Författare Ämne: Istidsmänniskor på Gotland  (läst 84903 gånger)

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Istidsmänniskor på Gotland
« Svar #60 skrivet: maj 02, 2015, 20:49 »
Citera
Med Småland såväl som Öland och Gotland isfritt som senast under Bölling-perioden (15.000 år f.n.) - och en havsnivå 40 meter under dagens - borde Gotland såväl som Lommelundagrottan varit åtkomliga under Yngre Dryas.
Här tänker någon fel. Östersjön var ett innanhav av smältvatten den tid du nämner.

Genom att isarna trycker ned landskapet under sig med tiden, så kommer lanskapet runt isarna på ett visst avstånd från kanterna att skjutas uppåt. En variant av landtippning. Alla samband är ytterst komplicerade.

Det fanns sannolikt flera utlopp mot den tidens havsnivåer från Östersjön. En genom Öresund och eller Bälten (man är inte alltid överens). En annan är Svea älv i "Mellansverige". En tredje är när landet öpppnar upp sig från Finska Viken mot Vita Havet. Under alla förhållanden står Östersjön högre än havsnivåerna, d v s nära dagens vattennivåer i Östersjön. D v s +/- ?? m runt dagens nivå.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Istidsmänniskor på Gotland
« Svar #61 skrivet: maj 05, 2015, 00:06 »
Östersjön var ett innanhav av smältvatten den tid du nämner.

Full i smältvatten - under värsta kylperioden som någonsin mätts?

Här tänker någon fel.

Definitivt. Utan grundläggande kunskaper i ämnet är det svårt att tänka rätt.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Istidsmänniskor på Gotland
« Svar #62 skrivet: maj 05, 2015, 00:45 »
Du tar helt fel om du inte inser att det alltid sommartid blir smältvatten ur isar. Det gäller än idag både på Grönland resp Antarktis. Dessutom kan man räkna med att det regnar över isarna då och då. All nederbörd faller inte som snö. Man kanske skall jämföra vädret aktuell sommartid med vårvinterdagar. Det kunde bli rätt varma dager, men skitkalla nätter. Smältvatten håller altid +4 grader. Vintertid blir det havsis, men sommartid smälter denna, som dagens arktis.

Nu fanns kylan främst i södra isområdet. I dess norra delar dog t ex inte tundraområdena bort. Det finns mätningar på detta bakåt till ca 22000 f kr. Nordkalottens kuster bör ha varit i stora delar isfria ÄVEN under YD.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad jancro

  • Medlem
  • Antal inlägg: 46
SV: Istidsmänniskor på Gotland
« Svar #63 skrivet: maj 05, 2015, 01:07 »
Vetgirig : " Smältvatten håller altid +4 grader."

Här är ett litet missförstånd. Vatten är som tyngst vid + 4 C och ligger därmed alltid djupast i kalla sjöar, som tur är, annars skulle dessa bottenfrysa vid köldperioder och nästan inget överleva.

Smältvatten håller 0 C grader vid övergång från is. Man kan kalibrera termometrars nollvärde genom att sänka ner dem i en behållare med vatten från smältande is.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Istidsmänniskor på Gotland
« Svar #64 skrivet: maj 05, 2015, 01:32 »
Den vetgirige vill tydligen veta bättre. I så hänseende blir signaturen ofta en parodi på seg själv. Tyvärr.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Istidsmänniskor på Gotland
« Svar #65 skrivet: maj 06, 2015, 11:22 »
Vid Fotevikens EU-möte var det en som framlade en teori baserad på finska sägner och legender att istidsmänniskan kan ha överlevat på Gotland, som var isfritt, enligt honom, och senare utvandrat till Finland.
Det fanns inte tid att föra en diskussion.

Det visade sej vara en mycket krävande uppgift att kolla hur vida detta hittills okände sagamaterialet - och den tillhörande mytologi  - var baserat på historiska fakta, verkligheter och sanningar - häller en rena efterkonstruktioner och litterärt talang.

Efter 5.469 inlägg får jag väl konkludera med att "Familjsagan från Strömsö-Vinö" - dokumenterad 1984 vid Folkkulturarkiven i Helsingfors - är en rejäl, historisk familjsaga - som traderats i löndom inom ett par finska familjer genom dom senaste 800, på bas av den berättarkultur som intill vikingatidens slut och Finlands införlivande med det katolska Sverige - varit framträdande i millennier. Kalavela-mytologierna är en finsk-språklig parallell, til den Boxströmska sagan, vars huvudspråk är finsk-svensk.

Därmed har denna resa blivit något mer än "otrolig". Att flera av sägnens uppgifter - som ett 1000 år långt refugium i Lommelunda-grottorna på Gotland, under istidens slut - blev ganska krasst och omotiverat avvisad av olika experter är en sak i sej. Slutklämman är att sagans många och fullkomligt okända uppgifter - intill 1984 - har visat sej stämma med en lång rad forskningsresultat som uppkommit genom dom två senaste decennier - och som jag ständigt har refererat på detta forum, eftersom resultaten inkommit.

Fynden av paleolitiska befolkningar ikring Östersjön, som Orsa och Varggrottan - är enbart en av dom exempel på uppgifter som bandades år 1984-1987. Sen har det kommit till snart ett hundratal exempel på samma sak - eftersom våra arkeologer råkar hitta och dess bättre våra genetiker, biologer, kemister och geologer förmår att lista ut nya, historiska insikter.

Likväl är sagans många och intima detaljer - jämte mäktiga tidsperspektiv - något det inte går att "tro" på. Men det går att förstå det - om man så vill och har det tid som behövs för att kolla uppgifterna som meddelas - på riktigt.

Nyligen publicerades en intervju med en av dom som lär ha lärt sagan av familjens sista berättare, Ior Bock, som dog 2010. Tyvärr finns inga riktiga avhandlingar eller böcker om materialet, med mindre man läser finska:

https://www.youtube.com/watch?v=t--ryLUPOD0
http://iorbock.com/kirjat/bockin-perheen-saaga-vainamoisen-mytologia/
http://torshammer.eu/linkbox/video-bockcast/

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”