Författare Ämne: Nyupptäckt kultplats i Skåne?  (läst 83587 gånger)

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #160 skrivet: juni 24, 2008, 14:46 »
Den bosniska pyramidfebern har även diskuterats på detta forum för ett par år sedan: http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,927.msg5654/topicseen.html#msg5654

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #161 skrivet: juni 24, 2008, 23:36 »
Som amatör: -   Jag anser att det är stor skillnad mellan Bob Lind  och Dag Stålsjö. Skulle gärna se en repris av hans FÖRBJUDNA program.  Gärna med en kommentar efteråt av "riktiga" arkeologer. Och en utvärdering av hans påståenden/frågor.  Varför inte lite arkeologiska utgrävningar av hans utpekade platser.  Mycket skulle säkert vederläggas, men  . . . .  vem vet ??

Dessutom är jag fortfarande imponerad av att Dag Stålsjö  lyckades bli fälld i Radionämnden!  För ett program om arkeologi!
Och han fick aldrig någon legitimitet av RA.    Kan skillnaden vara att Dag Stålsjö ifrågasatte Mälardalens som centrum?   Och Bob Lind verkar i Sveriges utkant (sett från Stockholm)   Eller har RA helt enkelt blivit lite mer toleranta?   
Obs. Amatör kommer av samma ordstam som amore=kärlek 


Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #162 skrivet: juni 25, 2008, 08:58 »
Om nu RAÄ såg det som sin främsta uppgift att kväsa västgötar och skåningar varför då "legitimera" Bob Linds "bevis" för centrumplatser i Skåne? Ett klassiskt fall av divide et impera antagligen - om RAÄ kan få västgötar och skåningar att bråka med varandra så kommer ju Mälardalen att fortsätta kunna suga ut provinserna.


De är illistiga de där stockholmarna. Tur att de snart ska bli gotlänningar och hitta Svea rikes vagga där.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #163 skrivet: juni 25, 2008, 09:49 »
Som amatör: -   Jag anser att det är stor skillnad mellan Bob Lind  och Dag Stålsjö...

Ja, det finns en del skillnader mellan de två som man kan lyfta fram. Dag Stålsjö agerade ju mer som journalist och ställde frågor medan Bob försöker agera tvärsäker vetenskapsman och kommer med svaren innan någon ställt frågorna.

Till Dag Stålsjös förtjänster hör att han gjorde på sitt sätt vackra TV-program och hade en förunderligt bra speakerröst i dem. Undrar om han egentligen inte blev lite stilbildande för 90- och 2000-talets svenska arkeologiprogram (typ Vetenskapens Värld om Birka, Maja Hagermans Tusenårsresan) fast han antagligen inte skulle få någon kredit för det. Hans bok om Svearikes Vagga (har bara läst en, kanske gjorde han flera) är dock en förskräcklig soppa.

/Mats

Utloggad quercussuber

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #164 skrivet: juni 25, 2008, 09:51 »
Nja, inte är det fråga om suga ut provinser.
Det tror jag inte Dag menade.
Det handlar mer om ett etnocentriskt beteende, mycket mänskligt beteendemönster.
Man söker och hittar de historiska platserna i närheten, dvs Uppsala.
Efter flera hundra år blir det till sanningar som är svåra att rubba.

Mycket av det som Dag Stålsjö berättade om. och ansågs vara kontroversiellt då,
är vedertaget nu.


Utloggad CeBe

  • Medlem
  • Antal inlägg: 95
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #165 skrivet: juni 25, 2008, 10:47 »
Framför allt var Dag Stålsjö reporter med näsa för goda scoop. Genom Svea Riks vagga lyckades han hitta ett ämne som skapade rubriker och fokuserade på klassiska publikknipande teman. Vi har den lilla människans kamp mot en arrogant överhet, vi har regionen mot centrum , vi har alternativ historieskrivning kryddat med en lagom dos kluriga bygdeorginal. Helt perfekt - samma upplägg utnyttjas till leda i amerikanska kvasivetenskapliga program - bara kolla Discovery och jämför!   ::)

Dag Stålsjö kokade ihop en verklig soppa med sina program - som född västgöte OCH arkeologistudent vid den tiden blev man indragen i den ena fruktlösa "diskussionen" efter den andra. Fast så här långt i efterhand måste man erkänna att mycket gott kommit av programmen. Hade t.ex. den idag rådande synen på riksbildningens långdragna och komplicerade process med dess skiftande geografiska fokus utvecklats lika raskt utan 80-talets konfrontationer? Det är nog tveksamt.

Så man bör undvika att dra alltför långtgående paralleller mellan Dag Stålsjö och Bob Lind. För att någonting bestående skulle komma ur den sistnämndes självcentrerade astroarkeologiska flummerier har åtminstone jag väldigt svårt att se...   >:D
"All is Fair in Love and Archaeology"
(Uncle Scrooge i "Crown of the Maya's" - Carl Barks 1963)

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #166 skrivet: juni 25, 2008, 14:09 »
 :)     -Och därför vore det väl kul att häva BANNLYSNINGEN av Dag Stålsjös program,  så att vi kan småle åt dom, njuta bilderna.  Efteråt ett debatt-program med arkeologer från Lund och Umeå! - som kunde räta ut en del frågetecken, ge nya svar (och frågor).   

 Betänk följande; Dag Ståljös program är FÖRBJUDET att sända i repris.  Snacka om censur.  Men Bob Lind får härja fritt!   

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #167 skrivet: juni 25, 2008, 15:27 »
Jag har mycket svårt att tro att progammen skulle vara förbjudna att visa, dock kan det finnas copyrightskäl som gör det svårt eller när omöjligt att visa dem som tex Trolltyg i Tomteskogen. Det mest sannolika är dock att de inte finns kvar eller att endast delar av serien finns i SVTs arkiv. För ett 10-tal år sedan arbetade jag med ett TV-program som gav mig tillgång till SVTs arkiv och många inspelningar var skadade, förkommna eller helt enkelt överspelade, exempel på detta var t ex Glenn Killing i manegen, där tursamt nog en en kopia visade sig finnas hos produktionsbolaget. En annan variant är att endast ett avsnitt eller vissa inslag sparats av en serie som referensmaterial.

Det är ytterst få filmer e.d. som blivit totalförbjudna att visa i Sverige och majoritetet av dessa har inslag av våldspornografi, övervåld e.d..

Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad quercussuber

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #168 skrivet: juni 25, 2008, 17:03 »
Dag Stålsjös "Strövtåg till Birka" finns på Svt:s
öppna arkiv här.

Han avfärdar bl.a idén om att Birka skulle ligga i Västergötland.
Jag tycker mest han ställer frågor, vilket ger ett sympatiskt intryck.
Ganska trevligt program faktiskt.

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #169 skrivet: juni 26, 2008, 00:20 »
Dag Stålsjös "Svearikets vagga"   blev fällda i radionämnden, efter anmälan av ett antal professorer i arkeologi (om jag minns rätt)  och blev uttryckligen förbjudna att visas i repris.  Jag var redan då mycket intresserad av arkeologi, tyckte programmen var trevliga, och det var många som diskuterade dom.  Protokollen borde finnas i radionämnden, och om jag har fel, - så kommer jag att skylla på den tidens tidningar som skrev så.  :) Och då har jag min rygg fri,  men kolla gärna i protokollen, för jag skulle bli lycklig om jag har fel så kan jag få se programmen i repris.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #170 skrivet: juni 26, 2008, 07:58 »
Åså återknyter vi till diskussionen om Bobs kultplats.  ;D ;)

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #171 skrivet: juni 26, 2008, 08:28 »
Åså återknyter vi till diskussionen om Bobs kultplats.

Ja, för det är nog bara hans egen kultplats...

/Mats

Utloggad CeBe

  • Medlem
  • Antal inlägg: 95
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #172 skrivet: juni 26, 2008, 11:02 »
...fast egentligen vore det trevligast att kunna få AVSLUTA diskussionen kring Bobs s.k. kultplats. En gång för alla...     ;D
"All is Fair in Love and Archaeology"
(Uncle Scrooge i "Crown of the Maya's" - Carl Barks 1963)

Utloggad Tjodolf

  • Medlem
  • Antal inlägg: 37
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #173 skrivet: juni 27, 2008, 14:20 »
Dag Stålsjö gavs väl otroligt mycket mer utrymme i media för att presentera sina politiskt laddade och lokalpatriotiska teser än vad Bob Lind har getts för sina teorier? Bob har väl ännu inte fått en egen tv-serie där han oemotsagd kunnat framföra sina arkeoastronomiska tolkning av Sveriges skeppssättningar?  ;D Ju mer medial och offentlig plats man ges desto mer bör man väl skärskådas? Diskussionen om var exakt tidsmässigt och framförallt geografiskt som Sveriges vagga låg är väl dessutom till stor del en pseudodiskussion som antingen kan anses omöjlig att besvara eller som åtminstone troligtvis har flera alternativa men likvärdiga svar både vad beträffar tidshorisonten och det geografiska epicentrumet eller snarare epicentrumena? 


Utloggad CeBe

  • Medlem
  • Antal inlägg: 95
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #174 skrivet: juni 27, 2008, 15:05 »
Dag Stålsjö gavs väl otroligt mycket mer utrymme i media för att presentera sina politiskt laddade och lokalpatriotiska teser...

Givet - Dag Stålsjö kunde ju sälja in sin serie till SVT. Dessutom hade han redan tidigare gjort sig ett namn genom nån sorts överlevnadsprogram (Mannen på skäret tror jag att det hette). Och att debatten hettade till var kanske inte så märkligt. Dels sändes inte alltför många program med historisk / arkeologisk inriktning, dels var det medvetet provokativa anslaget ganska nytt för svensk TV. Och det avsedda resultatet uppnåddes - stora rubriker och en vildsint debatt. I förlängningen - när de värsta stollarna tystnat - kunde en hel del goda resultat trots allt uppnås. Diverse undersökningar och forskningsprojekt i Götalandskapen fick draghjälp genom att både medias och allmänhetens intresse väckts.

Så pseudodebatt - javisst. Att nödvändigtvis placera Birka och Sigtuna vid Hornborgasjön och Sutton Hoo vid Trollhättan är givetvis inte direkt meningsfullt.  >:D Min poäng är emellertid att samtidigt som själva Svea Rikets Vagga konceptet i sig var totalt nonsens startades en process som lett fram till en mer sansad och realistisk syn på den långdragna och komplexa riksbildningen. När det gäller populär presentation utgör väl t.ex. Maja Hagermans Spåren av kungens män lite av en milstolpe.

 
Ju mer medial och offentlig plats man ges desto mer bör man väl skärskådas?

...och det var vad som skedde med Stålsjös program. Tack vare att både Åsa Nisse-artad lokalpatriotism och elaka forskarporträtt lyftes fram lika glatt i programmet (fast med tydlig sympati för de förstnämnda från programmakarnas sida...) framtvingades en skärpning av den etablerade arkeologins argument i en tid då faktiskt väldigt mycket hände ute i fält, ffa inom exploateringsarkeologin. Nya omvälvande resultat från olika landsdelar var plötsligt mediala; förstasidesnytt istället för bara material till små notiser. Och som resultat fick vi en komplex bild av olika regioner, med förskjutningar mellan olika centra och en mer nyanserad bild när det gäller maktens arkeologi...  :)

Så - även om det var oavsiktligt ledde Dag Stålsjös program indirekt nånstans. Det fanns trots allt ett frö till nytänkande och ifrågasättande dolt inne bland stollerierna. Motsvarande har jag väldigt svårt att hitta hos Bob Lindh. Dessutom rovgrävde väl inte Stålsjö själv i Birka/Björka eller Sigtuna/Sätuna? Det i sig är en väsentlig skillnad när det gäller hur man skall bemöta pseudodebattörer...




"All is Fair in Love and Archaeology"
(Uncle Scrooge i "Crown of the Maya's" - Carl Barks 1963)

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #175 skrivet: juni 27, 2008, 15:07 »
så kan jag få se programmen i repris.
Jan Skoglöw kan nog hjälpa dig:
http://web.telia.com/~u32233869/
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #176 skrivet: juni 27, 2008, 15:11 »
Egentligen instämmer jag med de senare inläggen,  även önskan om slut på just denna debatt,   och vågar nästan inte skicka följande länk   http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080627/SIMRISHAMN/297164330/1365/YANG  Från min sydliga horisont har  Herr BL  stort genomslag.  Dags för nått nytt.

Utloggad mrund

  • Stammis
  • Antal inlägg: 102
    • Aardvarchaeology
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #177 skrivet: juli 18, 2008, 22:24 »

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #178 skrivet: juli 19, 2008, 20:06 »
Martin, kul Hoppas det blir av.... Och meddela oss i så fall var vi kan se/höra det hela. Men borde inte Bob vara lite smickrad av att du rotade fram hans gamla pop-karriär?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad mrund

  • Stammis
  • Antal inlägg: 102
    • Aardvarchaeology
SV: Nyupptäckt kultplats i Skåne?
« Svar #179 skrivet: juli 19, 2008, 20:21 »
Jag tänker erbjuda mig att bli Bobs manager och ge honom en come-back i Melodifestivalen.