Författare Ämne: Bergsbruk och medeltidsstäder.  (läst 4669 gånger)

Utloggad largo

  • Stammis
  • Antal inlägg: 101
Bergsbruk och medeltidsstäder.
« skrivet: mars 07, 2008, 10:00 »
Finns det någon, som känner till, eller har forskat i, varför de gamla bergsbruken i det längsta kämpade emot att bli städer?
Falun, med mycket stor befolkning, motsatte sig, vad jag känner till, att ta emot stadsrättigheter, bland annat 1628, men vid mitten av 1600-talet var det kört, och staden Falun var ett faktum.
Varför ville man inte bli stad, trots att det redan kring 1600 bör ha varit en av Sveriges fem största befolkningscentra?
Var bergsprivilegierna bättre än stadsprivilegierna?

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Bergsbruk och medeltidsstäder.
« Svar #1 skrivet: mars 07, 2008, 12:23 »
Hur är det med Jönköping då? Tabegs bergslag alldeles inpå Jönköping som har redigt tidiga privilegier.

Ang Falun: hur ser det ut med handeln därifrån. Kan det ha varit andra städer som motsatte sig att falun skulle bli stad, så som kalmar motsatte sig att eksjö skulle få exporträttigheter?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad largo

  • Stammis
  • Antal inlägg: 101
SV: Bergsbruk och medeltidsstäder.
« Svar #2 skrivet: mars 07, 2008, 12:44 »
Nej
Uppenbart var det faluborna själva som motsatte sig stadsbildning. Under senmedeltiden och Vasatiden fanns endast en stad i Dalarna, Hedemora, vilken var en "flugskit" jämfört med Falun.
När Falun väl fått stadsprivilegierna, var den enligt uppgift rikets andra stad under andra halvan av 1600-talet.
Men, kanske var bergsmännen nöjda med bergsprivilegierna, som gav den alla stadens rättigheter (handel mm) men ev. inte tvingade på dem stadens skyldigheter.
Vid stadsbildningen  tvingades man bland annat bygga stadens kyrka, eftersom den medeltida Mariakyrkan, kom att bli den kringliggande socknens kyrka, trots placeringen innaför stadsgränsen.
Kanske var det krasst ekonomiska skäl till oviljan att bli stad.
Men, som sagt, det vore kul att veta om någon forskat kring detta.

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
SV: Bergsbruk och medeltidsstäder.
« Svar #3 skrivet: mars 07, 2008, 16:04 »
Men, kanske var bergsmännen nöjda med bergsprivilegierna, som gav den alla stadens rättigheter (handel mm) men ev. inte tvingade på dem stadens skyldigheter.

Ja, så kan det nog ha varit. Läser man Åmåls stads privilegier http://www.amal.se/page/4156/amalsstadsprivilegier.htm, som är från 1643 och som förnyades 1646, ser man att det var mycket tullar hit och dit, stadens borgarskap var tvungna att ha tillstånd för att bedriva handel i andra städer, förbud mot handel på landsbygden osv. Kanske det stod något liknande i Faluns privilegier och då förstår man att faluborna nog var lite avigt inställda till att bli stad. Falu stads privilegier från 1643 lär ju finnas någonstans, på Dalarnas museum kanske.
en som tror sig veta allt, vet ingenting