Författare Ämne: Uppallade stenar  (läst 53797 gånger)

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
Uppallade stenar
« skrivet: november 23, 2007, 16:20 »
Fornlämningsregistret är förträffligt. Såg just vid en sökning att man får 234 träffar på fritextsökningen "Uppallad" kombinerat med Kategori:Gravar, och Lämningstyp:Grav markerad med sten/block.
http://www.kms.raa.se/cocoon/fmis-public/objektlista?category=1&remnantType=11436&description=uppallad&

Hade ingen aning om att denna lämningstyp var så vanlig, själv har jag bara sett en enda, ligger i närheten där jag bor. Alltså (i detta fall) ett block som vilar på tre mindre stenar, uppenbarligen uppallad av mänsklig hand.

Vad vet man egentligen om dessa konstruktioner? Är det samma lämning som refereras till som "Liggande hönor" (som diskuterats i en annan tråd)? Uppallade stenar är hur som helst ingen specifikt samisk eller nordlig företeelse om det nu föreslagits så, sökresultaten vittnar ju om träffar från hela Sverige.
Finns det någonstans man lyckats datera de uppallade stenarna, ofta benämnda som "offerstenar" populärt? Verkar finnas skålgropar på en del, vilket ju inte hjälper upp dateringen så värst. Och de verkar ligga högt i terrängen också så strandförskjutningen blir ju ett alltför trubbigt dateringsinstrument.

Någon som kan "palla upp" mitt ringa kunskapsblock?
/Mats


Utloggad Urban

  • Stammis
  • Antal inlägg: 130
SV: Uppallade stenar
« Svar #1 skrivet: november 23, 2007, 23:15 »
Uppallade stenar är just det man kallar liggande hönor. Jag har besökt exempel som ligger väldig högt i terrängen. Vissa av de liggande hönorna är säkerligen flyttblock eller liknande. Jag har läst någonstans om offerfynd under sådana stenar. Kommer inte ihåg var dock!

/Urban

Utloggad Návdi

  • Veteran
  • Antal inlägg: 587
SV: Uppallade stenar
« Svar #2 skrivet: november 25, 2007, 14:24 »
Sieiddit ("seitar"), verogerke/sjielegierkie ("offerstenar", vearru = skatt, šiella = gåva)
och heliga platser

Ordet "sieidi" är mycket gammalt och går tillbaka på ururalsk, säger språkforskarna.
Vid Tandövarden i Transtrand socken i Dalarna är nyligen funnet en sten som liknar ett hundansike. Detta är troligen en samisk sieidi - på sydsamiska verogerke  "offersten".  Seiten  ligger öster om det utgrävda insjögravfältet vid Örviken, Tisjön. En sten ligger ovanpå hundstenen, vilket bruk är känt på andra märkliga stenar både i Finnmark och på Guoládat (Kola), liksom på andra platser i samiskt område. I "Lapparnas heliga ställen" (Manker 1957) finns det några exempel: Vid Tiirivaara är ett stort flyttblock som i profil ser ut som ett ansikte, ovanpå flyttblocket finns en stenkrets. Blocket kallas för Lappstenen. Vid Passekårjte "Det heliga fallet"finns också en ansiktsklippa, år 1945 stod  en sten på ansiktsklippans huvud. Även på den samiska kultkomplexet Vottovaara i Aunus-Karelen i dagens Ryssland finns en fast ansiktssten med en rund sten på huvudet.
I Tandövardens naturreservat sägs också Linnéstenen och Härbrestenen vara samiska seitar. Fångstgropar finns i naturreservatet. 
Det finns ett 40-tal uppallade stenar spridda på olika platser i Dalarna. De kallas för "liggande hönor". 13 nya sådana i en bågformad koncentration är nyligen funna i Tandövarden. I ryska Karelen och på Kolahalvön finns det gott om dem. Ryska forskare menar att dessa "liggande hönor" är samiska. 1844 skriver Richard Dybeck om linjer av hedenkulor långt ute i ödemarken: "En sådan linje gick från Lima-gränsen mot Elfdals härad i Värmland till Orsa Finnmarks gräns mot Hälsingland". Hönorna på toppen av Storvarden i Lima är ordentliga landmärken. Det är fri sikt ända till Kupolen i Borlänge. Dit är det 13 mil fågelvägen.
Liggande hönor kan också vara revirmarkeringar eller gränsstenar från senare tid.

På  Kavelberget i Stora Skedvi socken finns en tre meter hög ansiktsformad sten som går under namnet Lappstenen eller Lappkyrkan. I Ramnäs socken vid Lappkärrsmossen ligger Altarberget. Den mest omskrivna ringformiga anläggningen är Altarliden i Lycksele socken i Lappland. Den är en stensträngsliknande femsidig anläggning (går att tolka som 7-sidig). Vid platsen finns även en uppallad sten av typen liggande höna. 

Namn på Áldá- och Álddár-  (alltså i skandinavisk skrivning Alta- och Altar-; observera att "dd" i Álddár uttalas som "tt") är helt säkert av samiskt ursprung. Vilket jag skrivit mera om
under rubriken "Samiska gudar?"...
Návdi

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Uppallade stenar
« Svar #3 skrivet: november 25, 2007, 17:52 »
Jag har svårt att se att dessa stenar ingår i någon slags offerrit. Många menar att det är en slags klangstenar; de är ofta högt belägna eller på en slättbygd. Klangen framkallas genom att man knackar hårt med en mindre sten på dem varvid ett visst resonansljud uppstår. Andra forntidsvetare menar att dessa stenar visar på att megalitkulturens böjelse av att resa stenar spritts sig till flera delar av Europa.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Uppallade stenar
« Svar #4 skrivet: november 26, 2007, 09:52 »
Betr. inspiration från megalitkulturen så kan det ju föstås ligga något i. Kanske har man sett dösar med rejäla överliggare och inspirerats till någon slags "light-version" av detta, där man gjort takstenen stor men sidostenarna har reducerats till några "fotstenar".

Som länken i mitt första inlägg visar så är det faktiskt en viss koncentration till södra Sverige, där Blekinge sticker ut, men även som Navdi mycket riktigt påpekat finns ju också en del i Dalarna och längre norrut. Av de 234 träffarna ligger dock bara c:a 10% norr om Stockholms breddgrad, men det kan säga mer om inventeringens täckning än om den verkliga utbredningen. Sen måste man förstås gå igenom varje lämning mer i detalj för att se om det är en så'n här typisk uppallad sten, har en känsla av att det kan rymmas en del "otypiska" lämningar här som inte kan passa in på beteckningen "liggande höna".

Ska prova det där med klangen på den uppallade stenen jag har här i Bromma!

Vet att RAÄ hade en fin bild på en uppallad sten i Bräkne-Hoby, Blekinge, men hittar den inte nu, kanske någon som har en länk till någon annan fin bild på en sån här uppallad sten?

/Mats

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Uppallade stenar
« Svar #5 skrivet: november 26, 2007, 11:45 »
Mycket tyder ju på att dessa fornfynd ingår i någon slags megalitvana. Vi vet genom mtDNA att folk från skåne förflyttat sig från Sydsverige till norra Finland och Norrlandskusten. Om vi betraktar sedvanan med uppallade stenar världen över så ser vi att de fornfynd vi här talar om liknar megaltkulturen väldans mycket. Kolla in denna hemsida som visar megalitstenar runt om i världen.

http://myhome.shinbiro.com/~kbyon/dolmen/dolmen.htm



« Senast ändrad: november 26, 2007, 12:01 av Herulen »

Utloggad Mina

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
SV: Uppallade stenar
« Svar #6 skrivet: november 26, 2007, 13:48 »

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Uppallade stenar
« Svar #7 skrivet: november 26, 2007, 14:05 »
Exakt, tack, Mina!
Bilden kan nog avfärda varje bortförklaring som "naturbildning" tycker jag, åtminstone för denna specifika lämning.

Intressant med "megalitvana", Herulen.

Varför står denna typ av lämning aldrig nämnd i "böckerna"? Ja, har ju inte läst alla, men t.ex. i en grundbok typ "Arkeologi i Norden"? Är sådana här uppallade stenar inte rumsrena på något sätt? Avfärdas kanske alltför lättvindigt? Lämningstypen verkar ju numerärt lika vanlig som t.ex. fornborgar (kanske tog i där, men ändå).

/Mats

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Uppallade stenar
« Svar #8 skrivet: november 26, 2007, 15:38 »
De s.k. uppallade stenarna som finns i Bräkne-Hoby liknar de stenformationer som bl.a. finns utanför New York i Amerika, i Turkiet, Portugal, Korea, Frankrike etc. Jag har lyckats få tag i bilder på dessa men hittar för närvarande inte sajten. Annars finns några av dem på den sajt jag länkade till i inlägget ovan.

Utloggad Návdi

  • Veteran
  • Antal inlägg: 587
SV: Uppallade stenar
« Svar #9 skrivet: november 26, 2007, 16:09 »
Citat från :
http://www.marja-leena-rathje.info/archives/flying_stones_of_lapland.php

"'Flying stones of Lapland': Northern megaliths of Russian Arctic Region.
In the Karelia and the Murmansk region of north-west Russia are many ancient places of power with sacred stones from pre-historic ages. The Saami (Lapps), who are the most ancient Finno-Ugric people of northern Europe, named these stones 'seidas'. Their weight can be up to 20 tons, some lie singly, some are in complexes of hundreds of stones. One of the riddles concerning seidas is their similarity with dolmens of Western Europe, Canada and Korea. If these stones were not in the Arctic but instead in England, they would be named dolmens. Near seidas there are often other megalithic forms - stone circles, stone heaps, square 'altars'.

In Russia the known seida complexes are on Mount Vottovaara, in the national park of Paanajarvi in the Kuzova Islands in the White Sea. On the mountain seidas were put on other rocks, on marked tracks and in water, and in some places are in lines and circles. Some are located among contorted dead trees and this place is a 'place of power', the centre of an ancient earthquake and with a bad reputation.

Lapland has legends that seidas could fly - that has given it the second name Laplandia - 'country of a flying stone'. Another Saami legend is when the spirit departs from a stone, the stone shatters." (Vyacheslav Mizin).
« Senast ändrad: november 26, 2007, 18:21 av Gorm »
Návdi

Utloggad Návdi

  • Veteran
  • Antal inlägg: 587
SV: Uppallade stenar
« Svar #10 skrivet: november 26, 2007, 16:13 »
Mer att läsa här, många bilder:

http://perpettum.narod.ru/arcticmegalith.htm
Návdi

Utloggad Návdi

  • Veteran
  • Antal inlägg: 587
SV: Uppallade stenar
« Svar #11 skrivet: november 26, 2007, 17:18 »
Bures ain !
Mycket intressant att hämta här, på Jouni Tervalampis sajt:
http://medlem.spray.se/jaaaaa/SamerStenar.html
Många källhänvisningar.
Návdi

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Uppallade stenar
« Svar #12 skrivet: november 26, 2007, 17:24 »
Tack Navdi och Herulen för fina länkar!
Navdi: Många spännande bilder. Jag skulle säga att en del av dem visar naturformationer, som likväl kan ha använts som heliga platser förstås. Men några av de visade bilderna är onekligen väldigt lika de lämningar vi pratar om, typiskt där ett stort block är klockrent uppallat på tre eller fyra stenar, de verkar ju gjorda av människohand.

Herulen: Den från North Salem, New York, är slående lik "våra". Kanske inte är så långsökt konstruktion egentligen om man vill åstadkomma något som "sticker ut", kan säkert förekommma inom vitt skilda kulturer utan påvisbar påverkan mellan dem.

Ändå känner jag mig inte tillfreds med att placera de liggande hönorna i ett allmänt dös- (dolmen-) fack, som ju de flesta bilder utvisar i din länk, Herulen. Min "höna" här i Bromma är definitivt yngre, ligger på 15-metersnivån enl. registret vilket gör strandlinje där 1000 f.Kr. Kanske en "revival" av dös-tänkande under bronsåldern eller äldre järnålder, troligen utan grav-funktion, i alla fall inte med nedgrävd gravgömma, eftersom många uppenbarligen ligger på hälleberget.

Börjar också fundera på om det trots allt finns viss sannolikhet att flyttblock kan hamna så här naturligt, och det finare materialet under stenen spolas bort vid svallning då strandlinjen låg där. (Ligger "hönorna" i Dalarna över högsta kustlinjen?). Tre stödstenar (stödpunkter) som verkar vanligt är ju precis vad som geometriskt behövs för att bilda ett plan, en stabil "hållare" för ett block som råkat falla ned där. (Två stödpunkter är för lite, fyra ger "inpassningsproblem" för en av stenarna).
Om de är naturligt bildade hindrar det ju likväl inte att de fått betydelse i folktraditioner och religion. Man önskar att det fanns något sätt att påvisa om de verkligen är gjorda av människohand. Någon geovetare i närheten?

/Mats

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Uppallade stenar
« Svar #13 skrivet: november 26, 2007, 19:57 »
Svar till Mats och hans Höna!

Det är bra att du nämner det där med att de kan vara naturligt formade. Amatörarkeologen, Bo Westling, från Småland har intresserat sig för dessa så kallade uppallade stenar. Han har kommit fram till att de allra flesta är beläget vid en dåtida strandlinje. Så teorin att underliggande material har kunnat skjöljts bort kan stämma, varvid den nuvarande formation därmed ser ut att vara medvetet byggd. Tyvärr finns det för lite data, kanske kan detta vara ett ämne för en C eller D-uppsats eller i alla fall värd en vetenskaplig artikel.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
SV: Uppallade stenar
« Svar #14 skrivet: november 26, 2007, 21:16 »
Uppallad sten eller Liggande höna är en inte helt enkel fornlämningstyp. Enligt lämningstypslistan hamnar den under "Grav markerad av sten/block" vilket genererar 226 träffar varav 170 är klassade som fasta fornlämningar i FMIS. Söker man dessutom på "Fornlämningsliknande lämning" och "Fornlämningsliknande bildning" med fritexten "liggande höna" får man 9 respektive 3 träffar.

Det finns alltså anledning att tro att uppallade stenar kan uppstå naturligt, teroin om bortskjölt underliggande material har jag läst om tidigare. Ibland återfinns de i fornlämningsmiljöer, man kan fråga sig; vad kom först, hönan eller ägget? ;)

/Johan
« Senast ändrad: november 26, 2007, 21:37 av Gorm »
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Uppallade stenar
« Svar #15 skrivet: november 27, 2007, 08:17 »
Du kommer inte ihåg var du läst om "bortsköljt material" i samband med detta?
Ev. sådana lämningar ovanför högsta kustlinjen, dvs. inne på sydsvenska höglandet och uppe i fjällvärden, borde dock inte kunna avfärdas enligt "bortsköljningshypotesen", där har ju inget kust-vågsvall verkat.
/Mats

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Uppallade stenar
« Svar #16 skrivet: november 28, 2007, 14:57 »
Inte kustsvall, men däremot dämda issjöar, skvalrännor etc.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Uppallade stenar
« Svar #17 skrivet: november 28, 2007, 15:50 »
Ja, det har du ju rätt i. Om man har "otur". Skillnaden mot ett exponerat läge under högsta kustlinjen är dock att där vet man att åtminstone under någon period så låg ju strandlinjen där och slet. Med en kanske betydande sannolikhet för sådan här naturligt skapad uppallning, om det nu är så det har gått till.

Tycker detta skulle vara ett bra examensarbete för en geovetare, att ett ögonblick bortse från de arkeologiska synvinklarna och titta på det ur ett kvartärgeologiskt perspektiv. För att se om naturbildningar av dessa typer överhuvudtaget är möjliga, eller kanske t.o.m. troliga.

/Mats

Utloggad Kris

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
SV: Uppallade stenar
« Svar #18 skrivet: februari 04, 2008, 20:46 »
Hej!

Om Ni vill veta mer om Uppallade stenar liggande hönor mm  ..Titta in på Bosses hemsida!

 www.bowestling.se

Mvh Kris

Àsvas

  • Gäst
SV: Uppallade stenar
« Svar #19 skrivet: februari 05, 2008, 10:00 »