Författare Ämne: Öl och mjöd före 600 AD.  (läst 51221 gånger)

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
Öl och mjöd före 600 AD.
« skrivet: augusti 14, 2007, 08:57 »
Då och då stöter man här och var på olika påståenden om ölets och och mjödets historia. Vilka är egentligen de arkeologiska beläggen i Sverige för tidig öl- och mjödtillverkning/konsumtion? Jag är framförallt ute efter belägg från tiden före 600-700-talet då humle börjar förekomma i högreståndskretsar?

Utloggad Mina

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #1 skrivet: augusti 14, 2007, 11:37 »
Det beror på om du menar att öl nödvändigtvis måste vara smaksatt med humle för att vara öl. Jag hade för mig att öl definieras som maltdryck, medan mjöd är en dryck som är baserad på jäst honung, utan att man behöver ha malt i...

Med risk för att vara ute på mycket tunn is och med alla brasklappar världen så hade jag för mig att det var Hansan som introducerade humle som smaksättare till ölen i Skandinavien? Annars så kan man smaksätta öl med andra saker tex nypon.

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #2 skrivet: augusti 14, 2007, 11:44 »
Måste rekommendera Ölbloggen (http://www.geol.lu.se/kfl/Sidor/Olblogg/forklaring.htm) en inte helt färdigställd öltest-blogg skapad av några studenter på Keramiska forskningslabbet. De tillverkade fyra olika tidstypiska kärl och gjorde fyra tidstypiska jästa drycker som med visst fog har kunnat identifieras via labbanalyser. Neolitikum, bronsålder, folkvandringstid och vikingatid (som dock bryggdes i plasthink).
Läckra bilder på inte helt aptitliga brygder.

Undgick med nöd och näppe att besmaka en dekokt vid besök på labbet.

Läs och förundras  :D

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #3 skrivet: augusti 14, 2007, 12:00 »
Egentligen så är jag ute efter jästa drycker i vidare bemärkelse som inte grundas i jäsning av bär eller frukt (som vin och cider, men de är också intressanta så vet du något om dessa får du gärna berätta). Jag tror du har rätt i din separering av öl och mjöd (som maltdryk resp honungsdryck).

Orsaken till att jag undrar är att jag efter att ha arbetat en del med arkeologiska rester av öl/mjödsmaksättningar (i form av humle, pors och älggräs (ölgräs)), funderat på hur man egentligen kunnat spåra öl/mjöd längre tillbaka i tiden. Humle är ju en stark bryggindikator eftersom dess användning utanför detta område sannolikt varit rätt begränsat, men hur ska vi tolka äldre rester som inte innehåller humle (eller möjligen stora mängder pors)? Finns det andra starka öl/mjöd-indikatorer i arkeologiska material? T.ex. specialicerade kärl, redskap etc.? Vari grundas egentligen äldre påstpåenden om förhistorisk ölbryggning?

Det finns mängder av antaganden om humle genom åren, bl.a. att den skulle ha introducerats av munkarna, eller av Hansan, men fynd under 90-talet och frammåt har ändrat på den bilden. Humle är belagt i flera fynd från Birka från 700-talet och frammåt och från en Storgård i Järrestad från 600-700-talet. Detta är samtidigt som humle slår igenom i nordeuropa, så det är uppenbart att vissa skandinaviska miljöer under denna tid är väldigt kontinentala och uppdaterade på kulinariska nyheter.

Utloggad gangrade

  • Veteran
  • Antal inlägg: 594
  • Intresserad amatör
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #4 skrivet: augusti 14, 2007, 12:57 »
Humle är också en medicinalväxt, känd för sina sömngivande egenskaper.
/S
Qui tacet, consentit

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #5 skrivet: augusti 14, 2007, 13:12 »
Måste rekommendera Ölbloggen [...] Läs och förundras  :D

Ja, fick tipset av Minna i en annan tråd här. Trevligt experiment. Hoppas att de lägger ut en lite mer utförlig beskrivning och bakgrund till detta. Lite synd bara att man mest verkar gjort det som "en kul grej", och inte riktigt vågat ha en vetenskaplig ambition fullt ut. Det skulle kunna ha potential.

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #6 skrivet: augusti 14, 2007, 13:22 »
Humle är också en medicinalväxt, känd för sina sömngivande egenskaper.
/S

Ja, att humle har andra användningsområden utanför ölbryggningen är det jag antyder med:

...dess användning utanför detta område sannolikt varit rätt begränsat,

Dock menar jag att humlens medicinska användning i praktiken varit i stort sett försumbar i sammanhang med de arkeologiska humlefynden hittills. Jag finner det osannolikt att den medicinska användningen av humle gett upphov till så stora mängder humlefrukter som vi nu hittar i materialet. Dessutom så borde då också andra medicinalväxter finnas representerade på motsvarande sätt, vilket inte är fallet.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #7 skrivet: augusti 14, 2007, 19:26 »
Det beror på om du menar att öl nödvändigtvis måste vara smaksatt med humle för att vara öl. Jag hade för mig att öl definieras som maltdryck, medan mjöd är en dryck som är baserad på jäst honung, utan att man behöver ha malt i...

Jo, det unika med öl borde väl vara just att få malt från korn eller vete att jäsa. Det är ju inte helt lätt, så det ligger ju någon typ av innovation bakom. Medan många frukter i stort sett självjäser om man bara mosar ihop dom, så måste man man ju för att göra öl låta kornen gro "halvvägs", därefter avbryta groningen (då har man malt) och sen spä med vatten, upphätta lite lagom (typ 70 grader) någon timme så att de sockerarter som kan jäsa får utbildas. Därefter torde det självjäsa om man bara låter det svalna och det inte står för kallt. Så spår av öl i strikt bemärkelse borde väl innehålla de rester efter malten som inte jäser bort till alkohol, det är ju de ämnen som ger ölet fyllighet ("body"). Exakt vad dessa ämnen är och hur man kan hitta dem på t.ex. en keramikskärva känner jag dock inte till. I Skottland hävdar man ju att man hittat rester efter en jäst öldryck i krukskärvor vid en utgrävning 1985 utanför Edinburgh, daterat 6500 f.Kr., vilket ju låter märkligt tidigt om det är frågan om odlade sädesslag. (Har inte hittat någon primärkälla från denna utgrävning).

/Mats

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #8 skrivet: augusti 14, 2007, 19:55 »
Exakt vad dessa ämnen är och hur man kan hitta dem på t.ex. en keramikskärva känner jag dock inte till. I Skottland hävdar man ju att man hittat rester efter en jäst öldryck i krukskärvor vid en utgrävning 1985 utanför Edinburgh, daterat 6500 f.Kr., vilket ju låter märkligt tidigt om det är frågan om odlade sädesslag.

Inte heller jag känner till vilka ämnen unika för öl och ölbryggning som man skulle vilja detektera kemiskt för att kunna påvisa dryckens förekomst i forntiden. Någon som vet?

Utan att egentligen ha något på fötterna så tycker jag historien med skottarna låter misstänkt lokalpatriotisk. (Och även om det skulle stämma så har det säkert använts för att hävda att just skottarna minnsan har bryggandet "i blodet"). Om det nu skulle stämma så vore det naturligtvis jätteintressant, men jag hyser en misstanke om att det skulle kunna vara en gissning som blivit till fakta...men jag kan ju så klart ha fel...

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #9 skrivet: augusti 14, 2007, 22:31 »
Det äldsta säkra belägget för jäst sädesdryck i Skandinavien som jag känner till kommer från Refshöj i Jylland. I en tidig grav från enkeltgravskulturen (motsvarande vår stridsyxekultur), daterad till ca 2800 f. Kr finns ett välbevarat kärl med en beläggning som analyserats. Beläggningen visade sig vara spår av stärkelse från korn (sädesslaget alltså) som bildats vid jäsningens nedbrytande process. M.a.o. troligen ett sorts korn-öl, om det nu får kallas öl utan humle.

Artikel på tyska av Lutz Klassen finns för nedladdning på http://www.jungsteinsite.de/ eller í pappersform i "Kuml" årg 2005


Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #10 skrivet: augusti 15, 2007, 09:08 »
Beläggningen visade sig vara spår av stärkelse från korn (sädesslaget alltså) som bildats vid jäsningens nedbrytande process.

Ja, det låter som man är på rätt spår här för att komma i närheten av öl. Det är ju viktigt att kunna skilja ut ämnena från de som kan förekomma i ojäst gröt, välling eller te (=avkok) från sädesslägen (vare sig de är mältade eller omältade). Betr. humlet ska man nog betrakta det som en krydda bland andra. Det förekommer ju andra ölkryddor, enbär bl.a. Har också för mig att det som på medeltiden kallades "ale" i England var ohumlat, medan det humlade kallades för "beer", denna distinktion försvann sedan längre fram i tiden så att även "ale" var humle-kryddat. (Finns kanske någon ölkännare därute som kan rätta mig om det skulle vara fel)

/Mats

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #11 skrivet: augusti 15, 2007, 10:47 »
Tack för artikletípset! Det här var ju ganska färska uppgifter. Frågan är då vad tidigare utsagor om förhistorisk ölbryggning i Sverige grundade sig i. Finns det äldre analyser, eller gick man på andra indikationer?

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #12 skrivet: augusti 15, 2007, 12:05 »
Mycket har varit spekulationer kring alkoholtillverkning under stenåldern - fast underbyggda spekulationer. Kristina Jennbeerts avhandling "Den produktiva gåvan" från 1984 öppnade upp dörren för skandinaviska arkeologer att diskutera jordbrukets införande som mindre ekonomiskt betingat och mer sammankopplat med status, som t ex i tillverkandet av alkohol. Etnografiska studier visar att i lågtekniska jordbrukssamhällen är just öltillverkningen ett mycket viktigt inslag och gamla skrifter från Mesopotamien visar att man mycket länge känt till tekninken.

Andrew Sherratt är den som skrivit mest omfattande om bruk av rusdrycker och droger i neolitiska Europa, och diskuterade om de små kärlen från Snörkeramisk kultur och Klockbägarkultur, som inte verkar ha använts i matlagning (inga matskorpor eller spår av sekundär eldpåverkan) kan ha fungerat som dryckeskärl. Och isåfall för olika sorters alkoholhaltiga drycker i ceremonier.

Lästips:
Sherratt, A. 1997. "Cups that Cheered: The Introduction of Alcohol to Prehistoric Europe," I: Economy and Society in Prehistoric Europe. Changing Perspectives. pp. 376-402. Edinburgh: Edinburgh University Press.

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #13 skrivet: augusti 15, 2007, 12:17 »
Jag har visst för mig att Per Persson lanserade under 1980-talet en idé (på en TAG-konferrens tror jag) om att orsaken till jordbrukets stora spridning under tidig neolitikum var just alkoholtillverkning.

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #14 skrivet: augusti 15, 2007, 12:54 »
Tack Åsa och Herulen! Det är just den typen av argumentation som jag, vid sidan om empiriska data, var ute efter att få höra mer om. Som mer inriktad på senare tiders dryckefrågor känder jag inte till hur diskussionen förts vad gäller äldre perioder. Det låter som en väldigt spännande infallsvinkel på den tidiga odlingen.

Ett par frågor bara:

Etnografiska studier visar att i lågtekniska jordbrukssamhällen är just öltillverkningen ett mycket viktigt inslag

Det här låter väldigt generellt. Är det verkligen så att öltilverkning är något man ägnat sig åt i de flesta lågtekniska samhällen, eller är det egentligen bara vissa?

En annan fråga man kan fundera över här är ju det att de verkar vara lättare att jäsa bär och frukt än säd. Hur kommer det sig då att alkoholkulturen knyts till just sädesoldningen?

...bruk av [...] droger i neolitiska Europa...

Apropå detta med droger så är ju det ett ämne där det känns som om de empiriska beläggen är rätt så fattiga, men idéerna ibland ganska vittflygande. Som arbetandes med botaniskt material drabbas man stundom av "stora drogutfrågningen" från arkeologer som vill veta om man hittar mycket knark i sina analyser. Bland vissa finns en uppfattning om att forntidens folk var ena sköna typer (till skillnad från oss stela, vita, normativa, moderna västerlänningar), ergo: självklart måste de ha rökt på!

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #15 skrivet: augusti 15, 2007, 14:50 »
Det här låter väldigt generellt. Är det verkligen så att öltilverkning är något man ägnat sig åt i de flesta lågtekniska samhällen, eller är det egentligen bara vissa?
Ja det är mycket generellt, men samtidigt är det makalöst vanligt att de flesta samhällen har hittat på nåt fiffigt sätt att berusa sig - vare sig det gäller koka-blad, betel-nötter eller alkohol.
I många samhällen där sädesodling bedrivs som ett begränsat inslag i kombination med många andra näringsformer såsom trädgårdsodlingar, husdjursskötsel, jakt och fiske, så används en ganska påtaglig andel av säden till att skapa fermenterade drycker av kvinnorna, som också ofta är huvudansvariga för odlingen (och forntida pub-ägare i mesopotamien var oftast kvinnor...)

Det finns naturligtvis undantag, men det är en utbredd företeelse. Det har att göra med att männsikan upprätthåller sociala relationer och skapar gemenskap via ceremonier, sammankomster och ritualer. Och där uppskattas nåt som ger lite lyckorus. Det är alltså värt att lägga ner en hel del tid och energi på att odla en produkt som sedan bara till viss del används som direkt föda, medan resten är en sorts lyxprodukt. Trots att det finns tydliga spår av odling i pollenanalyser och av förkolnade sädeskorn på tidigneolitiska lokaler, så visar dietstudier att kosten till största delen bestod av animalt protein - kött. Så vad användes säden till? Så går iallafall en del av tankegångarna just nu.

En annan fråga man kan fundera över här är ju det att de verkar vara lättare att jäsa bär och frukt än säd. Hur kommer det sig då att alkoholkulturen knyts till just sädesoldningen?
Troligen för att säd är enklare att kontrollera så att man får tillräckliga mängder. Det är mycket jobb med att få tag på bär, hård konkurrens med vilda djur etc. Och säd är enklare att bevara, den har klart längre bevaringstid. Och relativt mycket stärkelse, vilket är ett bra alternativ till rent fruktsocker. Man kunde skapa lager av säd för bryggning året runt, till skillnad från bären. Sen verkar man ju ha kombinerat bär och säd för maximal effekt.

Sen måste du ha tålamod med oss arkeolgoer som ibland blir helt utmattade av alal dammiga kruksärvor och rostiga spikar - och som avundas alla häftiga historier antropologerna svänger sig med.  ;)

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #16 skrivet: augusti 15, 2007, 16:40 »
Jo, att man innom många ågtekniska samhällen berusar sig tycker jag inte låter konstigt, men att man berusar sig specifikt med öl finner jag något förvånande. Och att det är "makalöst vanligt" förstår jag inte riktigt? Betyder det att det sker i en majoritet av alla lågtekniska samhällen?

I många samhällen där sädesodling bedrivs som ett begränsat inslag i kombination med många andra näringsformer [...] så används en ganska påtaglig andel av säden till att skapa fermenterade drycker av kvinnorna, som också ofta är huvudansvariga för odlingen...

Kan du ge några exempel? Eller ge litteraturtipps där detta beskrivs? Bryggning var ju förövrigtockså ett hantverk som färst utfördes av kvinnor också i Sverige under medeltid och efterreformatorisk tid.

Det är mycket jobb med att få tag på bär, hård konkurrens med vilda djur etc. Och säd är enklare att bevara, den har klart längre bevaringstid.

Håller med om det sista du säger här, säd är lättare att lagra. Men jag håller inte med om det första. Det är inte särskillt svårt att få tag på bär och frukt i konkurrens med vidla djur (i synnerhet inte till en så begränsad användning som att framställa rusdrycker). Just de argumentet tycker jag faller bort.

Sen verkar man ju ha kombinerat bär och säd för maximal effekt.


Här förstår jag inte riktigt vad är det för effekt du menar?


Sen måste du ha tålamod med oss arkeolgoer som ibland blir helt utmattade av alal dammiga kruksärvor och rostiga spikar - och som avundas alla häftiga historier antropologerna svänger sig med.  ;)

Hehe! Socialantropologins användbarhet innom arkeologin i all ära, men jag trodde dammigheten och föremålen var just det som lockat de flesta arkeologer till diciplinen.








Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #17 skrivet: augusti 16, 2007, 10:18 »
Litteraturtips ja. En hel del av detta diskuterades på föreläsningarna när jag läste antropologi, och jag orkar inte riktigt leta fram alla anteckningar nu. Och när jag säger att man berusar sig så menar jag på fermenterade drycker i allmänhet - vilket betyder ris i asien och sädesslag i Afrika. Samt andra stärkelserika odlade växter i melanesien och liknande platser.

Inom marknadsekonomier och hos specialiserade jordbrukare är det förstås en långt mindre andel av produkten som går åt till alkoholtillverkning. Att odla och ta hand om en odlingslott är hårt och krävande arbete, en av anledningarna till att man gör det i små samhällen som har många olika sorters matproduktion (jakt, fiske, insamling, odling av många olika grödor etc) är för att alkoholen har en mycket viktig social roll.

Jag kan rekommendera sökningar på Google Scholar (http://scholar.google.se) på termer som anthropology + beer + africa/asia, samt fermentation, economy, agriculture etc. I de flesta antrologiska böcker om lågtekniska bönder från asien och afrika är det nästan omöjligt att hitta ett folk där (företrädesvis kvinnorna) inte lägger ned en hel del tid, energi och spannmål/ris på att tillverka alkohol. Fast dagens möjligheter att köpa sådana produkter i butik har naturligtvis ändrat på en del förutsättningar.

Lite andra lästips:
Arthur, J. W. 2003. Brewing beer: status, wealth and ceramic use alteration among the Gamo of south-western Ethiopia. World Archaeology 34(3): 516-528.
Hayden, B. 2003. Were luxury foods the first domesticates? Ethnoarchaeological perspectives from Southeast Asia. World Archaeology 34(3): 458-469.
Joffe, A. H. 1998. Alcohol and Social Complexity in Ancient Western Asia. Current Anthropology 39(3): 297-322.

Insamling av bär är ändå relativt komplicerat om man jämför med odling, eftersom man har koll på exakt var det är, man behöver inte gå längre sträckor för att få tag på det och transportera de insamlade produkterna genom snårig terräng tillbaka till hemmet. Naturligtvis samlade man in mycket bär - självklart. Men man kunde nog inte planera alkoholtillverkningen runt detta på samma vis som sädesodling ger förutsättning till planering och kontroll. Och planering var viktig, för det används inom ceremonier och ritualer och allmänna sammakomster som i sig måste planeras in.

Med maximal effekt menar jag att sockret säkert underlättade processen - och kanske gav lite bättre smak. Har smakat lokalproducerad risöl i Laos - smakar bara jäst. Lite hallon i skulle nog pigga upp  ;)

...och visst gillar jag dammiga saker, men det är tråkigt att veta att så otroligt mycket av deras liv, myter, seder och tankar helt enkelt är borta för alltid.  :'(

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #18 skrivet: augusti 16, 2007, 11:19 »
Tackar för litteraturtipsen, det här är ett nytt område för mig.

Det här med hur bär eventuellt skulle kunna underlätta processen är förövrigt intressant. En av anledningarna till att man började använda sig av humle är ju att den innehåller bakteriedödande ämnen vilket förlänger hållbarheten och förhindrar att jäsningen förstörs av bakterier. Man kan tänka sig att vissa bär skulle kunna spela en liknande funktion eftersom vissa innehåller liknande ämnen.

Men för att tala om bäranvändning i en förhistorisk ölkultur i Skandinavien så vill man ju också ha arkeologiska belägg för det. Några sådana känner jag ännu inte till, men det kanske finns?

Utloggad liothida

  • Stammis
  • Antal inlägg: 433
SV: Öl och mjöd före 600 AD.
« Svar #19 skrivet: augusti 17, 2007, 18:15 »
I någon av de välbevarade danska bronsåldersgravarna har man hittat en näverkärl med rester av en jäst dryck som jag vill minnas var gjord på vetemalt, lingon och houng samt smaksatt med pors. Ska kolla upp närmare.