Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Sjörövare i nordiska farvatten

Författare Ämne: Sjörövare i nordiska farvatten  (läst 2785 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Sjörövare i nordiska farvatten
« skrivet: juli 27, 2007, 09:21 »
Citera
[VITALIENBRÖDER
”I samma år (1390?), som skeppen från Rostock och Wismar var på väg till Stockholm med hertig Johan var, lät man från Rostock och Wismar utropa, att vem som helst, som för egen kostnad och fritt byte ville pröva sin lycka, genom att beröva och skada rikena Danmark och Norge, skulle infinna sig i städerna Rostock och Wismar för att få kaparbrev. Det skulle vara tillåtet att fritt dela, byta eller sälja de rövade varorna.  Fursten gjorde en liknande kungörelse, att hamnarna Ribnitz och Golwitz skulle öppnas för alla, som ville skada nämnda riken.
Det går inte att beskriva, vilken samling löst folk och onda människor från alla möjliga länder som hade samlats, det fanns bönder och borgare, amtsknektar och annat löst folk, som inte ville arbeta. De ville få vad de önskade sig genom att bli rika på de stackars danska och norska böndernas bekostnad.
Det såg till en början ut som en lönsam affär, genom vilken man kunde åstadkomma en stor förlust för fienden
När man gav det här gänget av löst folk fria händer, kunde man inte med all makt i världen förhindra det onda de ville göra, även om man skulle ha använt drastiska tvångsåtgärder.
Detta manskap, som hade församlats, fick ingen lön, utan reste på egen bekostnad, kallade sig Vitaliebröder.
När de började segla, glömde de snabbt bort sin egentliga uppgift och ansåg att alla som korsade deras väg på havet, som inte var från Wismar och Rostock, var fiender. Om detta kommer vi härefter att höra mycket.”
Reimar Kocks Lübeck-krönika (mitten på 1500-talet)
][/Reimar Kocks Lübeck-krönika (mitten på 1500-talet)]
Jag undrar, varför är det så tyst om sjörövarna i nordiska farvatten?
« Senast ändrad: juli 27, 2007, 09:41 av Gorm »