Författare Ämne: Arkeologisk metodkonferens  (läst 15328 gånger)

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Arkeologisk metodkonferens
« Svar #20 skrivet: januari 07, 2008, 08:40 »
Här måste jag säga att man kan ju naturligtvis diskutera vad som är teknisk rapportering och inte, men jag har då åtminstonne ingen glädje av en sk "DAFF". En rapport bör naturligtvis innehålla både teknisk avrapportering och tolkningar. Det finns ingen anledning att dela upp detta på flera publikationer, det gör bara att materialet blir svåröverskådligt och svårt att hitta.

Sedan bör man naturligtvis försöka hitta möjligheter att skriva artiklar också, men huvuddelen av krutet tycker jag ändå skall läggas på rapporten, som är den publikation som är enklast att hitta i relation till en specifik fornlämning.

Jag håller inte med dig. Jag ser artikeln/moniografin/whatever som en del av avrapporteringen. Det viktiga är att tydligt visa vad som ingår i avrapporteringen så att en intressent lätt kan hitta fram till alla delarna. I en nyligen publicerad artikelsamling/steg 2 rapport som jag var redaktör för valde jag att avslutningsvis lista samtliga rapporter/artiklar/böcker/seminarier/etc som avrapporteringen florerat i, detta för att den som är intresserad av grävningen skall ha en ärlig chans att hitta fram till informationen. Jag tycker, i likhet med dig, att en DAFF inte är till fyllest. Främst för att den oftst inte redovisar "allt" (jag vet att man inte kan redovisa allt, men man kan redovisa alla anlyser som inkommit samt alla anläggningar, fynd etc som dokumenterats). Vissa tolkningar är ofrånkomliga i den tekniska rapporten, men i de flesta fall riskerar de att förpassas till arkeologins limbo om avrapporteringen bara sker som en klassisk "rapport".

Artikeln är i de flesta fall den enda del av en rapportering som forskarvärlden, andra arkeologer samt en intresserad allmänhet över huvud taget kommer i kontakt med. För handen på hjärtat - kan du nämna 15 rapporter yngre än 10 år som du tror har lästas av fler än, låt säga 30 personer vardera (utöver de som måste eller tvingats läsa den vill säga)? Jag tror att en artikel i t.ex. Fornvännen når mångdubbelt fler läsare samt ännu fler som kanske bara läser abstract eller summary. En liten artikel i Populär arkeologi är en suverän reklaminsats för en utförd grävning, en satsning som nog kan leda till ett flertal helt nya läsare.

Sedan kan man å andra sidan ha invändingen att mängden läsare kanske inte är relevant utan vem som läser. Men då kan man börja fundera över hur många kr varje läsare har kostat.... Det är rätt deprimerande funderingar.

En annan, öppen, fråga: Någon som har koll på nedladdningsstatistik av PDF rapporter? Når man märkbart fler/färre läsare på det viset än genom annan publicering?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Lars Lundqvist

  • Stammis
  • Antal inlägg: 185
    • arkland
SV: Arkeologisk metodkonferens
« Svar #21 skrivet: januari 07, 2008, 22:02 »
Leif: Känner igen mig i dina resonemang. Under senare år har det verkligenn vällt ut mängder av rapporter, ofta med högklssigt och intressant innehåll. Problemet är mängden. Utmaningen ligger i att fler än närmast sörjande ens ska få korn på att det finns spännande saker att hämta. Men att överhuvudtaget att få en översikt är en utmaning... Vad göra?

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Arkeologisk metodkonferens
« Svar #22 skrivet: januari 08, 2008, 08:39 »
Lars: För egen del så har jag bestämt mig för att utveckla mitt skrivande. Inte för att jag skriver dåligt utan för att kunna ge ut arkeologi på kommersiellt förlag....

Under våren så har vi i Jönköping arrangerat en textskrivarkurs för våra arkeologer. Inriktningen är lätförståeliga texter till "vanliga" människor. Kursen köper vi in frön institutionen för nordiska språk på GU.

Utöver detta så går jag Riksutställningars textskrivarkurs.

Jag hoppas att dessa två kurser kan ge mig rätt redskap att nå en vidare målgrupp. Första skarpa försöket kommer att bli en bok om vad fornlämningar i dagens skog berättar om norra Smålands historia från stenålder till medeltid.... De flesta konkreta exempel kommer att hämtas från efterundersöknignarna av stormskador (dvs en form av avrapportering). Målgruppen är länsbor, framför allt skogsägande sådana.

Edit: nog borde även avrapporteringsmetoder diskuteras inom ramen för en metodkonferens?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/