Författare Ämne: Mjölkgen  (läst 5274 gånger)

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
Mjölkgen
« skrivet: februari 19, 2008, 18:45 »
Hörde här i vintras om att forskare hittat en mjölkgen (komjölk) i mänskliga benrester i Falbygden. http://www.sr.se/cgi-bin/skaraborg/nyheter/artikel.asp?Artikel=1843658
Undrar om det finns någon gen för getmjölk också, och om de runt ekvatorn har en kokosmjölkgen  ;). Lite nyfiken blir man ju om människan har några andra matgener, såsom fiskgen, äggen, köttbullsgen, rengen, älggen, vetegen osv.
en som tror sig veta allt, vet ingenting

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Mjölkgen
« Svar #1 skrivet: februari 19, 2008, 20:11 »
Det är alltså frågan om en gen som producerar laktas, ett enzym som bryter ned mjölksocker (oberoende av art som mjölken kommer ifrån). Hos de flesta människor inaktiveras den när den inte längre behövs (=amningen har upphört) men hos nordeuropeer (och fulani i Västafrika) förblir den aktiv. Dessa folkslag är därför de enda som kan dricka större mängder söt mjölk utan att få ont i magen och diarré.

Och visst, det finns andra "matgener". Det finns något som kallas "kinesrestaurangsjuka" och som beror på att vissa européer inte tål natriumglutamat, en vanlig ingrediens i kinesisk och japansk matlagning.
En allvarligare sjukdom är favism, också en enzymdefekt (brist på Glukos-6-fosfat dehydrogenas). Denna är vanligast bland folk från medelhavsområdet och Afrika och kan leda till svår anemi om man äter bondbönor (Vicia fava)

Utloggad didis

  • Novis
  • Antal inlägg: 14
SV: Mjölkgen
« Svar #2 skrivet: februari 20, 2008, 08:25 »
Jag har för mig att det är två skilda mekanismer bakom laktostoleransen hos nordeuropéer och västafrikaner. Vi skulle alltså i så fall ha utvecklat toleransen efter utvandringen från Afrika och oberoende av varandra.


Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Mjölkgen
« Svar #3 skrivet: februari 20, 2008, 09:54 »
tyckte att jag kände igen trådinnehållet här... En äldre tråd med liknande innehåll finns på:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,1587.0.html
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad didis

  • Novis
  • Antal inlägg: 14
SV: Mjölkgen
« Svar #4 skrivet: februari 20, 2008, 11:29 »
Den tråden hade jag missat, tack för tipset! Den besvarade mina funderingar.

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
SV: Mjölkgen
« Svar #5 skrivet: februari 20, 2008, 16:45 »
tyckte att jag kände igen trådinnehållet här... En äldre tråd med liknande innehåll finns på:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,1587.0.html

Den tråden hade jag också missat. Mycket intressant. Sedan kan man ju undra varför vi här i Norden som dricker så mycket mjölk ändå får sköra skellet?
en som tror sig veta allt, vet ingenting

Utloggad Mohawk

  • Medlem
  • Antal inlägg: 38
SV: Mjölkgen
« Svar #6 skrivet: februari 20, 2008, 18:04 »
Sedan kan man ju undra varför vi här i Norden som dricker så mycket mjölk ändå får sköra skellet?

Då kan man undra om det finns någon tråd om s.k. "Stenåldersmat" som menar bl.a. att det är vår spannmålskonsumtion som urlakar skelettet ...

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
SV: Mjölkgen
« Svar #7 skrivet: februari 20, 2008, 18:57 »
Så här åt man tydligen på stenåldern.
http://www.forntidateknik.z.se/IFT/mat/stenmat.htm
en som tror sig veta allt, vet ingenting