Författare Ämne: En flintafundering?  (läst 3364 gånger)

Utloggad Zoomzky

  • Stammis
  • Antal inlägg: 133
En flintafundering?
« skrivet: augusti 08, 2007, 09:52 »
Hälsade på en kamrat för kaffedrickning och när jag står i köket ser jag ett par stenar som ligger på köksbänken, några av dom är flinta. Visar sig att husets minste grabb har hittat dom. Jag frågar ut den lille killen å han talar om att han hittat dom på en strand i närheten. Det fanns tydligen maaaassser där och han tom fått veta hur dom kommit dit. Han påstår att båtar som vart där och lossat kastat av flintastenen för att kunna lasta mer.

Är detta ett vanligt fenomen att båtar/fartyg använder flinta som ballast??

/Micke

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: En flintafundering?
« Svar #1 skrivet: augusti 08, 2007, 10:13 »
Antar att stranden ifråga inte ligger nära ett krit-kalkstensområde (i så fall hade det ju inte varit så konstigt).
Ballast - ja, om båten kommer från ett område med just kritkalksten (typ Dovers vita klippor i England, Möns klint i Danmark) så är det ju naturligt. Vid sådana stränder, där de lätteroderade kritklipporna når fram till havet, är flinta nästan de enda stenar som ligger på stranden. Flintan ligger ju inbakad som klumpar i kritan och blir kvar på stranden efter kritan har försvunnit.
I Sydengland, främst Sussex, Kent och på en del håll väster om London så är ju kritkalksten med flintinslag väldigt vanligt. Titta noga på husfasaderna i "Morden i Midsomer", de är ofta murade med flintstenar!

/Mats