Författare Ämne: Arkeologi och IT  (läst 4824 gånger)

Utloggad Bergman

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
Arkeologi och IT
« skrivet: november 02, 2007, 01:09 »
Hej!
Jag har alltid haft ett starkt intresse för just arkeologi och jag har på senare år skaffat mig en god kunskap om vad yrket innebär. Jag har länge haft starka planer på att börja läsa arkeologi men har istället klivit in på en annan bana av intresse nämligen Civilingenjör (IT). Som ni säkert vet kan kunskaper inom IT oftast användas på ett eller annat sätt inom flera olika yrken, inte minst arkeologi. Jag har därför planer på att läsa arkeologi efter avslutade IT studier och därmed förhoppningsvis få jobba med både arkeologi och IT. Jag skulle därför vilja veta lite mer exakt vad det är som efterfrågas på arbetsmarknaden när det gäller just IT, data inom arkeologiska yrken.

MVH
Erik

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Arkeologi och IT
« Svar #1 skrivet: november 02, 2007, 12:08 »
Hej,
Jättebra om professionellt utbildade tekniker intresserar sig för arkeologi och arkeologisk metodutveckling. Det finns mängder att göra på det området, och mer lär det bli. Databaser är en växande gren, särskilt sådana som ska göras tillgängligt digitalt för forskare och allmänhet. Planering, utveckling, nya smarta lösningar - allt behövs. Framförallt om it-teknikerna ifråga faktiskt intresserar sig för arkeologernas speciella situation och inte bara applicerar paketlösningar som inte tar hänsyn till vad vi behöver. GIS är enormt på framväxt med många olika undergrenar, från det globala till det lokala, och hur man gör det tillgängligt och användarvänligt.

Tänk på att du i många fall har bättre koll på potentialen hos it som hjälpmedel än potentiella chefer - förklara för dom vad DU tror kan vara en effektiv och tidsbesparande metod. Men kom ihåg att arbeta tillsammans med arkeologerna och antikvarierna, allt för ofta dyker tekniker upp med lösningar som bara är skrivbordsprodukter och mer hinder än hjälp på fältet. Det är inte användarna det är fel på då (iallafall inte bara), det är den tekniska lösningen. Flexibilitet är ett honnörsord.

Lycka till (och håll koll på riksantikvarieämbetets hemsida för utlysta tjänster).

Utloggad ueb

  • Stammis
  • Antal inlägg: 299
    • Blog
SV: Arkeologi och IT
« Svar #2 skrivet: november 02, 2007, 15:45 »
Det finns flera karriärmöjligheter som kombinerar arkeologi och IT. För övrigt är goda IT-kunskaper mestadels ett krav för nästa alla befattningar utom kanske i universitetsvärlden. Goda IT-kunskaper ger bättre möjlighet till att arbeta analytiskt med sin arkeologi.

Som arkeolog inom uppdragsarkeologin finns möjlighet att specialisera sig på IT. På t.ex. UV finns arkeologer som uteslutande arbetar med att förvalta och lära ut olika IT-system och inmätningsförfaranden. Det finns även vissa IT-relaterade befattningar i fält. Här finns också befattningar som arbetar med metod- och IT-utveckling. Som framhållits tidigare är fokus på goda databaskunskunskaper, GIS och statistiska tillämpningar. Samma förhållande gäller för de arkeologer som arbetar inom handläggande kulturmiljövård och föremålshantering på museer.

Inom den förmedlande arkeologin vid museer och dylikt ligger tyngdpunkten på IT-kunskaper inom lärande, pedagogik och multimedia. Här finns också möjlighet att arbeta som beställare och tolk mellan verksamhet och professionella IT-folk och konsulter. Kunskaper i webbutveckling och databaser är här ett krav.

Jag tror att de som har dubbel kompetens med arkeologi och IT har ganska goda möjligheter de närmaste åren. Med rätt idéer och kontaktnät går det nog även att hanka sig fram som konsult med inrikting på kulturarv och IT.

/Ulf