerika.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/430944.stm
Det finns enormt mycket att ta del av i ämnet för den som har tid och lust.
Amatör! Skåning i Norrland!