På flera punkter håller jag inte med Mimer.
Jäst honung - Mjöd, Jäst Stenfrukt - Cider, Jäst druva - Vin, Jäst Säd - ÖL
Altså dom som säger t ex risvin bevisar att dom inte har en aning om vad dom pratar om, det fins inte druvor i det utan ris som är säd ! Precis som Barly vine inte heller är vin.
I samma anda kan man hävda att de som använder ordet "näckros" bevisar att de inte har en aning om vad de pratar om eftersom näckrosor inte är rosor utan näckrosväxter.
De exakta definitionerna av mjöd, cider, vin och öl som presenteras här är dels missvisande i sig (t.ex. är dryck som kallas "cider" ofta baserad på frukter som inte är stenfrukter, t.ex. äpple, päron, krusbär et.c), dels är de inte relevanta i ett historiskt sammanhang där dessa begrepp inte följt exakta definitioner (t.ex. var visserligen "mjöd" grundat på jäst honung, men ibland lät man bär, fukter och malt jäsa med, vilket tydliggör att gränserna mellan de olika dryckerna kunde vara flytande och att rigida definitioner inte är fruktbara i sammanhanget. För att närma oss det historiska tillverkandet av jästa drycker bör vi snarare förhålla oss öppna till vad dryckerna kallas.
Engelsmenen var dom som längst höll kvar vid andra kryddor än Humle ( Ale - från skandinaviska vikingarnas ord öl ). Senare kom vikingar från Normandi som börjat prata Franska och drak Humlekryddat öl -Beer.
Detta stämmer inte. På många andra ställen i Europa, även i Sverige, kryddade man länge med andra kryddor än humle, även om detta var dominerande. Än idag finns öl som inte kryddats med humle. Att humlet kom till England via vikingar som varit i Frankrike är ett löst påstående, dels eftersom humle fanns i England redan innan vikingarna kom dit, dels eftersom humle redan fanns i Danmark varifrån de ockuperande vikingarna kom.
Vete är mycket bra att göra bröd av ej speciellt bra till öl. Korn är utmärkt till Öl i synerhet om man mältar det, däremot inte speciellt bra till Bröd. Dom första stenålders bosetningarna har man sett att dom odlat Korn genom pollenanalys, fast båda säderslagen funnits vilda i området.
Korn går utmärkt att baka bröd av, för att inte tala om att laga gröt av. Att kornodling per definition skulle kunna kopplas till ölbryggning är en villd spekulation. Det stämmer att korn tillhör de tidigaste sädesslagen, men inte att dessa skulle ha funnits vilda i området (om du med detta menar skandinavien).