Författare Ämne: 3D-dokumentation  (läst 8453 gånger)

Utloggad Lars Lundqvist

  • Stammis
  • Antal inlägg: 185
    • arkland
3D-dokumentation
« skrivet: augusti 02, 2007, 19:33 »
Här är ett intressant exemepl på dokumentation och visning av 3D-objekt.

http://archive.cyark.org/

Utloggad Geohannes

  • Novis
  • Antal inlägg: 4
SV: 3D-dokumentation
« Svar #1 skrivet: augusti 03, 2007, 12:56 »
Har smugit omkring här och läst ett tag, men först nu jag hittade ett ämne jag kände jag kan bidra till, är nämligen nybakad mätningsingenjör.

Tekniken kallas laserskanning. Under min utbildning pratade jag med en representant från en tillverkare av sådana mätinstrument. Av honom fick jag höra att metoden används i sverige mest till att mäta in industrilokaler, vägbroar och liknande. Utomlands har den vanligaste användningen varit till dokumentation liknande den man kan se på länken ovan. Som historiskt och arkeologiskt och tekniskt intresserad har jag ställt mig frågan varför det ligger till på det viset. Jämfört med traditionell mätning har ju laserscanning flera fördelar.

Du får hundratusentals/miljontals mätpunkter istället för några tiotal/hundratal. Med hjälp av de många punkterna är det sedan lätt att göra plan- och sektionsritningar. Man kan gå in bland alla punkterna och göra mätningar i datorn i efterhand. Utifrån de punkter man får fram kan man göra rekonstruktioner hur objektet såg ut på den tiden det begav sig. Dokumentationsmässigt är ju tekniken oerhört användbar.

Nackdelen med tekniken är att man inte kan skanna i kraftigt regn och snö.

Förhoppningsvis ökar användningen av denna teknik i dessa sammanhang i Sverige. Jag står hellre och skannar en fornlämning än en dammig industrilokal.


Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
SV: 3D-dokumentation
« Svar #2 skrivet: augusti 03, 2007, 13:08 »
Välkommen ut i ljuset Johannes! :) På RAÄ:s höstmöte 2006 visades hur man använt denna metod på Björkö/Birka vilket hade hög dreggelfaktor. ;D Någon som vet mer om detta?
 
Mer länkar till cyark finns här: http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,1388.0.html

/Johan
« Senast ändrad: augusti 03, 2007, 14:23 av Gorm »
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: 3D-dokumentation
« Svar #3 skrivet: augusti 03, 2007, 15:54 »
Som historiskt och arkeologiskt och tekniskt intresserad har jag ställt mig frågan varför det ligger till på det viset. Jämfört med traditionell mätning har ju laserscanning flera fördelar.

Nackdelen med tekniken är att man inte kan skanna i kraftigt regn och snö.

Förhoppningsvis ökar användningen av denna teknik i dessa sammanhang i Sverige. Jag står hellre och skannar en fornlämning än en dammig industrilokal.

Kanske en av anledningarna till att det inte laserskannas så mycket i Sverige är just att det alltid regnar eller snöar här  >:D
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Nian

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
SV: 3D-dokumentation
« Svar #4 skrivet: juni 01, 2009, 09:55 »
Jag har hört att laserskaning använts bl.a. på Norrortsleden och på E18. Är det någon som vet hur det gick där? Bra? Dåligt? Finns det någon utvärdering eller resultat att ta del av?

Utloggad Claes

  • Stammis
  • Antal inlägg: 243
  • Döda fiskar flyter medströms
    • http://www.theliander.se
SV: 3D-dokumentation
« Svar #5 skrivet: juni 03, 2009, 12:27 »
Problemet är att det i nuläget är hiskeligt dyrt dessutom tekniskt komplicerat att handha för den enskilde arkeologen. Detta har dock framtiden för sig och kommer säkert bli riktigt bra när priset sjunker och tekniken enklare.
http://kullenmannen.wordpress.com/

Döda fiskar flyter medströms!

Utloggad Greve Gomer

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
SV: 3D-dokumentation
« Svar #6 skrivet: juni 04, 2009, 11:36 »
Skulle det kanske till och med vara så att de här företagen tvingas till andra målgrupper nu när krisen sätter in. Tidigare har företagen kanske varit lite bortskämda med stora jobb inom industrisektorn men behöver tänka om.

Vi hade en temadag för några veckor sen i Gräfsnäs slottsruin kring markradar och laserskanning och vad jag förstod så var företrädarna för FB Engineering intresserade av denna sektor så det kan säkert hända saker.

Sen är det nog långt - ännu - innan arkeologen i fält har sin egen skanner med sig - men den dagen kommer väl.

Kolla gärna in lite exempelfiler och annat på: www.kanontornet.se/temadag
Beklagar att man måste navigera omkring själv men vi har inte haft resurser att bygga en sida ännu. Kolla särskilt på mappen resultat och de som har företagsnamn.

Utloggad LarsG

  • Novis
  • Antal inlägg: 5
    • arkeologiforum.no
SV: 3D-dokumentation
« Svar #7 skrivet: juni 10, 2009, 10:49 »
Her i Norge har vi jobbet en del med bakkebasert laserskanning det siste året. Vi har blant annet skannet Urnes stavkirke (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2829969.ece), domkirkeruinene på Hamar og Selje kloster (http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/171185). Vi har til og med gjort et forsøk på skanning av et gravfelt med svært lovende resultater. I tillegg bruker vi også flybåren laser i en viss grad i registreringsøyemed.

Laserskanning er selvsagt ikke en gylden hammer som kan løse et hvert arkeologisk problem. Skanneren kan for eksempel ikke se mer enn det et menneskelig øye kan se, og som det nevnes i en tidligere post er det ikke akkurat en brukervennlig og billig teknologi. Dette tror jeg imidlertid kommer til å forandre seg og det skulle ikke forundre meg om skannere snart blir en standarddel av arkeologens verktøykasse.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: 3D-dokumentation
« Svar #8 skrivet: juni 10, 2009, 12:39 »
Problemet är att det i nuläget är hiskeligt dyrt dessutom tekniskt komplicerat att handha för den enskilde arkeologen. Detta har dock framtiden för sig och kommer säkert bli riktigt bra när priset sjunker och tekniken enklare.

Så hiskerligt dyrt är det (flugburen laserscanning, som jag antar avses) väl ändå inte i jämförelse med andra sätt att samla in topo-data över lite större områden. Snackade nyligen med kommunen här som låtit ett konsultbolag köra över ett planområde (ca 50 ha) med 4 hjuling och rtk. Det blev en slutnota som var högre än om man hyrt in en helikopter med relevant utrustning för samma jobb....

Sedan bör man i exploateringssammanhang kunna få loss materialet från exploatören om man kan visa att det underlättar det arkeologiska arbetet. Har sett en del kul material från skogsmark där t.ex. kolbottnar framträder ännu tydligare än vid ordinär inmätning eller fotografering....

Men att göra en flugburen laserscanning enbart för arkeologins skull, det blir sannolikt för dyrt, om det inte är ett omfattande plan eller linjeprojekt. Sedan förstår jag inte varför arkeologerna skall göra allt, mycket material kan man låta underkonsulter fixa.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad LarsG

  • Novis
  • Antal inlägg: 5
    • arkeologiforum.no
SV: 3D-dokumentation
« Svar #9 skrivet: juni 10, 2009, 13:20 »
Nye opptak av laserdata fra fly er ofte for dyrt kun for arkeologien skyld, men i forbindelse med vegutbygging o.l. skannes jo ofte traseen i forkant, gjerne med en buffersone på 500m. Disse skanningsdataene er som regel tilgjengelige også for våre formål. Vi har imidlertid erfart at for å få riktig god oversikt over arkeologien bør det skannes med 10 punkt per kvadratmeter, og ikke 4-5 slik man gjør under traseskanning.

Når det gjelder bakkeskanning tror jeg man bør tenke på hvor lang tid det faktisk tar å dokumentere noe for hånd. For eksempel vil det være vanskelig å dokumentere et høyreist bygg som for eksempelvis en ruin uten å bruke lift eller stillas, mens dette er noe man enkelt kan gjøre ved hjelp av en bakkeskanner.

Utstyret i seg selv er dyrt, men det går jo an å få objektet skannet av et skanningsfirma, for så å behandle datasettet selv i ettertid.

Utloggad BeeWee

  • Novis
  • Antal inlägg: 16
SV: 3D-dokumentation
« Svar #10 skrivet: augusti 14, 2009, 13:04 »
Sedan flera år tillbaka jobbar vi, sakta men säkert, med laserscanning av både insida och utsida av fasaden på Läckö slott. Detta gör vi i anslutning till att fasaden renoveras/kalkas om, en liten bit i taget, och är en led i UV's byggnadsarkeologiska dokumentation av slottet. Rapport är inte klar. Men en bilder kan ni få!




Sedan har vi använt laserscanning när det har ansetts lämpligt, t ex som ersättning för annan dokumentation i 20 minusgrader under ett ställverk... http://www.arkeologiuv.se/publikationer/rapporter/vast/2009/rv2009_17.pdf