Författare Ämne: Vetenskapsmagasinet om Historiska museet  (läst 8169 gånger)

Utloggad Stefan

 • Medlem
 • Antal inlägg: 60
Vetenskapsmagasinet om Historiska museet
« Svar #20 skrivet: december 23, 2004, 12:51 »
Jag tycker det är tråkigt att Historiska museet och dess anställda slår i från sig kritiken och inte tar till sig av den kritik och oro som bla jag tycker är befogad. Det är ett faktum att samtidsrelevans och installationer av olika slag ligger i tiden och personligen tycker jag det fullständigt har gått inflation i att allt ska vara samtidsrelaterat, modernt och abstrakt. Jag tror inte att besökarna bara vill ha detta, jag och många med mig vill se konkreta utställningar som rör forntiden och om aktuela utgrävningar. Precis som det sades i Vetenskapsmagasinet så kan allmänheten få sin dos av modern konst och abstrakta upplevelser på en massa andra ställen, varför då på historiska museet? Ansvaret för arkeologi har misskötts, det är min och många andras åsikt. Jag föreslår därför att:

1.Det finns en enorm källa till kunskap  i museets lager genom arkeologiska artefakter och andra atteraljer. Dessa ska inte ligga undangömda, de ska lyftas fram så att allmänheten får tillgång till den. Givetvis går det inte att ställa ut allt och jag påstår inte att artefakterna ska radas upp i monter efter monter. Det finns lysande exempel, tex Vasamuseet, där man med modeller och rekonstruktioner lyckats göra utställningar oerhört intressanta utan att vara abstrakta eller vända sig till en kulturelit, historiska museet ska vara ett museum för folket, inte för kultursnobbarna!

2. Återställ den gamla Vvkingautställningen i en uppdaterad version

3. Satsa på utställningar om aktuella arkeologiska undersökningar och projekt.

Nu kanske någon kallar detta konservatism men vi kan inte ha nyskapande för nyskapandets egen skull, blir det sämre är det bättre att backa och ta nya grepp utifrån en annan utgångspunkt.

Utloggad hsu

 • Stammis
 • Antal inlägg: 297
  • http://www.henriksummanen.com
Vetenskapsmagasinet om Historiska museet
« Svar #21 skrivet: december 23, 2004, 14:22 »
Hej Stefan,

Jag kan inte annat än hålla med i mycket av det du skriver trots att jag är anställd, och därför är det rimligen så att du inte har förstått hur diskussionerna på SHM går till. Att de anställda bara "slår ifrån sig" beror nog snarast på att man inte alls känner igen sig i mediabilden.

Forntidsutställningen är på gång - det framgår av flera inlägg i tråden redan. Inga förhistoriska utställningar har blivit lidande av konstutställningar, utan förseningarna beror på andra saker (vilket också framgår av tidigare inlägg).

En sak du skriver förstår jag inte överhuvudtaget. Varför ska vi återinstallera den gamla vikingautställningen? Den har till att börja med varit stängd i tio år. Den vikingautställning som idag står på museet borde rimligen verkligen tilltala en fackman - däremot skulle jag nog vara tveksam om jag var okunnig om vikingatiden innan jag såg den.

Som du kanske redan har förstått var Vetenskapsmagasinet både starkt vinklat och innehöll många faktafel. Det är därför dumt att referera rakt av till det som sägs där.

/H

Utloggad Gorm

 • Administratör
 • Gode
 • Antal inlägg: 2 926
  • Arkeologiforum
Vetenskapsmagasinet om Historiska museet
« Svar #22 skrivet: december 27, 2004, 13:39 »
Johanne Hildebrandt (krönikör på Aftonbladet) skriver igen:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,580390,00.html

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad hsu

 • Stammis
 • Antal inlägg: 297
  • http://www.henriksummanen.com
Vetenskapsmagasinet om Historiska museet
« Svar #23 skrivet: januari 07, 2005, 14:09 »
Och diskussionen fortsätter, nu med fler nyanser:

http://expressen.se/index.jsp?a=226163

/H