Författare Ämne: Utgrävning på Lurö i Vänern  (läst 4476 gånger)

Utloggad Bengan

  • Stammis
  • Antal inlägg: 168
    • Bengans historiasidor
Utgrävning på Lurö i Vänern
« skrivet: augusti 09, 2007, 12:42 »
Radio Skaraborg:
Sveriges äldsta kyrkoruin kan finnas på Lurö

http://www.sr.se/skaraborg/nyheter/artikel.asp?artikel=1527436

Bengan

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Utgrävning på Lurö i Vänern
« Svar #1 skrivet: augusti 09, 2007, 19:37 »
Nja, det blev man inte klokare av. Stenkyrkolämningen har grävts fram och en eller två gravar har hittats. Detta med två gravar skulle göra att det tydligen är mera troligt att det varit en gårdskyrka och inte ett kloster!!! Ursäkta, men munkar begravdes faktiskt också - när det gällde cistercienserna gärna norr om kyrkan. I övrigt tämligen fyndtomt - allt enligt radioinslaget. Skulle vara intressant att veta vad som gör att man tror att det funnits en träkyrka och varför denna skulle vara från 700-talet!

Lilla Lurö, två kilometer lång, är ju ytterst spännande där ute i Vänern. Den ligger faktiskt mycket väl placerad för att tillhöra just cistercienserna, vilka på 1100-talet lade sina kloster ute på landsbygden. Ett utmärkande drag är faktiskt att de medvetet verkar ha lagt dessa vid de viktigare färdvägarna. Vattenvägen mellan Kållandsö och Värmlandsnäs torde ha varit en sådan viktig trafikled. På Värmlandsnäs finns ju t.ex. en mängd fornborgar som vittnar om ett rikt område. Om jag minns rätt finns dessutom tre storhögar i området inåt Värmlands fastland utmed Byälven vilka alla tillskrivs kung Olof Trätälja. Självklart har kontakter via vattenvägen funnits mellan en sådan centralbygd i Värmland och det rika Västergötland.

Om man utgår från att detta istället skulle vara en mycket tidig kristen gårdskyrka måste man osökt fråga sig hur den storman livnärt sig som på den lilla ön kunde ha makt att uppföra något sådant. Om man funnit rester efter en träkyrka anger detta inte nödvändigtvis en hög ålder. Så sent som på 1370-talet uppfördes t.ex. en provisorisk träkyrka i Vadstena under själva klosterbygget. För mig låter det som sagts i inslaget alltså tämligen orimligt men det ska bli intressant att få se den officiella rapporten.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Utgrävning på Lurö i Vänern
« Svar #2 skrivet: augusti 09, 2007, 23:41 »
Stavkyrkan i Hedared i Västergötland byggdes omkring 1500 och den var dessutom allt annat än provisorisk - den står fortfarande.

Börjar inte teorierna om Västergötlands kristnande bli i vildsintaste laget nu? 700-talet skulle innebära att Västergötland var kristet före Nordtyskland. Snart får vi väl polvända Ansgar.

Utloggad Ti

  • Stammis
  • Antal inlägg: 360
SV: Utgrävning på Lurö i Vänern
« Svar #3 skrivet: augusti 10, 2007, 00:30 »
All heder åt Hedaredsborna som underhållit sin kyrka och byggt om den
i omgångar och behållit den ursprungliga stavmodellen.

I vilket fall som helst är dopfunten från 1100-talet och altartavlan från 1300-talet
målad på ytterväggen, den föreställer Jungfru Maria.
De har dessutom en madonnabild från 1200-talet, nattvardskalk från 1200-talet.
Den mest intressanta inventarien är kanske ett limogne-kors från 1100-talet