The idea that in the past glaciers had been far more extensive was folk knowledge in some alpine regions of Europe
Alldeles riktigt, men det faktum att man av landskapet kan se att det varit nedisat innebär inte att man har muntliga traditioner från den tiden.
Frågan blir då om isen nån gång nådde från fastlandet och enda ut till ön...?
Ja garanterat, eftersom den nådde ända in i västra Ryssland och norra Polen. Dessutom finns det
moränlera, flyttblock och isälvsavlagringar på Gotland. Och - tyvärr - har det ännu hittats några interglaciala avlagringar där (en del speleotem i Lummelunda är dock äldre än Weichsel)
En boplats från Hollerup på östra Jylland sejs nu också vara från Eem-perioden
Att kalla Hollerup för en "boplats" är att ta i. Det rör sig om ett märgspaltat dovhjortsskelett i en insjöavlagring. Jag citerar Ulrik Möhl som gjorde fyndet: "byttet har vaeret fortaeret råt uden indgående partering for til slut at blive kastet i söen med endnu til dels sammenhaengende lemmeknogler"
Havsytan ikring Finland låg 5-8 meter högre än nu och havet förband Ôstersjön med Vita Havet - troligen till följd av den iso-statiska nedpressning av jordskorpan av Saale-isen som ennu låg kvar över inlandet av Sverige, Finland och Baltikum.
Den relativa havsnivån var betydligt myckert högre än så i Östersjöområdet. Den där siffran 5-8 meter gäller för tektoniskt stabila områden som inte pressats ned av Saale-isen, typ Bermuda, Bahamas eller Australien. Dock existerade sundet till Vita Havet troligen bara under den första delen av Eem.
Lägg till att man i Varg-grottan hittar ben av sel, fisk och sjöfågel och man bör nog utgå ifrån att Bötom-kulturen kunde göra båtar - såväl som använda dom.
Tyvärr är inga identifierbara ben i Varggrottan äldre än Holocen. Det finns några mycket små fragment som troligen är från Eem, men inget identifierbart. Tyvärr är också utsikterna att hitta några i framtiden dåliga. I de sura jordarna på den Fennoskandiska skölden överlever ben knappast i hundra tusen år.
Det finns, som sagt, absolut inget som tyder på att det fanns några båtar så tidigt som under Eem och mycket som pekar i motsatt riktning, framför allt att inte ens kustnära öar koloniserades under mellanpaleolitisk tid.
De första belagda längre sjöfärderna gjordes i Wallacea och Melanesien där öar omgivna av djupt vatten började koloniseras av människor för minst 40,000 år sedan. I Europa skedde detta dock inte förrän för ca 10,000 år sedan.
Varifrån skulle annars dessa Bötom-bor komma?!
Förmodligen österifrån, från Ryssland där vi vet att det fanns neandertalare under Eem och där det faktiskt fanns människor (osäkert vilken art) ända uppe vid polcirkeln i Petjoradalen under mittweichsel (Mamontova Kurja-boplatsen)